Dünya ve ülkemiz olarak Şubat 2020’de başlayan ve hala devam eden zor ve uzun süren bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçten en çok etkilenenler maalesef ÇOCUKLARIMIZ…
Okulları kapandı, parkları yasaklandı. Dedelerini, ninelerini göremez oldular. Uzaktan eğitim sürecinde saatlerce mavi ekrana maruz kaldılar, kalmaya devam ediyorlar.
Çocuklarımızla kurduğumuz iletişimin önemi daha da arttı. Peki, biz onlarla konuşuruz ama ruhlarına dokunabiliyor muyuz?
Bir çocuğun ruhuna dokunabilmek demek, ufak bir kalbe, bir insanın yetiştirilmesine ve insanlığın geleceğine dokunmaktır. Daha bir “özen” ve “dikkat” ister. “Çocuktur” diye dikkate almadan söylediğiniz bir kelime o çocuğun kalbinde derin yaralar açabilir.
Yaşça ve deneyimce “büyük” olmak demek her şeyi çocuklardan daha iyi bildiğimizi göstermez. Sezgisel zeka, duygusal zeka açısından çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var.
Çocuklar anda yaşar, geçmiş ve geleceğe takılmadan. Sezgisel kararlar verirler. Doğan Cüceloğlu; çocuklarla konuşurken onların seviyesine inin der. Özgür Bolat buna güzel bir ekleme yapmış: “Fiziksel olarak çocukların seviyesine inmeliyiz ama duygusal ve sosyal gelişim açısından onların seviyelerine çıkmalıyız.”
Çocuk ile kaliteli zaman geçirmenin altın kuralı çocuğun ruhuna dokunabilmek yani dünyasına girebilmektir. Çocuğu alıp parka götürmek, o oyun oynarken yanında durmak, bir iki yapboz parçasını ona uzatmak, oturup birlikte televizyon izlemek kaliteli zaman geçirmek değildir.
Çocukların ruhuna dokunan “nitelikli etkinliklerle” vakit geçirmek isteyenler için öneriler
* Bir günü nasıl geçirdiğini anlatmasını isteyin.
* Bugünlerde okula gidemese de gittiği dönemlerde, gelirken gördüklerini anlatmasını isteyin, onu dinleyin, sorular sorun.
* Sorularına sabırla cevap verin.
* Siz de iş yerinizde ya da dışarıda neler yaptığınızı çocuğunuza anlatın.
* Odasını toplamasına yardım ederken onunla sohbet etmeyi sürdürün.
* Balkonunuz, bahçeniz ya da terasınız varsa bulutları izleyin, hangi şekillere benzediklerini konuşun.
* Resimli hikaye kitaplarının sayfalarını birlikte çevirin. Hikayelerdeki kahramanlarını canlandırmasını isteyin.
* Çocuklarla ilgili aktiviteleri takip edin. Sosyal medya platformlarında çocuklara, hatta ailelere yönelik birçok aktivite hakkında bilgi veriliyor; takipçisi olun.
* Arkadaşlarıyla birlikte sosyalleşmesine imkan tanıyın. Diğer çalışan anne ve babalarla randevulaşın, parkta buluşun.
* Aile albümünüzü karıştırın; birlikte halaları, teyzeleri, dayıları konuşun!
Mihriban SADIKOĞLU
Özel Sadıkoğlu Bakım MERKEZİ