CVK Madencilik A.Ş.’nin Balıkesir’deki Altın, Bakır Maden Ocağı Kapasite Artışı Hazır Beton Tesisi ve Cevher Zenginleştirme / Atık Depolama Tesisi projesi, Altıeylül ve İvrindi ilçesine bağlı birçok köyü yakından etkileyecek.
Doğa, yaşam ve gelecek karşıtı bu proje verilen “ÇED olumlu” kararının iptali istemi ile Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, TEMA Vakfı ve Gökçeyazı köylüleri dava açmıştı.
İlgili davada, yerel mahkeme bu talebi reddetmişti. Ancak karar Danıştay’dan dönmüştü.
10 Ocak 2025 Cuma Günü, Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı Sarıalan ve İvrindi ilçesine bağlı Gökçeyazı köylerinde açılan dava kapsamında yeniden bilirkişi keşfi gerçekleştirildi.
Keşif sırasında maden sahasına sadece davacılar alındı. Türkmen Dağı’na ve yöre halkına sahip çıkarak yalnız bırakmayan Burhaniye Çevre Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu, Balıkesir Çevre Platformu, Bursa CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Balıkesir CHP İl Başkanlığı, Karesi ve İvrindi İlçe Başkanlıkları, Balıkesir Mimarlar Odası, Balıkesir Barosu ve Balıkesir Tabip Odası da destek verdi.
Keşif öncesi bölgede köylülere ulaşarak onları örgütleyen Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği’ni de keşif alanında Gökçeyazılı köylüler başta olmak üzere diğer katılımcılar ile hazır bulundu.
Keşif günü zenginleştirme tesisi, atık barajı, pasa alanları, Çamköy ve Dallımandıra Göleti’nde Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, TEMA Vakfı’nın uzmanları ve davanın avukatları incelemelerde bulundu. Ve beyanlarda bulunarak proje hakkındaki itirazlarını dile getirdiler.
Balıkesir’in en önemli tarım alanlarından biri olan bu bölgeyi adeta yok etmek isteyen CVK Madencilik A.Ş.’nin doğayı katleden projeleri, ne yazık ki sadece bir proje ile sınırlı değil.
Sarıalan ve Gökçeyazı’nda keşfin yapıldığı gün, Ankara’da yine CVK A.Ş.’ye ait olan başka bir maden projesi için T.C. Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı gerçekleştirildi.
Kazdağları’nın özel bir bölgesini olumsuz yönde etkileyen bu proje; Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Kalkım Beldesi yakınlarında halen çalışmakta olan Kurşun, Çinko ve Bakır Madeni Projesi’nde “Flotasyon Tesisi Kapasite Artışı ve İlave Atık Depolama Tesisi” dir.
Bu tesis ile ilgili olarak ÇED süreci üçüncü kez başlatıldı. 10 Ocak 2025 Cuma günü gerçekleşen toplantıya CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Türkiye Ormancılar Derneği’ni temsilen Mustafa Özer ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyesi Aykut Alyanak katıldı.
Toplantıya; bakanlık komisyon görevlileri, CVK temsilcileri ve ÇED raporunu hazırlayan MİTTO temsilcileri dışında komisyon üyesi başka kamu kurumları temsilcilerinin katılmadı.
Toplantıda, şirket adına dosyayı hazırlayan MİTTO projeyi sundu. Ardından, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ve diğer katılımcılar söz alarak projenin 2019’da kabul edilmeme nedenini ve o zamanki kurum görüşlerin neden değiştiğini sordu.
Heyet, projeye ilişkin aşağıdaki itirazlarda bulundu:
Proje depremsellik açısından tehlike arz etmektedir. Fay hatları üzerindedir
Proje Gönen Barajı’na yakındır. Yeraltı ve yüzey sularının proje nedeniyle kirlenecek olması Gönen Barajı’nın da kirlenmesine yol açacaktır. Bu durum Gönen Ovası’nda yapılan tarımı olumsuz etkileyecektir. Ayrıca Agonya Ovası da tehdit altındadır.
Projeye çok yakın bir alanda başka bir madeni işletmekte olan OREKS (450 bin m3. atık barajı) ve diğer şirketlere ait başka madenler de vardır. Kısa mesafede bu denli çok projenin ve atık barajlarının kümülatif etkisi hesaplanmamıştır. Bu durum bölgenin ölüm fermanıdır.
