Sındırgı’da 2008’de “Anıt Ağaç” olarak tescillenen 7 asırlık Beşçeşmeler Çınarı’nın çevre düzenlemesi yapıldı ve tabelası asıldı. Prof.Dr. Fatih Satıl, “Balıkesir Anıt Ağaçları adına örnek bir çalışmanın daha hayata geçirilmiş olduğu haberi bizleri çok memnun etti. Gelecek adına, doğa adına ümitlerimizi artırdı. Darısı diğer ilçe belediyelerine” dedi.
Sındırgı’da Emendere Yolu üzerinde Işıklar /Halkavun’daki 7 asırlık Beşçeşmeler Çınarı, 2008’de Anıt Ağaç olarak tescillendi. Ancak karayollarının yol yapımı esnasında ağacın ana gövdesi toprağa gömüldü, sahipsiz kaldı. Prof.Dr. Fatih Satıl ve Doçent Zeki Çevik’in çabaları Sındırgı Belediyesi’nin desteği ile çınar yeniden ilçeye kazandırıldı. Son olarak çınarın tarihi ve özelliklerini anlatan kitabe belediye personeli tarafından çakıldı. Kitabede orijinal adı “Platanus Orientalis L.- Doğu Çınarı ” olan çınarın 1320’li yıllarda Karesi Beyliği döneminde dikildiği, 16 metre boyunda , 10 metre genişliğinde ve3.18 m. çapında olduğu bildirildi.
Karesi beyliğine bağlı Türkmen boylarından Çavdarlılar ve Avşarlıların gölgesinde dinlendiği ağacın milli mücadele döneminde de milli müfrezelerin buluşup dinlendiği yer olduğu kitabede yer aldı. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “Her bir tarih aynı zamanda gezilip görülecek bir turizm ögesidir.. Ağacın tescil edilmesindeki emek ve katkıları için Prof.Dr. Fatih Satıl ve Doçent Zeki Çevik hocalarımıza teşekkür ederiz” dedi.
SATIL’DAN ÖNEMLİ MESAJ
“Balıkesir Anıt Ağaçları adına örnek bir çalışmanın daha hayata geçirilmiş olduğu haberi bizleri çok memnun etti. Gelecek adına, doğa adına ümitlerimizi artırdı” diyen Prof. Dr. Fatih Satıl ise, “Darısı diğer ilçe belediyelerimize” mesajını verdi.
Balıkesir’in Anıt Ağaçları Projesinin 2015 yılında tamamlandığını anımsatan Satıl, ” Proje sonuçlarımız ve anıt ağaçlarla ilgili yapılması gerekenleri Balıkesir’deki ilgili kurumlara iletmiştik. O gündür bugündür anıt ağaçlarla ilgili herhangi bir koruma ve tanıtım faaliyetinin olduğunu duymamıştım. İlk defa bir yerel yönetim projemizdeki bir anıt ağacımızla ilgili önerdiğimiz tanıtıcı levhayı dikmesi ve ağacın çevresini düzenlemiş olması bizleri çok memnun etti. Sındırgı’daki Beşçeşmeler Anıt Çınarı Balıkesir’in en yaşlı anıt ağaçlarından birisidir. Ayrıca Balıkesir’in milli mücadele tarihine şahitlik etmesi açısından büyük öneme sahiptir” dedi.
Prof.Dr. Fatih Satıl’ın açıklaması şöyle;
“Çalışmayı yaptığımız yıllarda karayollarının yol yapımı esnasında ağacın ana gövdesi toprağa gömülmüş neredeyse ölüme terk edilmiş vaziyetteydi. Oysa bu ağaç tescilli bir anıt ağaçtı. Ama sahipsiz kalmıştı. Ta ki 5 yıl sonra Ekrem Yavaş başkanım sesimize kulak verene kadar. Ekrem Yavaş başkanım Balıkesir’in anıt değerlerini koruma adına yaptığınız bu davranış alkışı hak ediyor. Bu tarihi anıt ağacımızın en kısa zamanda çevre düzenlemesinin ve ilgili kurumlarca ağacın bakımlarının da yapılacağını ümit ediyor, ağaçlar ve doğa severler adına teşekkürlerimi sunuyorum. Darısı diğer ilçe belediyelerimize. Ağacın Milli Mücadele yıllarındaki tarihi hatırası konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Zeki Çevik hocamıza da teşekkür ediyoruz” Coşkun YAMAN(balikesir24saat.com)