featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. DİŞ GICIRDATMA TEDAVİSİNDE İLAÇSIZ TEDAVİ YÖNTEMİ

DİŞ GICIRDATMA TEDAVİSİNDE İLAÇSIZ TEDAVİ YÖNTEMİ

 

Bruksizm (diş gıcırdatma- sıkma) Tedavisinde İlaçsız Tedavi Yöntemi TDCS Başarılı Sonuçlar Veriyor.

Diş gıcırdatma çoğunlukla uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu dişleri sıkma durumudur. Oldukça yaygın olarak görülen Bruksizm, diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına neden olurken, baş ve yüz ağrılarını da tetikleyerek ciddi boyun ve sırt ağrılarını da beraberinde getirir.

Bruksizm, gece ve/veya gündüz ortaya çıkabilir. Uyanıkken ortaya çıkan bruksizmde diş gıcırdatmadan çok istemsizce çene kaslarının kasılması, dişleri sıkma daha sık görülür. Uyku sırasında ortaya çıkan bruksizmde ise diş gıcırdatma daha sık görülür.  Uykuda görülen Bruksizm, erişkin nüfusun yaklaşık %8 ‘inde görülür ancak, uykuda gerçekleştiği için gerçek sıklık daha fazladır.

Uyku kalitesinin bozulmasına bağlı, yorgun uyanma, çene kaslarında yorgunluk ve ağrı, aşınmış veya çatlamış dişler, diş eti çekilmeleri, dişlerin düzeninde bozulma, ağız içi yaralar, baş ve boyun ağrıları bruksizm belirtileri olabilir.

Kimlerde Görülür?

Kadın ve erkeklerde oran değişmezken, yaşlılıkla birlikte azalmaya başladığı düşünülen bruksizm çocuklarda da yaygın olarak görülebilmektedir.

Kronik stres, Anksiyete (kaygı bozuklukları), Travma sonrası stres bozukluğu, Nörolojik bozukluklar ve Epilepsi, ilaç kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bazı psikiyatrik ilaçlar bruksizm gelişimine zemin hazırlayabilir. Özellikle psikotik hasta grubunda ağrıya karşı duyarlılığın azalmasına bağlı olarak geç farkedilebilmekte ve tedavide gecikmeler görülebilmektedir.

Tedavi Yöntemleri

Bruksizim tedavisi çok yönlüdür. Diş hekimlerinin tedavileri koruyucu yani dişleri korumaya yönelik veya onarıcı dental uygulamaları içermektedir. Son zamanlarda yapılan diş hekimliği uygulamaları botoks uygulamalarını da içine almaktadır.  Psikiyatrik tedavi ise sorunun saptanması, nörolojik faktörlerin belirlenmesi, psikolojik faktörlerin ilaçlı ve ilaçsız yöntemler ile tedavisini içerir. Psikolojik nedenlerin en büyük kısmını travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu ve depresyon oluşturmaktadır. Tüm bu etkenlerin belirlenmesinde kan tahlilleri, görüntüleme yöntemleri, EEG, psikiyatrik öykü ve ölçeklerin kullanımı oldukça önemlidir.

Anksiyete (kaygı) Bozukluğunuz Var mı ?  Ölçeği çözerek değerlendirebilirsiniz. 

LİNK: BECK ANKSİYETE ÖLÇEĞİ

Tüm değerlendirmelerin sonrasında kişiye uygulanacak ilaçlı ya da ilaçsız tedavi yöntemlerine karar verilir. İlaçlı tedaviler dışında psikoterapi veya son zamanda etkinliği ve kullanımı giderek yaygınlaşan TDCS tedavisi tercih edilebilmekte veya beraber uygulanabilmektedir.

 TDCS Tedavisi Nedir?

Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı (TDCS), beynin ilgili bölgelerine, genellikle alın bölgesine yerleştirilen iki elektrot aracılığı ile düşük yoğunlukta doğru akım verilmesi ve bu şekilde beyin hücrelerinin uyarılması tekniğidir.

Ortalama 25-35 dakika arasında süren seansların sayısı ve aralıkları, hastanın durumuna göre farklılık göstermektedir. Uzun süredir uygulamakta olduğumuz ve tüm dünyada güvenle uygulanan TDCS, Bruksizm tedavisinde oldukça etkilidir. Kaygı bozuklukları, uyku bozuklukları, dikkat sorunları, depresyon gibi hastalıklarında tedavisinde kullanılan yöntem kimyasal içermemesi ve ağrısız, ilaçsız bir tedavi yöntemi olmasından dolayı avantajlıdır. Hamile ve çocuklarda da uygulanabilen yöntem, hafif baş ağrısı, elektrot noktalarında hafif kaşıntı ve kızarıklık ile sınırlı yan etkiler oluşturabilmektedir.

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
DİŞ GICIRDATMA TEDAVİSİNDE İLAÇSIZ TEDAVİ YÖNTEMİ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!