Çiğdem ÇİMEN (balikesir24saat) Coronavirüs salgınıyla birlikte çeşitli önlemler alan vatandaşlarımız, beslenmelerine de daha fazla dikkat etmeye başladı. Virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlarımız için, Doktor Alp Okutucu, Coronavirüse karşı beslenmeyi anlattı. Salgından korunmak için bol bol sebze tüketilmesi uyarısında bulunan Doktor Alp Okutucu, bağırsaklardaki yararlı bakterileri beslemek için fermente gıda tüketiminin arttırılması gerektiğini söylüyor.
Fonksiyonel ve Regresyon Tıbbı Hekimi Alp Okutucu, viral enfeksiyonların hayatımız üzerindeki etkisine dikkat çekti. İçinde bulunduğumuz süreci ise şöyle değerlendirdi:
İnsanlığın başına gelecek en kötü şeylerden birisi biliyoruz ki artık viral enfeksiyonlardır. Dünyamız birçok tehlikeyi yaşamıştır 1. ve 2. dünya savaşlarından sonra ortaya çıkan soğuk savaş döneminin 2. bölümü diyebileceğimiz bir aşamadan daha geçiyoruz diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Daha orta yaşına bile gelmemiş dünyamız da maalesef ekonomik veya sosyo kültürel sebeplerle nüfusu hızla yaşlanmakta olup artan nüfusa göre temel ihtiyaçların karşılanması sorunu da ülkeler adına daha da ekonomileri zorlamaktadır. Önceleri insan yapımı olmadığı düşünülen virüsün gerçekten laboratuar ortamında yapılmadığı konusu ise 2015 yılında Nature adlı tıp dergisinde yayınlanan bir makale ile sarsılmış durumdadır.
‘VİRÜSÜN NASIL BULAŞTIĞINI BİLMELİYİZ’
Nedeni ne olursa olsun bir gerçekle yüz yüzeyiz ve korunmamız gerekiyor. Önce virüsün nasıl bulaştığını bilmek ve korunmak; bu konuda yazılı ve görsel basında yeteri kadar yayın yapıldı. Sosyal medya ise maalesef güvenilir olmadığı gibi tamamen işin magazin kısmında. Öncelikle virüsün camda ne kadar, havada ne kadar kaldığı konusundan çok bana nasıl bulaşmazı konuşmak gerekiyor.
Hastalanmamak en doğrusu bunu kabul edersek bana bir şey olmaz sarmalından kendimizi soyutlamamız gerekiyor. Maske ilk olmazsa olmazımız.Eldiven konusuna ben sağlık çalışanı olmayan kişiler için çok mantıklı bulmadığımı söyleyebilirim zira yıllarca o eldivenle çalışmış bir insan olarak günün her saati onunla yaşama ve istediğiniz hijyeni tutturmanız söz konusu değildir. Kaldı ki şu anki eldiven fiyatlarıyla bunu sürdürmeniz de çok mantıklı olamayacaktır. Onun yerine el dezenfektanları ve el yıkama alışkanlığını biraz daha fazla hayatımıza sokmak çok daha mantıklıdır. Vücut, el ve kıyafetlerimizi mümkün olduğunca sık yıkama ve kıyafetlerimizi gün içinde sprey dezenfektanlar ve yıkama ile kontrol altında tutabiliriz.
BAĞIŞIKLIK SİTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
Bildiğimiz gibi hastalık yapıcı ajanlar her zaman etrafımızda vardı. Var olmaya devam etmek zorundayız. Bir insanın ağzında bile nerdeyse 180’e yakın enfeksiyon ajanı vardır. Bu birçok evcil hayvanın ağzında yaşayan mikroorganizmadan daha fazladır. Bağışıklık sisteminin kırılmaya uğradığı her zaman hasta olamaya meyilliyiz.
‘NE YERSENİZ OSUNUZ’
Hipokrat milattan 500 yıl önce ‘ne yerseniz osunuz’ demişti. Akşam yediğiniz pırasa sabah sizi pırasaya dönüştürmeyecektir ama içinde aldığınız mineral ve vitaminler alacağınız birçok gıdadan daha faydalı olacaktır. Gıda konusunda maalesef genelde seçimlerimiz damak tadımızın insiyatifine kaldığı için daha çok karbonhidrat vb. gıdaları tercih ediyoruz ki bu birçok mikroorganizma için besi yeri gibi işlem görmekte tabloyu bozmaktadır.
Gelelim bağırsaklarımız ve bedenimiz için nasıl beslenmemiz gerekiyor. Özellikle bu dönemde bu çok önemli olsa gerek. Bütün Sebzeler Koruyucu Mikrobesinler Ve Fitokimyasallar İçerir. Ancak aşağıdakiler daha zengin İçeriğe sahiptir. Özellikle sebzeler
BOL BOL SEBZE TÜKETİN!
Ispanak, şalgam, kereviz, brokoli, pancar, turp, lahana, enginar, brokoli
ANTİ-INFLAMATUAR ETKİYE SAHİP GIDALAR
Zeytinyağı, zeytin, avokado, domates, , karnabahar, ıspanak, bitter çikolata, fındık, badem, ceviz, elma, armut, erik, muz, baklagiller, soğan, kuşkonmaz, kabak, pırasa, keten tohumu, mercimek, bezelye
FERMENTE GIDALAR
Bağırsaklardaki Yararlı Bakterileri Beslemek İçin fermente gıda tüketiminizi arttırın. Turşunuzu, sirkenizi evde yapmaya ya da organik olanlardan tüketmeye çalışın.
Ev yapımı turşu, sirke, kefir, ghee, kımch, kombucha, kvass,
GLUTAMİN İÇEREN GIDALAR
Glutamin, bağışıklık sistemimizdeki hücrelerin yakıtıdır.
İlikli kemik suyu, zeytinyağı, balık (çiftlik olmamalı) , serbest gezen hayvanların eti
SARIMSAK (Doğal Antibiyotik Antiviral, Antimikrobiyal)
Olmazsa olmazımız. Nasılsa evdeyiz! Düzenli olarak sarımsak tüketirseniz bağışıklık sisteminizi destekler. Sarımsak çiğnendiğinde, ya da parçalandığında tüm bu yararlı etkilerden sorumlu alıcı ortaya çıkıyor. O nedenle mutlaka çok çiğneyin. Günde 1-2 diş sarımsak tüketebilirsiniz. Fazla tüketmemeye de özen gösterin. Çünkü tansiyonunuzu düşürebilir.
MOR MEYVELER
Antioksidan deposu özellikle nar viral hastalıklarda etkin. Böğürtlen, karadut, çilek, yabanmersini, mor havuç.
Ayrıca dışarı çıkamasak bile kaslarımız zinde tutmak için evde fiziksel egzersiz yapabilirsiniz. Sonuca gelirsek evde kalmak ve hijyen kurallarına uymak olmazsa olmazımız. Son Söz olarak umarım tüm insanlık olarak hayırlısı ile bugünleri de geride bırakırız, Herkese sağlıklı ve huzurlu bir dünya çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakmak dileklerimle Sağlıklı olun , sağlıklı kalın, EVDE KALIN.