Ders programı yapmak,
Ders programı nasıl yapılmalı?
Ders programı süre ve zaman odaklı mı olmalı?
Ders programı soru odaklı mı olmalı?
Bu sorular öğrenciler ve velilerden en çok gelen sorular arasında bulunuyor.
Özellikle pandemiyle birlikte çocukların evde olması, ebeveynlerin evde eğitim adına, online eğitimin eksikliklerine kapatmak adına uygulamaya çalıştıkları bir araç olabilir ders programı…
Aslına bakacak olursanız program bir başlangıç noktasıdır. Bir şeyler yapmaya karar verdiysek, ya da başarmak istediğimiz bir durum var ise işte o zaman programa ihtiyaç duyarız.
Dikkat ederseniz toplumda başarılı diye tanımladığımız bireylerin hep bir planları vardır hatta bazen birden fazla planları vardır.
Başarmak isteyen bir öğrencinin programı olmalıdır. Programı yok ise belirsizlik denizinde yüzüyor demektir. Böyle bir öğrencinin zihninde…
Neredeyim?
Nasıl bir durumdayım?
Eksikliklerim neler?
Eksikliklerimi nasıl giderebilirim?
En önemlisi ise istediğim tam olarak ne?
Soruları yok demektir.
Bu sorular yok ise hayatını öyle yaşayacaktır. Olduğu kadar, yeteri kadar…
İyi bir ders programı öncelikle bize, bizim çalışma özelliklerimize ve hedefimize hizmet etmelidir.
Başlangıç noktası, oluşturduğumuz program;
Günlük mü?
Haftalık mı?
Aylık mı? Buna karar vermeliyiz.
Koçlukta en çok kullandığımız haftalık programlardır.
Ders programı yaparken ikinci odağımız çalışma tarzımız olmalıdır.
Süre odaklı mı çalışmayı seversiniz?
Konu odaklı mı çalışmayı seversiniz?
Yoksa soru odaklı gitmek size daha mı uygundur. Karar vererek başlamalısınız, programınızı yapmaya…
Programa başlamadan önce yapmanız gerekenlerden biride günlük bu çalışmaya kaç saat ayırabileceğinizi belirlemektir.
Bir öğrencinin hayatı sadece ders çalışmaktan ibaret olmamalıdır. Sosyal, fiziksel ve sanatsal aktiviteler olmalıdır.
Pandemi şartlarında zor olduğunun farkındayız; fakat en azından sokakta ya da bir parkta yürüyüş yapmak, bir müzik aleti çalmayı denemek, kitap okumak, resim yapmayı denemek, origami vb. çalışmalar yapmak kısacası ekran dışında bir uğraş bulmak oldukça önemlidir.
Ders programımıza başlamak için, kararlarımızı verdiysek başlayabiliriz. Bu kararları verdiysek şekil olarak tamamız, artık kriterlerimiz belli bu kriterler üzerinden devam edersek, hangi derslerden hangi eksiğimiz var ve ne kadar sürede tamamlayabiliriz düşünerek programınızı oluşturabilirsiniz.
Ders programınızın içeriğini oluştururken; konu çalışması, tekrar ve test çözümünden oluşacaktır. Aynı tarz çalışmaları arka arkaya koymak sıkıcı ve sıkıntı veren bir hal alabilir. Bundan dolayı olabildiğince, çalışırken kendinizi hayal edin ve sizi yormayacak şekilde bu çalışmalar ile ilgili bir periyot oluşturabilirsiniz.
Mesela konu çalışma, arkasından konu etkinliği ve test üçlemesi yapabilirsiniz. (Öğrenme odaklıdır)
Test çözümü planlıyorsanız, sözel ve sayısal dersi aynı periyotta deneyebilirsiniz.(Kendini geliştirme odaklıdır) Bu tür küçük dokunuşlar hem çalışma motivasyonunuzu artıracak, hem dikkatinizin daha yoğun olmasını sağlayacaktır.
Programınızdaki soru sayılarını belirlerken kapasitenizin çok üzerine çıkmaya gerek yoktur. Böyle bir durumda yetiştirmek için acele edeceksinizdir. Bu durum yanlışınızın artmasına neden olacaktır. Böyle bir tablo da size yetersizlik ve başaramıyorum hissi verecektir.
Limitinizi belirleyin, bunun için de kendinizi gözlemlemeniz gerekecektir.
Çalışmalarımızda gördüğümüz en büyük eksiklik veya baskı da diyebiliriz buna, arkadaşım ya da arkadaşın şu kadar test sorusu çözüyormuş…İfadeleridir.
Günlük soru limiti diye bir durum olamaz, çünkü her bireyin zihni, öğrenme potansiyeli, hızı, okuma becerisi, analiz yeteneği birbirinden farklılık göstermektedir. Bundan dolayı başkaları ile yarışmak için değil kendi kapasitemizi geliştirecek soru sayılarına yer vermeliyiz programımızda…
İnternette tıkladığımızda milyonlarca ders programı bulabilirsiniz. İnsan dediğimiz varlık birdir, tekdir, özeldir. Onu özel yapan zihnidir, düşünme becerisidir. Hiçbir beyin diğerinin aynısı gibi düşünmez. Bundan dolayı her öğrencinin programı öğrenciye özel olmalıdır.
Hazırlanan bir program;
“Öğrencinin özelliklerinden ve ihtiyaçlarından yola çıkarak yine öğrencinin gelişimine hizmet etmelidir.”
Kolaylıklar diliyorum…
Müzik önerisi: https://youtu.be/_dK2tDK9grQ
öğretmenim çok güzel olmuş