featured
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. ÇEVREYİ VE İNSANLARI ÇAMAŞIR SUYUNA MI YATIRSAK?

ÇEVREYİ VE İNSANLARI ÇAMAŞIR SUYUNA MI YATIRSAK?

Covid 19 salgınıyla beraber hepimiz bir dezenfeksiyon ve dezenfektan uzmanı olduk. Kendimizi, çevremizi, dokunduğumuz her eşyayı çamaşır sularına ve dezenfektanlara boğduk.

Dezenfeksiyon, cansız ortamlardaki  mikroorganizmaların öldürülmesi veya üremelerinin durdurulmasıdır. Bu amaçla kullanılan kimyasal maddelere de dezenfektan denir. Dezenfeksiyon işlemi ile olası infeksiyon etkenlerinin bulaşmasını engellemeye çalışırız.

Dezenfeksiyonun başarılı olabilmesi yani ortamdaki mevcut mikroorganizmaların yok edilmesi için dezenfeksiyonun yapılacağı maddenin mekanik temizliği, mikroorganizmaların yoğunluğu, ortamın sıcaklığı, asitlik durumu, kullanılan dezenfektanın çeşidi, hangi etkenlere karşı etkin olduğu, dezenfektanın sulandırılma oranı, dezenfeksiyon işleminin süresi gibi birçok faktöre bağlıdır.

Dezenfeksiyon salgın bir hastalığın yayılmasında tek başına etkili olamaz. Sadece salgının veya hastalığın kontrol seçeneklerinden biridir.

Mikroplar üzerinde dezenfektanların etkisi logaritmik bir tarzda meydana gelir. Örneğin 1 ml’ lik bir sıvıda 1000000 mikroorganizma var ise bu sıvıya her 1 dakikada uygulayacağımız  dezenfeksiyonla 5 dakika sonunda içindeki mikroorganizma sayısını kaça düşürebiliriz. 1. dakika sonunda kaça, 2. dakika sonunda kaça şeklinde. Bunun sonunda bir dezenfektanın etkili olabilmesi için bazı koşulların oluşması gereklidir.

Dezenfektanın yoğunluğu ve sulandırma oranı: ( Bir dezenfektanı çok yoğun kullanmak doğru değildir.  Her dezenfektanın kendine özgü optimum bir sulandırma oranı  söz konusudur.    Kimyasal yapısı: Her mikroorganizmaya her dezenfektan iyi gelmez.

Neticede dezenfeksiyon belli bir kural ve disiplinle yapıldığında sonuç alınır.

Bu konuda cevap verilmesi, çözüm yolu bulunması gereken noktalar bulunmaktadır. Kullanılan bu dezenfektanların kaynağı, üretim şartları daha doğru bir söyleyişle nerede,  kim, nasıl üretmiş? Standartlara uygun mu ?  Bu kimyasallar netice itibari ile bir tür zehir bu dezenfektanları hazırlayan ve uygulayan kişilere bu konuyla ilgili bir eğitim verildi mi? Bu dezenfeksiyon işlemlerinin bir standartizasyonu olmamalı mı? Buna karar verecek  merci kim olmalı ? Bu soruları daha da çoğaltmak mümkün.

Peki son dönemde medyada  çok sık gördüğümüz caddelerin, meydanların ( bence gerekli gereksiz birçok alanın bir şova dönüştürücesine ) dezenfekte edilmeye çalışılması ne kadar doğru? Acaba doğayı bu kadar kısa sürede  vahşice kimyasala boğmanın cezasını doğa bize ne olarak kesecek? Yakın gelecekteki Covid 19 ne olacak? Hayvanların yaşamına müdahale etmemizin cezasını yüzyıllardır çekmemize rağmen neden ortak bir akılla “TEK SAĞLIK” yaklaşımını gerçekleştiremiyoruz?

DEZENFEKTANLAR UYGUN SEÇİLMEZ, YOĞUNLUĞU İYİ AYARLANMAZ VE YETERLİ SÜRE BOYUNCA KULLANILMAZLARSA HEM ETKİSİ İSTENİLEN DERECEDE OLMAZ HEMDE O DEZENFEKTANA KARŞI DİRENÇLİ YENİ MUTANT MİKROORGANİZMALAR MEYDANA GELİR.

BU YENİ MUTANTLARA DEZENFEKTANLAR DA ETKİ ETMEZ.

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
ÇEVREYİ VE İNSANLARI ÇAMAŞIR SUYUNA MI YATIRSAK?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!