Ziraat Yüksek Mühendisi, Dr. Ali Mehmet Talu’nun yazdığı ‘‘Kutsal Meslek Çobanlık’’ isimli kitap, İvrindi Belediyesi Kültür Yayını olarak yayımlandı.
İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz’in teşvik ve destekleriyle hazırlanan ‘‘Kutsal Meslek Çobanlık’’ isimli kitap, ‘‘İvrindi Belediyesi Kültür Yayını’’ olarak basıldı. Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali Mehmet Taluğ’un kaleme aldığı kitapta insanlık ve uygarlık tarihinin en eski mesleklerinden olan ve “peygamber mesleği” olarak da bilinen çobanlık mesleğinin gelenekleri, görenekleri ve Türk kültüründeki yeri ele alınarak, çobanlık kültürünün gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.
“Kutsal Meslek Çobanlık” adlı kitapla ilgili açıklamalarda bulunan İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz, ” Bu kitabı, elinde değneği, omzunda kepeneği ile dağları-bayırları mesken tutmuş, meralarımızın ve ormanlarımızın gönüllü bekçileri küçükbaş hayvan yetiştiricisi değerli çobanlarımızın istifadesine sunmaktan büyük bir gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Kitabın, çobanlarımızın işlerini geliştirmelerine, bir sevda işi olan çobanlığı severek yapmalarına vesile olacağını ümit ediyor, kitabın hemşehrilerimize ve milletimize kazandıracağı güzellikler adına Dr. Ali Mehmet Taluğ’a teşekkür ediyor, eserin herkese yararlı olmasını diliyorum’’ dedi.
“İVRİNDİ, KUZUSU VE KOYUN KELLE PEYNİRİ İLE TANINIYOR”
İvrindi’nin hayvancılıkla geçinen, 120 bine yaklaşan koyun varlığı ile Balıkesir’in önemli küçükbaş hayvancılık üretim merkezlerinden biri olduğunu anımsatan Başkan Cengiz, ” İvrindi’nin ekonomisi büyük ölçüde tarıma ve hayvancılığa, özellikle de küçükbaş hayvancılığa dayanmaktadır. Çoban ve çobanlık, küçükbaş hayvancılığın kilit noktası ve verimlilikte en etkili unsurdur. Ekonomisi tarıma ve hayvancılığa, özellikle de koyunculuğa dayanan ilçemizde bin-bin 200 civarında vatandaşımız küçükbaş havancılıkla iştigal ediyor ve geçimlerini çobanlıktan sağlıyor.Çobanların Kuzusu ve Koyun Kelle Peyniri ile meşhur olan ilçemize katkısı tartışılmaz” diye konuştu.
“ÜRETİCİYE MEZBAHA MÜJDESİ”
“ İlçemizde ve Balıkesir’imizde küçükbaş hayvancılığın daha da gelişmesi adına çobanlarımızın bundan sonra da ellerinden gelen çabayı göstereceklerine yürekten inanıyorum” diyen Cengiz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Onlar çoban ve aynı zamanda sürülerinin yöneticisi konumundalar. Onlar bu peygamber mesleğini ifa etmeye devam ettikçe onlara olan desteğimiz, işlerini kolaylaştırmak adına yürüttüğümüz çalışmalar devam edecek. Yakın zamanda ilçemizde modern bir mezbaha kazandırıyoruz. Bu da hayvancılık ile geçinen vatandaşlarımız için çok büyük kolaylık ve bununla birlikte bir kazanç niteliği taşıyacak. Bizler değerli hemşehrilerimiz için çalışmaya devem edeceğiz, onlar da yılmadan usanmadan peygamber mesleği olan çobanlık görevini yürütmeye devam etsinler” (balikesir24saat.com)