Edremit’te Dalyan gündemdeki yerini koruyor. Hazineden Balıkesir Büyükşehir Belediyesine devredilen 380 dönümlük alanın satışı ile gündeme gelen Dalyan’ın doğa parkı olarak değerlendirilmesi için başlatılan imza kampanyasında 33 bin 107 imzaya ulaşıldı. “Aklın yolu bir” diyen EDÇEP Sözcüsü Öztürk, 606 dönümlük alanın ‘Doğa Parkı’ yapılmasının bölge için en doğru çözüm olduğunu bir kez daha anımsattı.
Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) Sözcüsü Kubilay S. Öztürk Dalya’ndaki son durumu özetlerken, “Şimdi Edremit’te Dalyan’dan geriye kalan son araziler de elden gidiyor. Dalyan’dan geriye kalan ve halen mülkiyeti Hazine’de olan veya devir suretiyle belediyeye verilen, yani tümüyle kamuya ait olan tek bölüm, Edremit Çayı’nın kuzeyinde kalan toplam 606 dönüm arazilerdir. Halen dolguyla bozulmamış ve özel mülkiyete konu olmayan yegane araziler bunlar ve burasının ‘Doğa Parkı’ yapılması bölge için en doğru çözüm olacak, en hayırlısı olacak. EDÇEP bunun için uğraşıyor. Aklın yolu bir. Herkesin bu öneri etrafında toplanmasını, uzlaşmasını diliyoruz.” dedi.
Öztürk’ün yazılı açıklaması şöyle:
“Edremit Körfezinin kıyılarında, Dalyan’daki son durumun görsel özeti bu haritada işaretlediğimiz gibidir.
Turuncu ile çevrili bölüm, Hazine’den Balıkesir B. Belediyesi’ne devredilen 380 dönümü, halen Hazine’ye ait olan169 dönümü ve BASKİ’ye ait 57 dönümü gösteriyor. 380 dönüm arazi şu anda Meclis İmar Komisyonu’nda görüşülüyor. Meclis kabul ederse imar değişikliği ve satış kararı alınıp paraya çevrilmek isteniyor. Arıtma tesisi taşınınca 57 ve çevresindeki 169 dönümün de aynı şekilde satılmak isteneceği bekleniyor. Malum, haritadan bunlara bakanlar sadece “kupon arazi” görüyorlar.
Kırmızı ile çevrili bölüm, Hazine’den Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne aktarılan 640 dönüm. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu araziyi 2018 yılında sulak alan olmaktan çıkardı, bozulmuş mera olduğuna hükmetti ve OSB kurulmasında sakınca olmadığına hükmetti. 2019 yılından beri ve halen moloz, balçık, kalorifer atığı, çöp vb. diye ayırmaksızın vahşi yöntemlerle oraya “dolgu” yapılıyor. İleride bu dolgunun üzerine seralar kurulacak ve çiçek üretimi yapılacakmış.
‘TELE SATIŞ’TA YANLIŞ BİLGİLER
Sarı ile çevrili 600 dönümlük bölüm ise özel mülkiyete ait arazi. Şu günlerde Avrupa’daki gurbetçilere ‘Enginkent’ adıyla, reklamlarında çok yanıltıcı ifadeler kullanılarak ve 300 m2 için 29.900 Euro fiyat istenerek tele-satışla pazarlanmaya çalışılıyor. Bir siyasetçi, bir sanatçı ve bir inanç adamı da bu pazarlamada rol alıyorlar maalesef. Reklamlarında açıkça yanlış bilgiler veriliyor. Bu sulak alandan arsa satın alanların vay haline.
İşte bu alanların hepsi Dalyan’dan kalanlar. Bakmayın kağıt üzerinde farklı kayıt yapıldığına, hepsi ya sulak alan, ya mera ya da mera vasfını yitirmekte olan arazi niteliğinde. Fakat bunların hepsi de imarlı. İşaretlenen arazilerden sonrasındaki bölüm ise Burhaniye ilçesine ait. Dalyan, orada da devam ediyor elbette ama o bölümde de imarlı, ifrazlı ve özel mülkiyete tabi arsalar söz konusu..
TORUNLARIMIZA GÖSTERECEK YER KALMAYACAK
Durumun özeti bu. Şimdi Edremit’te Dalyan’dan geriye kalan son araziler de elden gidiyor. Hızla nitelik değiştiriyor, yapılaşmaya açılıyor, satılmak isteniyor. Birkaç seneye kalmadan, torunlarımıza gösterip ‘burası eskiden hep böyleydi’ diyebileceğimiz hiçbir yer kalmayacak. Yeşilin ortasında yeşile hasret kalacağız. Burada yaşayan binlerce canlı da sığınacak yer arayacak, kuşlar artık buraya uğramayacak.
“AKLIN YOLU BİR”
Dalyan’dan geriye kalan ve halen mülkiyeti Hazine’de olan veya devir suretiyle belediyeye verilen, yani tümüyle kamuya ait olan tek bölüm, Edremit Çayı’nın kuzeyinde kalan toplam 606 dönüm arazilerdir. Halen dolguyla bozulmamış ve özel mülkiyete konu olmayan yegane araziler bunlar ve burasının ‘Doğa Parkı’ yapılması bölge için en doğru çözüm olacak, en hayırlısı olacak. EDÇEP bunun için uğraşıyor. Aklın yolu bir. Herkesin bu öneri etrafında toplanmasını, uzlaşmasını diliyoruz.”
Talebimiz çok net. ‘Hazine arazisi’ kamuya ait mal demektir. Satmayın, bırakın kamuya ait olan kamuda kalsın. Burayı Doğa Parkı yapın. İnsanlar ve tüm canlılar için yeşili yaşatın. (balikesir24saat.com)
BU SULAK ALAN, DOĞA TARAFINDAN KENDİ KENDİNE OLUŞMUŞTUR. NE YAZIK Kİ, BAZILARI, KESİNLİKLE, BETONLA KAPLANMAYAN BÖYLE ALANLAR, PİSLİK YERLER OLARAK GÖRÜLÜYOR. ÜLKEMİZİN BİR ÇOK YERİNDE BENZER HATALAR YAPILARAK, SULAK ALANLAR KURUTULMUŞ VE SONUÇ OLARAK, ORALARDA BÜYÜK KURAKLIKLAR OLMUŞTUR. ÜLKEMİZ, SUSUZLUK ÇEKMEKTEDİR. GÜNEY DOĞUDA, GÜNEY DOĞU SULAMA PLANMALARI YERİNE GETİRLMEDİĞİNDEN, ORALARDA %80 ORANINDA, ÜRETİM AZALMASI OLACAĞI BİLİM ADAMLARINDA AÇIKLANMIŞTIR. ZATEN, BÜYÜK ORANDA, TARIM ALANINDA YAPILAN HATALAR SONUCU, TARIM ÜRÜNLERİNİN YOKLUĞU SEBEBİYLE, BİRÇOK MADDE BAŞKA ÜLKELERDEN İTHAL EDİLMEKTEDİR. BİLGİ DÜZEYİ YERLERDE SÜRÜNEN KİMİ YÖNETİCİLERİN HATALARININ SONUÇLARINI HALKIMIZ ÇEKMEKTEDİR.