featured
  1. Haberler
  2. DOĞA-ÇEVRE
  3. “BU SUÇUN CEZASI RUHSAT İPTALİ OLMALIYDI”

“BU SUÇUN CEZASI RUHSAT İPTALİ OLMALIYDI”

 

Balıkesir’e bağlı Balya ve Gönen ilçe sınırları arasında Koyuneri köyünde kurulu bulunan maden ocağının, çevreye verdiği zararı bakanlık kabul etti. CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in yazılı soru önergesine cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Yapılan incelemede atıkların Çatak deresine bırakıldığı ve dere yatağına zarar verdiği tespit edilmiştir. Konuya dair idari para cezası uygulanmıştır.” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ise “ Kapıdağ’daki RES yüzünden yaşanan ağaç katliamında olduğu gibi, Balya’daki bu madende de işletmeler parasını vererek, yükümlülükten kurtuluyor. Yaptıklarının suç olduğunu bilen madenciler, ‘parasını veririz işimize devam ederiz’ diyor. Kesilen para cezasının miktarı paylaşılmıyor. Kaç para için doğamız katlediliyor? “ diye konuştu.

‘GEREKİRSE DOĞAYI KATLEDERİZ, PARASI NEYSE VERİRİZ’

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

“Balya ve Gönen ilçe sınırları arasında yer alan, Metehan Madenciliğe ait kömür işletmesinde atıkların dere yatağına yığıldığını yerinde incelemiştik. Eğer burada temizleme olmazsa, maden sahasının çökebileceğini söylemiştik. Dere yatağının yanına nasıl ruhsat verildiğini sormuştuk. Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önergemize verdiği cevapla bir AKP klasiğini ortaya koydu. ‘Yapılan incelemelerde atıkların dere yatağına yığıldığı tespit edilmiş olup, işletmeye idari para cezası uygulandı’  diyerek, ‘gerekirse doğayı katlederiz, parası neyse veririz’  diyen işletmelerin sırtını sıvazlamaya devam ettiği görüldü. Köylünün arazisine izinleri olmadan atıkları döken, deyim yerindeyse çöken işletmeden bütün köylüler şikayetçiyken; bakanlığın herhangi bir kamulaştırma işlemi olmadığını söyleyen bakanlık, anlaşılan o ki halkın dere kenarındaki tarım arazilerinde yaşanan sorundan, dereye karışan suyun Balıkesir’e vereceği zarardan habersiz. Onlara göre ihmal var, ceza kestik, parasını verdiler diyerek konu kapatıldı.”

BAKANLIK KONUYU GEÇİŞTİRİYOR

“9 Eylül 2006 tarih ve 26284 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Dere Yatakları ve Taşkınlar Genelgesi incelendiğinde ruhsat iptal şartları sıralandığı görülmektedir. Bu çerçevede, çok açıktır ki Çatak deresinin yatağı atıklar sebebiyle bozulmuştur. Bakanlık idari para cezası keserek, bu işin üstünü kapatmaya çalışmaktadır.   Kapıdağ’daki RES’ler için kesilen ağaçları sorduğumuzda parasını peşin verdiler cevabını veren bakanlık, burada da işletmeye para cezası keserek konuyu geçiştirmektedir.” (balikesir24saat.com)

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
“BU SUÇUN CEZASI RUHSAT İPTALİ OLMALIYDI”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 17 Ocak 2021, 20:05

    Yapılan açıklamalardan ruhsat iptali için gereken koşulların oluştuğu görülmekle;maden şirketinin ruhsatının iptali gerekir…

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!