Ruhsat civarında korunması gereken Agonya Antik Kenti ve Dedetepe yerleşkesi gibi antik şehirler bulunmaktadır. Proje antik kentler üzerinde de olumsuz etki yaratacaktır.
Proje çevreye, doğal kaynaklara, tarihi mirasa etkileri, yeterince bilimsel bir temele dayandırılmamıştır. Ve ciddi riskler taşımaktadır. Bu nedenlerden dolayı nedeniyle ÇED Olumsuz Kararı ile sonuçlanması talep edilmiştir.
Toplantıya katılan heyetin sorularına yanıt verilmemiştir. Heyet dışarı çıktıktan sonra toplantı devam etmiştir.
Balıkesir ve Çanakkale’nin hemen hemen her ilçesinde, özel maden şirketleri ülkemizin iki önemli ilinde resmen hayatı durdurmak için birbirleri ile yarışıyorlar. Az önce bahsettiğimiz CVK Madencilik A.Ş.’nin her iki ilimizde faaliyet göstermesi bu talanın sadece bir parçası.
Cengiz Holding, Nurol Holding’e bağlı Tümad, Bahar Madencilik, Alamos Gold, Koza, Eczacıbaşı ve diğer yerli ve yabancı özel maden şirketleri yetmezmiş gibi bölgeye Akbelen gibi bir cenneti cehenneme çevirmek isteyen Limak Holding de gelerek bu talandan kendine düşen şer payını almak istiyor.
Her nedense AKP döneminde adını sıklıkla duyduğumuz Limak, Balıkesir’in Balya ilçesinde iki yüz yetmiş altı hektarlık alanda altın ve gümüş madeni kurmak istiyor. Ve içerisinde siyanürü de barındıran cevher zenginleştirme tesisini de inşa etme düşüncesini hayata geçirmek istiyor.
AKP iktidarında aldığı kamu ihaleleri ve yaptığı doğa katliamlarıyla bildiğimiz Limak Holding bünyesinde yer alan ve yönetiminde Nihat Özdemir’in oğlu Batuhan Özdemir’in yer aldığı Altınordu Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin ÇED raporunda yer alan bilgilere göre, şirketin bölgede bin yediz yirmi dört hektarlık ruhsatı bulunuyor.
Şirket, şimdilik bu alanın yirmi yedi bin altı yüz doksan üç hektarlık bölgesinde altın ve gümüş madeni işletecek. Açık ve yeraltı ocaklarından oluşacak maden, üç yüz doksan futbol sahası büyüklüğünde alanı kaplayacak. Kuru tarım, mera, orman ve fundalık vasfında olan alanda dinamitle patlatma yöntemi de kullanılacak.
Projeye ait gerekli izinlerin alınması takdirde sahanın hazırlanması ve altyapı çalışmalarına başlanılacak.
Projenin ekonomik ömür süresinde açık ocaktan 608 bin 263 ton, yeraltı ocağından da 2 milyon 418 bin ton cevher çıkarılacak. Toplam işletme ömrü 11 yıl olarak belirlendi. Şirket kaynağın bitmesinin ardından ruhsat alanına genişleyebilir.
Limak Holding’e bağlı Altınordu Madencilik San. ve Tic. A.Ş.’nin işletmek istediği altın-gümüş maden projesi ilgili Halkı Bilgilendirme ve Sürece Katılım Toplantısı; 16 Ocak 2025 tarihinde, saat 11:00’da Balya’nın Karlık Mahallesi köy kahvesinde yapılacak.
Toplantıya doğa andan, vicdandan ve yaşamdan yana olan herkesi davet ediyorum.
Hep birlikte bölgemize sahip çıkalım.
Balıkesir’den Çanakkale’ye direnişi büyütelim.
Gönen ve Bandırma’nın içme suyu, Manyas Kuş Cenneti, Agonya Ovası’nın doğal güzellikleri hepimizin.
Bölgemizi sermayeye teslim etmeyelim!
İlgilenenler için proje dosyası:
http://eced.csb.gov.tr/jsp/ek1/53436