Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği, Corona virüsünün Balıkesir ekonomisine etkilerini bir toplantı ile değerlendirirken özellikle turizm sektörünün zor durumda olduğu ve sektör temsilcilerinin ” işyerini kapatma noktasında” oldukları bildirildi.
Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Yönetim Kurulu virüsün Balıkesir ekonomisine etkileri üzerine bir çalışma toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda Balıkesir ile özdeş hale gelmiş iken büyüklüğünü kaybeden kolonya sektörünün yeniden önemli ve etkili hale gelmesi ve salgın sonrası da günlük kullanımın artma potansiyeli ile Balıkesir ekonomisine olumlu katkı yapma olasılığına dikkat çekilirken, karantina uygulamasından önce Umre’den dönen Balıkesirlilerinde olduğu, bu vatandaşların çok daha dikkatli olmaları ve sosyal ortamlarda mümkün olduğunca bulunmamaları gerektiği vurgulandı.
Toplantının ardından şu açıklama yapıldı:
” Öncelikle turizm sektöründe oluşan büyük kayıp sonrası hiç kuşku yok ki Balıkesir ekonomisinin çok değişik sektörleri ve ilimizdeki pek çok işletme virüsün ortaya çıkardığı durumdan olumsuz olarak etkilenecektir. Balıkesir ekonomisi olumsuz anlamda etkilenecek ve kayıplar ortaya çıkacaktır. İşletmelerimiz bu duruma hemen hemen dünyanın genelinde olduğu gibi hazırlıksız yakalanmıştır.
Balıkesir’de faaliyet gösteren işletmelerin olumsuz etkilere karşı hazırlıklı olması ve bunları asgari düzeye indirmesinde dikkate alınacak kısa ve orta vadeli stratejilerin ivedilikle hayata geçirilmesi, kritik önem taşıyor. Bu noktada, devlete olduğu kadar iş dünyası örgütlerine, tüm işletmelere ve iş dünyası liderlerine de önemli görevler düşüyor. Sosyo-ekonomik tedbirlerin alınması, devlet ve iş dünyasının ortak hareket etmesi ve örnek uygulamaların paylaşılması, yaşanan krizin etkilerinin en aza indirilmesine yardımcı olacaktır.
İŞ DÜNYASI ÖNLEMLER ALMALI
Bu noktada, salgın dönemi boyunca Balıkesir iş dünyası tarafından alınması gereken öncelikli tedbirler, özel sektörün riskin azaltılmasındaki katkısını da artıracaktır. Bu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
*Virüs salgınlarının üretim/tüketim döngüsü nedeniyle en fazla işletmeleri ve personeli etkilediği göz önünde bulundurulduğunda öncelikle işverenlere mesleki risklerin önlenmesi konusunda büyük sorumluluk düşüyor. Korunma yöntemlerinin benimsetilmesinin yanı sıra bilgilendirme ve eğitim etkinliklerinin düzenlenmesi önem kazanıyor.
*Çalışma alanları ve malzemelerinin düzenli temizlenmesi ve dezenfekte edilmesine ek olarak, çalışanlar arasındaki mesafenin korunmasına yönelik üretimden yönetime korunma önlemleri hayata geçirilmelidir.
*Çalışanlar da işverenler kadar temizlik talimatlarına, evden çalışmaya veya çalışmaya müsait alternatif bir düzen kurmaya uyum göstermelidir.
*Ürün ve hizmetlerin sürekliliği için uyum sağlama teknikleri geliştirilmeli, müşterilerin olası yeni ihtiyaçları dikkatle gözlenmeli ve bu ihtiyaçlara hızlı uyum sağlama yöntemleri uygulamaya alınmalıdır.
*İşletmeler sektör, tedarik zinciri ve acil ihtiyaçlar temelinde bölgesel seviyede taşınabileceği gibi, iş modelinin genişletilmesi, esnekliğin artırılması ve çalışma yöntemlerinin çeşitlendirilmesi gibi hususlar da bu süreçte kritik önem taşımaktadır.
*Seyahat planları gözden geçirilmeli, e-ticaret gibi online araçlar ile iş modelleri genişletilmeli, ‘akıllı’ ve ‘uzaktan’ çalışma teknikleri uygulanmalı ve bu tekniklere hizmet edecek teknik alt yapının kurulmasına önem verilmelidir. (balikesir24saat.com)