featured
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. DEPREMİ UNUTMAYALIM!

DEPREMİ UNUTMAYALIM!

Karesi Halk Akademisi’nde “Balıkesir ve Afet” konulu toplantıda konuşan Jeoloji Yüksek Mühendisi Kemal Gökçay Yenigün, okullarla birlikte hastaneler ve camiler gibi insanların yoğun olarak bulunduğu yapıların depreme dayanıklılığının acilen belirlenmesi gerektiğini belirtirken, “”Fay hatları üzerinde bina inşa edilmesi yasaklanmalı, bu faylar üzerindeki binaların kentsel dönüşüme tabi tutularak can ve mal güvenliği sağlanmalıdır” dedi. Yenigün, Karesi Kent Konseyi’nde Afet Komisyonu kurulmasını da önerdi.

Coşkun YAMAN (balikesir24saat.com)  CHP Karesi İlçe Başkanlığı’nın oluşturduğu Karesi Halk Akademisi’nin ilk etkinliği Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Kemal Gökçay Yenigün ‘ün konuşmacı olarak katıldığı “Balıkesir ve Deprem” adlı panel oldu.

CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın açış konuşmasında Balıkesir’in ,aktif fay hatlarının olduğu bir bölgede olduğuna dikkat çekerken, ilk etkinliğin konusunu deprem olarak belirlediklerini söyledi. Daha önce “Baltok’ların bulunduğu alanlar fay hatlarının üzerinde yer alıyor” açıklaması ile dikkat çeken Yalçın bu konudaki araştırma önergesinin de Karesi Belediye Meclisi’nde görüşülmek üzere ilgili komisyona havale edildiğini anımsattı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Yenigün, konuşmasına Türkiye Diri Fay Haritası baz alınarak yapılan incelemede Balıkesir’in 17 il ile birlikte deprem üretme potansiyeli yüksek aktif fayların geçtiği hatlar üzerinde oturduğunu vurgulayarak başladı.

“KOCA ZELZELE”

Balıkesir ilindeki antik tarihi kentlerden Antandros, Adramytteion, Kyzikos ve  Daskyleion’un depremin yıkıcılığı nedeniyle terk edildiğini belirten Yenigün,  1898 yılında meydana gelen ve “Koca Zelzele” denen depremin de Balıkesir, Bigadiç ve Kepsut’ta büyük hasara ve can kaybına neden olduğunu anımsattı. Yenigün, “Bu deprem günümüzden 122 yıl önce olması ve tekrarlama aralığı bilinemediği için düşündürücüdür” dedi.

“BİNALARIN GÜVENLİK TESTİ YAPTIRILMALI”Okullarla birlikte hastaneler ve camiler gibi insanların yoğun olarak bulunduğu yapıların depreme dayanıklılığının acilen belirlenmesi gerektiğini  savunan Yenigün, “Kentsel dönüşüm için binaların güvenlik testlerini, Karesi Belediye Başkanlığı’nca uygun bir ücretle yaptırılması uygun olur” dedi.

“ÇARE FAY HATTINDAN UZAK OLMAK”

Devletin 1999 depreminin ardından “Geleneksel Plan” yerine “Afete Duyarlı Plan” dönemini başlattığını belirten Yenigün, “Fay hatları üzerinde bina inşa edilmesi yasaklanmalı, bu faylar üzerindeki binaların kentsel dönüşüme tabi tutularak can ve mal güvenliği sağlanmalıdır. Depremden korunmanın en iyi çaresi, diri faydan uzak olmak, zemin çeşidine göre sağlam bina yapmaktır. Kentimizde deprem anında yıkılacak binalardan ve verilecek kayıplardan toplum olarak sorumluyuz. Bunun bilincinde olup zemin etüt raporlarının hazırlanmasında ve kontrolünde daha dikkatli olmalıyız” diye konuştu.

“KARESİ’DE AFET KOMİSYONU KURULMALI”

Karesi ilçesinde sıvılaşma riski  yüksek bölgeler olduğunu belirten Yenigün, “Bu nedenle zemin etüt raporlarının daha kapsamlı ve detaylı yapılması gerekmektedir. Kentimizin gerçek 1/5000 ölçekli jeoloji haritası yapılarak önce diri faylar işlenmeli, kent alanlarının ne  çeşit kayalar üzerine yerleştiği ve yerleşimlerin jeolojik yapı ile ilişkisi ortaya konmalıdır. Karesi Kent Konseyi’nde Afet Komisyonu kurulmalıdır ” dedi.

 

 

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
DEPREMİ UNUTMAYALIM!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!