featured
  1. Haberler
  2. DOĞA-ÇEVRE
  3. “DOĞALGAZA EVET, ZEYTİN KATLİAMINA HAYIR

“DOĞALGAZA EVET, ZEYTİN KATLİAMINA HAYIR

Burhaniye, Edremit ve Havran çevre platformları ortak bir açıklama ile Körfez’deki doğalgaz boru hattı çalışmaları sırasında ‘hızlı ve acımadan zeytin katliamı’ yapıldığını duyurdu. İlçe kaymakamlıklarına da başvuran çevreciler kamunun duruma müdahale etmesini istedi.
Yapılan açıklamada “Bugünlerde, acele kamulaştırma çerçevesinde, önceden uyarılan tarım alanlarında, çoğu kez zeytin ağaçlarının ürünü bile üzerinden alınmadan, ağaçlar kesiliyor. Tepkilerin yoğunlaşmasını önlemek amacıyla, zeytin ağaçları hızla yakacak oduna dönüştürülüp ortadan kaldırılıyor. Evet, sonuçta çiftçiler kamulaştırma paralarını alıyorlar ama ortak bir varlığımız da yok edilmiş oluyor” denildi.
Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) Havran Çevre Platformu (HAVÇEP) tarafından yapılan açıklamada şu görüşler dile getirildi:
“Körfez kıyısındaki yerleşimler açısından doğalgaz konusu önemli. Zira bu bölgede, yazın kullanılan ama kışın, ısınma sorunu nedeniyle boş bırakılan önemli bir konut stoku var. Ayrıca kentsel yerleşim alanlarında sürekli yaşayanlar açısından da, bölgenin temiz havasına nazire yaparcasına kışın ısınma nedeniyle çok yoğun bir kirlilik yaşanıyor ve neredeyse sokaklarda nefes almak bile mümkün olmuyor. Bu nedenlerle, özellikle siyasetçiler ısrarla Körfez Bölgesi’ne doğalgazın ulaşması için yıllardır yoğun çaba gösteriyorlar ve bu anlamda ciddi bir beklenti de yarattılar”
“AĞAÇ KATLİAMI ZEYTİN KIYIMINA DÖNÜŞTÜ”
“Bunların sonucunda, 2017 yılı sonunda Körfez Bölgesi doğalgaz iletim hattının yapımı gündeme geldi, ihale çağrısı yayımlandı. Ancak daha ihale bile yapılmadan 12 Ocak 2018’de Bakanlar Kurulu kararı ile bu iletim hattı inşası acele kamulaştırma kapsamına alındı. Derken, 6 Şubat 2018’de ise BOTAŞ iletim hattı ihalesi yapıldı. Yüklenici firma VEMAK İnşaat Taahhüt Makine San. Tic. A.Ş., 420 günlük süre içinde iletim hattını Balıkesir’den başlatarak, Körfez bölgesine kadar getirme yükümlülüğünü aldı. İmal edilen hat, doğrusal bir şekilde batıya ilerleyerek, İvrindi’nin güneyinden Havran’a girdikten sonra iki kola ayrılarak Edremit ve Burhaniye’ye yönelen 106 kilometrelik bir boru hattı inşasını kapsayacaktı. İmalata başlandığında, doğrusal hat dağlardan geçti ve gözlerden uzak alanlarda epeyce ağaç katliamı yapıldı. Ancak ovaya inerek bugünlerde Havran civarına ulaştığında, tarım ve yerleşim alanlarına geldiğinde ağaç katliamı, yoğun bir zeytin kıyımına dönüştü”
 

“ORTAK VARLIĞIMIZ YOK EDİLİYOR”
“Bugünlerde, acele kamulaştırma çerçevesinde, önceden uyarılan tarım alanlarında, çoğu kez zeytin ağaçlarının ürünü bile üzerinden alınmadan, ağaçlar kesiliyor. Tepkilerin yoğunlaşmasını önlemek amacıyla, zeytin ağaçları hızla yakacak oduna dönüştürülüp ortadan kaldırılıyor. Evet, sonuçta çiftçiler kamulaştırma paralarını alıyorlar ama ortak bir varlığımız da yok edilmiş oluyor. Halbuki şirket yetkilileri iki ay kadar önce “Güzergahımız; Havran, Burhaniye ve Edremit’te zeytin ağaçlarıyla karşılaşıyor. Ağaçların hepsini önceden işaretliyoruz. Ekim ve Kasım aylarında ağaçları sökerek taşımayı planlıyoruz çünkü bu ağaçlar bizim milli servetimizö diye gazetelere demeç veriyorlardı. Oysa hiç de böyle olmadı. Şimdi hızla ve acımadan bir zeytin katliamı yapılıyor. Yine ve bir kez daha, bir sektörün işini tamamlaması, bir başka üretim alanının mahvedilmesine yol açıyor ülkemizde. Bu durum açıkça Zeytin Yasası’nın ihlali anlamına gelmektedir”

“KAMU ADINA MÜDAHALE EDİLMELİ”
“İşte bu aşamada, duruma kamu adına müdahale edilmesi gerektiği açıktır. Balıkesir Valiliği, ilgili Kaymakamlıklar ile ilgili bakanlıkların ilimizdeki birimleri ve ihaleyi yapan BOTAŞ’ın yetkilileri, yüklenici firmaya bu katliamı durdurmasını ihtar etmek zorundadır. Unutulmamalıdır ki, doğalgaz iletim hattı inşasının yapılması ile bu konu sona ermeyecektir. İletimden sonra dağıtım süreci başlayacak ve aynı sorunlar orada da yaşanacaktır. Zira Havran’ın Büyükdere, Küçükdere, İnönü’sünden sonra, Edremit’te Altınoluk, Akçay, Güre ve Zeytinli’de imarlı alanlar içerisinde yoğun zeytin tarımı yapılan yerler vardır. Burhaniye’de de Öğretmenler Mahallesi, İskele mahallesi, Pelitköy gibi yerleşimlere doğalgazın ulaşması için yoğun zeytinlik alanları aşılmak zorundadır.. Bu sefer AKSA Balıkesir Doğalgaz Dağıtım A.Ş. mi aynı türden bir kıyım yapacaktır? Eğer bugün önlem alınmazsa, ilerideki yıllarda Körfez bölgesine doğalgazın getirilmesi, yok edilen zeytin ağaçlarının ne kadar yoğun olduğu vurgusuyla anılacaktır. Isınma konusunun, geleneksel tarımın yara almasıyla yan yana anılması, hiç de rasyonel değildir”
Bölgemiz kamuoyunu ve ilgili tüm kurumları, bu konuyla ilgilenmeye çağırıyoruz. Hiç bir kamusal yatırım, halkın ekmeğini ve emeğini yok sayarak gerçekleştirilemez” (balikesir24saat) 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
“DOĞALGAZA EVET, ZEYTİN KATLİAMINA HAYIR
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!