1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. Çocuklar İçin Hızlı Okuma: Genç Yaşta Okuma Becerilerini Artırmanın Önemi

Çocuklar İçin Hızlı Okuma: Genç Yaşta Okuma Becerilerini Artırmanın Önemi

featured

Çocuklar, çocuklarımız…
İstiyoruz ki bilgi ve becerileri artarak devam etsin.
Değişen ve hızlı gelişen dünyada çocuklarımızda bilgiye hızlı erişsin ulaşsın ve kullansın istiyoruz. Bilgiyi öğrenmek ve kullanmak ise bir disiplin gerektiriyor. Çocuklarımızı disipline etmekte, kuralları oturtmakta ise oldukça zorlanıyoruz.

Yaşları ilerledikçe bağımsız bireyler olduklarında toplumsal hayattaki kurallar ile karşılaştıklarında zorlanıyorlar. Zorlandıklarını da bolca görmekteyiz.

Tüm bunların okuma anlama çalışmaları ile ya da hızlı okuma ile ne alakası var? Diye düşünebilirsiniz.

Öğrenme başlı başına bir anlamadır aslında. Öğretmenler anlatır fakat bilgi çocuğun kafasında anlam bulduğu kadardır. Anne babalar anlatır yine çocuk kafasında anlamlandırdığı kadarını öğrenir.
Bilgiyi anlamlandırdığını ölçebildiğimiz durumlar ise sınavlar. Sınavlar ise okuma, anlama ve yorumlama becerilerine dayanmaktadır.

Sınav zamanına kadar çocuğumuzda hiçbir durumu takip etmez isek, okuduğunu anlayıp anlamadığına, sınav süresinde sınavı bitirme hızına sahip olup olmadıklarına bakmaz isek sınav zamanı geldiğinde başarısızlığına birçok anlam yükleriz. Bunlar dikkatsizlik, odaklanamamak, stres, kaygı gibi farklılıklar gösterebilir.
İşte tüm bu durumları düşündüğümüz de çocuklarımızın okuma hızlarını artırmak, hızı artırırken anlama yeteneklerini geliştirme farkındalığı sağlayacaktır.

Çocukların, hızlı okuma teknikleri sayesinde öncelikle göz beyin koordinasyonları artacaktır. Gözlerin gördüğü her uyaran beyin tarafından daha hızlı tespit edilecektir. Aslında göz ile beyin arasındaki bu koordinasyon çocuğun daha dikkatli olmasını sağlayacaktır.

Çocuğun dikkatinin artması anlama yeteneğine pozitif katkı sağlayacaktır. Anlama yeteneğinin artması çocuğun hem başarısına hem başarma isteğine hem özgüveninin artmasına katkı sağlayacaktır.

Bu aşamaları kaydeden bir öğrenci zamanla kendini fark etmeye zamanını doğru ve etkin kullanmaya zaman bulamıyorum dediği birçok isteğine zaman bulabilecek bu gelişmeler motivasyonunu artıracaktır.

Okuyabilen, okumaya zaman ayıran bireyin kelime dağarcığı da zenginleşecektir. Kelime dağarcığının zenginleşmesi bireyin anlama yeteneğini artıracaktır. Yeni kelimelerle tanışan çocuğun dil becerilerinin gelişmesini sağlar. Dilin gelişmesi zihinsel becerilerin gelişmesini sağlar.

Zihinsel beceriler gelişirken beynin sağ ve sol lobuna yönelik egzersizlerle aktifliği de artar. Zihnin mantık okuma sayma becerilerine hâkim olan sol lob çalışırken sağ lob ise okuduğunu hayal ederek tasarlayarak gelişimine katkı sağlar.

Tüm bu çalışmalar çocuğun akademik performansını yükseltecektir. Derslerde ve sınavlarda verilen metinleri daha hızlı okuyabilen çocuklar, zamanı kullanarak daha yüksek performans sergileyebilirler.

