Daha önce yazdığım bir yazı ile çocuklar için evliliği devam ettirmek konusuna değişmiştim. Şimdi ise boşanma aşamasına gelinmiş evliliklerde karşılaştığımız problemlerden bahsedeceğim. Öncelikle kişilerin kendi iyilik hallerini koruması gerektiğinin önemine inanıyorum. Ancak ortada bir çocuk varsa karşılıklı olarak özen gösterilmesi gereken konular var. Bunlardan ilki, ebeveynlerin yalnızca birbirlerinden boşandıkları gerçeği… Etrafınızda mutlaka duymuşsunuzdur:
“Boşandıktan sonra çocuklarla görüşmeyi bıraktı.”
“Çocuklarla ilgilenmiyor.”
“Çocukların maddi ve manevi tüm sorumluluğu benim üzerime kaldı.”
“Çocuklar hayatlarına bir anne/baba figürü olmadan devam ediyor.”
“Çocuğun gösterisine/mezuniyetine bile gelmedi, inanabiliyor musun?”
Peki, çocuklar bu süreçte neler yaşıyor?
Aslında pek çok duygusal gel git yaşadıklarını gözlemliyoruz sahada çalışırken. Ancak en belirgini, değersizlik hissi… Çocuk bu süreçte “Annem/ Babam beni de bırakıp gitti, beni sevmiyor, bana değer vermiyor, demek ki ben değerli ya da sevilmek için yeterli değilim.” diye düşünmeye başlıyor. İletişimi kesen ebeveyne öfke duyarak devam ediyor süreç… Eğer profesyonel bir müdahale yapılmazsa, bu çocuklar ilerleyen yaşamlarında, ikili ilişkilerinde de değersiz olduklarına inanıp kendilerini sevdirmek, terk edilmemek için fazla fazla fedakârlıklar içine girebilirler.
Diğeri ise çocukları, evliliği devam ettirmek ya da kızgın olunan eski eşi cezalandırmak amacıyla bir araç olarak kullanmak. Yine etrafınızda, televizyonlarda, sosyal medyada duyduğumuz bazı şeyler var:
“Gitmek mi istiyorsun? Git! Çocuklarının bir daha yüzünü göremezsin.”
“Bugün çocukları göremezsin. İşlerimiz var.”
“Çocuklar sana gelmek istemiyor.”
“X kişisiyle gezerken aklın neredeydi? Çocukların şimdi mi geldi aklına?”
Eğer tüm bu süreç ve konuşmalar çocukların yanında yapılıyorsa olay daha sıkıntılı bir hal almaya başlıyor demektir. Bir süre sonra çocuklar bir kavganın ya tarafı ya da hakemi haline gelecektir. İlerleyen dönemlerde ebeveynlerine ebeveynlik yapan çocuklara dönüşmeleri de muhtemeldir. Ebeveynlerden yalnızca birini seçmeleri gerektiğini hissedebilirler.
Bu süreçte unutulmaması gereken en önemli şey, evlilik kararını nasıl ki iki yetişkin birey olarak alıyorsanız ayrılık kararı da yalnızca iki kişinin kararıdır. Evlilik süresince sahip olunan çocuklar üzerinden varlığını sürdürmek de o çocuklardan vazgeçmek de aynı derecede tehlikelidir.
Uzm. Klinik Psikolog Sedef Olcay Atıcı
https://www.balikesir24saat.com/author/sedef-olcay-atici/