Çitlembik ülkemizin değişik bölgelerinde yetişen ve yaklaşık yetmişe yakın türü olan bir ağaçtır.
Meyvesinden, yapraklarından, tohumlarından ve sakızından da yararlanılan ekonomik değeri olan bir ağaçtır.
Ayrıca, ülkemizde bazı belediyelerimiz, çitlembik ağaçlarının “Anıt Ağaç” olarak tescillenip yörenin turizme ve ekonomisine katkı sağlaması yönünde çalışma yapmaktadır.
Bunlardan bir tanesi de “Beşiktaş Türk Ali Mahallesinde” (1) bulunan çitlembik ağacını “Anıt Ağaç” olarak tescilleyen Beşiktaş Belediyesidir.
İlimizde, Atatürk Parkında ve stadyumun çevresindeki çitlembik ağaçları görkemli görünümüyle görenleri etkiliyordu.
Öğrencilerimle 2007 yılında Bahçelievler mahallesinde çevre incelemesi yapıyorduk. Muhtarlık binasının yanında çitlembik ağaçlarıyla tanışmıştık.
“Dikiliş tarihi 1600” yazılı bir de tabela asılmıştı, asırlık ağacımıza. Mahallemizde bir “ANIT AĞAÇ” ne büyük zenginlik!
420 yaşındaki çitlembik ağacımız hastalandı. Yaşatılması için önlem alınamaz mıydı? Bursa’da asırlık çınar ağaçlarında görmüştüm, örnekleri vardı.
Kuruyan Asırlık Çitlembik Ağacı Bursa’da korunan Asırlık çınar
Ne yazık ki bizde olmadı/olamadı. Bizler Coronavirüs (COVID-19) nedeniyle evimizdeyken, çitlembik ağacımız 17 Nisan 2020 günü ( Dikiliş tarihi 1600 –Kesiliş Tarihi : 2020 /Yaşı :420 ) kesilerek son yolculuğuna uğurlandı.
Kesilen çitlembik ağacı
Sonradan öğrendik ki , çitlembik ağacımızın kesim emrini “Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu” 26.07.2019 tarih ve 768 sayılı kararıyla vermiş. Emir de 17 Nisan 2020 tarihinde yerine getirilmiş.
Gaffar Okkan caddesindeki 25 kök selvi ağacının, Karesi Kaymakamının yeni konutuna kapı açmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından kesilmesine ne demeli!..
Umarım “Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu” kalan çitlembik ağaçlarını korumak için üzerine düşeni yapar.
https://www.avrupaanitagaclar.com/
Ayhan Öztürk
O kesilen( Balıkesir yöresinde çitlembik denilen) sakız veya melengiç ağacının altında, 1990li yıllarda Balıkesir Üniversitesi Sinema ve Fotoğrafçılık Topluluğu (SİFOT) olarak Bahçelivler Muhtarlıği ile ortaklaşa fotoğraf sergisi açmıştık. BaÜ rektörümüz Aydın Okçu, Faiz Türkan ve çok sayıda arkadaşımız da katılmıştı açılış törenimize. Kesilmesi yüreğimi acıttı. Hadi kurtarilamadı, kurudu. O haliyle bile anit olarak kullanılabilirdi. Bir kent belleği daha yok oldu…