Kısacası anlayarak hızlı okuma eğitimlerinin çocuklarımız için katkılarına bakacak olursak;

1. Okuma ve Anlamanın Önemi

Bu anlamlandırma süreci, çocuğun okuma ve anlama yeteneğiyle doğrudan özelliğidir. Özellikle sınavlar, okuduğunu anlama ve yorumlama yeteneği ölçer. Eğer bir çocuk, sınav zamanına kadar bu beceriler konusunda yeterince desteklenmezse, başarısızlık yaşaması halinde bunun nedeni dikkatsizlik, odaklanma eksikliği veya kaygı gibi farklı faktörlere bağlanabilir. Oysa bu devamlılık okuma ve anlama özelliklerinin yeterince gelişememesi yatabilir.

2. Hızlı Okuma Tekniklerinin Faydaları

Hızlı okuma teknikleri sayesinde çocukların göz ve beyinlerini koordine ederler. Gözlerin gördüğü her uyaran, beyin tarafından daha hızlı işlenir. Bu gelişmeyi, çocuğun dikkatini düzeyini arttırarak odaklanmayı güçlendirmeyi sağlar. Daha dikkatli bir çocuk, okunan metinler daha iyi anlaşılır ve öğrenme süreci hızlanır.

3. Özgüven ve Motivasyonun Artışı

Başarısı, özgüvenini artırır. Özgüveninin artması motivasyonunu artırır. Çocuğun okuma ve anlama becerisindeki ilerlemesi derslerinde ve sınavlarda daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Bu başarı, çocuğunun güvenini pekiştirir. Ayrıca, zamanı etkin kullanmayı öğrenen bir çocuk, daha önce zaman bulamadığı etkinliklere vakit ayırabilir. Bu durum hem motivasyonunu arttırır hem de hayat becerilerini daha planlı bir kişinin olarak yürütecektir.

4. Kelime Dağarcığı ve Dil Becerilerinin Gelişimi

Hızlı okuma teknikleri, çocuğun daha fazla metin okumasına olanak sağlar. Daha fazla okuma, kelime dağarcığını zenginleştirir. Yeni kelimeler öğrenen çocuk, bu kelimeleri anlamlandırarak dil becerilerini geliştirir. Zengin bir kelime hazinesi, programın kendini daha iyi ifade etmesini sağlar ve yazılı ya da sözlü iletişimde daha başarılı olmasını sağlar. Dilin gelişmesinin zihinsel becerilerinin gelişmesi, yaratıcılıklarının artması demektir.

5. Zihinsel Becerilerin ve Akademik Performansın Yükselmesi

Hızlı okuma çalışmaları, beynin hem sol hem de sağ loblarını aktif hale getirir. Sol lob, özgürlüğü düşünme, analiz etme ve dil öğrenmede etkiliyken; sağ lob, hayal gücü, yaratıcılık ve görselleştirme yeteneklerini geliştirme de etkilidir. Bu denge sayesinde çocuk, okuduklarını daha iyi analiz eder ve hayal gücünü kullanarak daha yaratıcı bir şekilde yorumlar yapar. Akademik olarak, sınavlardaki metinleri hızlı ve doğru bir şekilde okuyarak anlayarak zamanı daha verimli kullanır ve başarısı artar.

Sonuç olarak, hızlı okuma becerisi hem bireysel hem de akademik gelişim sürecinde güçlü bir araçtır. Genç yaşta bu beceriyi kazanan bireyler, okuma hızlarını arttırırken anlama kapasitelerini geliştirirler ve yaşam boyu sürecek bir öğrenmeyi öğrenme becerisi edinirler. Bu süreç, çocukların sadece okul hayatında değil, aynı zamanda onların motivasyonlarını ve problem çözmelerini de sağlar. Hızlı okuma sayesinde çocuklar, bilgi elde ederek başarılı bir birey olarak hayattaki yerlerini alabilir ve kapsamlı bir şekilde uyum sağlama yetkisini kazanabilirler. Okumayı bir yetenek değil, bir yaşam biçimi haline getiren bu beceri, onların başarılarının temel taşlarından biri olacaktır.

Tüm bu becerileri çocuğunuzun kazanması için doğru bir hızlı okuma eğitimi ve sürecin gerektirdiği sorumlulukların tam olarak yerine getirilmesi gerektiği unutulmamalı.

Müzik önerisi: https://youtu.be/EKkzbbLYPuI

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
Çocuklar İçin Hızlı Okuma: Genç Yaşta Okuma Becerilerini Artırmanın Önemi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!