featured
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR-SANAT
  3. DUMAN EFE -Uğur SATILMA

DUMAN EFE -Uğur SATILMA

İyi ki o kara sevdayı çekmişsin Duman Efe! Yoksa ne­re­den bilecektik Dursunbey’in Durabeyler köyündeki yanık sesli bu özel insanı. Öylesine içli söylemişsin diyeceğini ve öyle dokunmuş ki yüreklere, köyünün etrafındaki hayrat çeşmelerden su içenlerin hayır duaları gibi, türkülerini din­leyip ruhunun susuzluğunu dindirecek insanlar hayırla ana­cak seni. Yüreğinden dökülenleri bir nebze de olsa toparla­mak ve anlatmak, seni tanıtmak isteğim.   Sen derdini türkü­lerle çok güzel anlatmışsın ama ben birkaç satırda derdimi nasıl anlatacağım, bilemiyorum. Gayem seni gerektiği gibi yâd edebilmektir.

Hayat telaşesinden fırsat bulduğum bir gün Durabeyler Köyünde aldım soluğu. Duman Efe’nin özel hikâyesini en yakınındakilerden en iyi şekilde öğrenebilmek için. Köy kah­vesinde beni karşılayan İsmail Kaygısız nam-ı diğer Arap ile güzel bir sohbete daldık. Açıkçası Durabeyler köyünün zen­gin kültürel birikimi beni çok şaşırttı. Sadece biz geldiği­miz için değil, boş muhabbetlerin döndüğü düşünülen kahve gibi bir ortamdaki gündem ve genelde konuşulanlar hayal ettiği­min çok ötesindeydi. Bir plak için motoruna atlayıp Uşak’a gözü kapalı giden İsmail Kaygısız gibi müziğe sevdalı kaç in­san vardır Dursunbey’de merak ediyorum. Duman Efe, Ab­dullah Tahta, Paşa Süleyman, Üçlü Osman’ın çocukları ya da torunlarının zengin kültürleri, farklı dünya algıları beni ziya­desi ile mutlu etti. Başka köy kahvelerinde böylesine zengin gündem var mıdır bilmem ama bu haliyle Durabey­ler’in var­lığının Dursunbey için büyük bir şans olduğunu çok iyi anla­dım.

İsmail Kaygısız köydeki insanların müzikle ilgilenme­sini geçmişte yaşanan bir mecburiyete bağlıyor. Yıllar önce düğünler için Orhaneli’den gelen müzisyenler, Durabeyler’e gelmeme kararı alıyorlar. Ortaya çıkan boşluğu dönemin muhtarı Yakup Akbalık’ın önderliğinde Mehmet Gültekin ve Abdullah Tahta ile birlikte doldurmaya ve düğünleri şenlen­dirmeye başlıyorlar. Emekleme döneminden sonra Paşa Sü­leyman ve Duman Efe gibi yetenekli müzisyenlerin ortaya çıkması ile durum farklı bir hal alıyor. Durabeylerli Duman Efe’nin namı özelikle Ege yöresinde yayılıyor. Bunun sonu­cunda TRT birçok kez çekim için köye geliyor, Duman Efe’yi tüm Türkiye’ye tanıtıyor.

Duman Efe Yağmur Plaktan ilki 1985 yılında olmak üzere 3 adet albüm çıkarıyor. Ancak öyle şatafatlı bir hayat sürdüğünü sanmayın. Sanata ve sanatçıya verilen değer ül­kemizde malum! 2005 yılında Duman Efe’yi kaybettiğimizde onun maddi zorluklar ve psikolojik sıkıntı içinde olduğu an­latılır. Evi ipotek altındadır ve çok mutsuzdur. Birçok sanatçı gibi hassas ve kırılgan yapısının da etkisiyle kansere yakala­nıp 2005 yılında gözü açık terk eder bu dünyayı.

Milletimizin özelliğidir, mecbur kaldık mı çareler üret­meye başlarız. Tıpkı Durabeyler köyünde olduğu gibi. Müzik konusundaki potansiyelin ortaya çıkması bir zaruret sonucu olmuştur. Şimdi apaçık ortadadır oradaki potansiyel. Duman Efeler, Üçlü Osmanlar, Paşa Süleymanlar ve diğerle­rinin ma­zide kalmaması, oluşturdukları kültürün yok olma­ması için var olan bu cevherin işlenilmesi gerekmektedir. Doğru yön­lendirmeler ve uygun eğitim ortamları ile en azın­dan her sene birkaç Durabeylerli öğrenci güzel sanatlar lise­lerine yönlendirilebilir ya da farklı projelerle Durabeyler köyünün bu zengin mirası geleceğe aktarılabilir.

İnsanoğlu tuhaf bir varlık. Bazen burnumuzun dibin­deki güzellikleri görmekte zorlanıyoruz. Ziyaretimde köyün kuzeyinde tüm ihtişamıyla görünen dağın Uludağ olduğunu bir çoban söylemese hiç fark edemeyecektim. Aynı şekilde Duman Efenin farkına da o gün vardım. Duman Efe gibi değerler de zihinler net olduğunda çok uzaklarda da olsa görülecek Dursunbey’in gerçek kahra­manlarıdır. Yapılması gereken kültürümüze biraz daha sa­hip çıkmak ve daha dikkatli bakmaktır etrafımıza. Onun gi­bileri küstürmemek daha da fazla üretmeleri için toptan bir destek vermek, sahip çıkmak şarttır. Hadi son kez kör ölünce badem gözlü olsun, ama başka Duman Efeler çıktığında ya­şarken hep baş tacı olsun.

İyi ki o kara sevdayı çekmişsin dedik Duman Efe!  O dertlendikçe biz keyiflenmedik, yanlış anlaşılmasın. Bizi ke­yiflendiren derdini bu kadar güzel anlatman.  Biliyorum ki yıllar geçtikçe çok daha kıymetlenecek, birçok insana ilham vereceksin. Eminim gelecekte benim birkaç satırla seni an­latmam kesmeyecek insanları, seninle ilgili daha detaylı araştırmalar yapılacak. Dursunbey kültürüne katkıların ki­taplara konu olacak. Dursunbey dışından biri olarak ben gö­revimi yaptım diye düşünüyorum. Artık sıra hemşehrile­rinde. Senin ismini geleceğe taşımak en başta onların görevi. Ruhun şad olsun…

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
DUMAN EFE -Uğur SATILMA
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 5 Nisan 2020, 17:42

    Allah razı olsun kardeşim duman efeye deyer verip tanıttığın için aynı zamanda duman efe benim köylümdür ben dursunbeyde ceylan kasetçilik adı altında dükkanım var yolun düşerse buyur gel bi çayımı iç deyerli arkadaşım

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!