Tarihimizin Kemallerinden , yurtseverleri hüzünlere boğan Kemalimiz o.
10 Nisan onun ölüm yıldönümü. ( 10 Nisan 1919 ) Yüreğimizde acısı duruyor. Onurunu yok sayan uyduruk mahkemenin bu acımasızlığını yine bir Kemal düzeltiyor.
Mustafa Kemal.
Boğazlıyan Kaim-i Makamı Kemal Beyi idam ederek vicdanlarınızdaki soysuzluğu örtmeye kalkanlar. Sizlerin katilliğinizi tarih kaydetti. Tarih bir yiğit vatanseveri de kayda geçirdi. O Türk tarihinin en onurlu yiğitlerinden. Can verdi, evlatlarını Büyük Türk Milletine emanet ediyorum diyerek ayrıldı aramızdan.
***
Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önderimiz, Gazi Mustafa KEMAL ATATÜRK.
Boğazlıyan Kaymakamı KEMAL BEY.
Ve bu toprakların bağımsızlığı için şehit olan diğer Kemallerimiz..
Onurumuzu ve varlığımızı borçlu olduğumuz, tarihimize damgasını vuran Anadolu Yiğitleri..
Milli şehidimiz, Boğazlıyan Kaymakamı KEMAL BEY. TBMM’nin 14 Ekim 1922 de Mustafa Kemal ATATÜRK”ün çıkardığı özel bir kanunla, itibarı iade edilerek, tarihteki şanlı yerini aldı.
Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, Osmanlı Hükümetinin uyguladığı Ermeni tehciri (göç ettirme) sırasında tehcire uğrayanlara kötü muamele ettiği ileri sürülerek, suçlanmıştır. Osmanlı Hükümetinin verdiği emri uygulayan, bu yiğit ve onurlu Kaymakam hiçbir suçu olmadığı önce kanıtlansa da, daha sonradan aynı suçlama ile karşılaşmış ve sonunda hakkında idam kararı verilmiştir.
***
“Boğazlıyan Kaymakamı KEMAL BEY,1884-1919 yılları arasında yaşayan bir ANADOLU yiğidi… Emperyal maşalarından Ermenilerin uydurmaları sonucunda, işbirlikçilerin yardımıyla, hiçbir inandırıcılığı olmayan düzmece bir mahkemenin usulsüz kararıyla 10 Nisan 1919’da İstanbul Beyazıt Meydanında asılarak şehit edilmiştir.
Mülkiyeyi pekiyi derece ile birincilikle bitiren Kemal bey ,1909 yılında Cezaii Bahri Sefid (12 adalar valiliği) maiyet memurluğunda stajını bitirip , kaymakam olmuştur.
Yozgat Sancağı vekil mutasarrıflığı da yapan Kemal Bey Boğazlıyan kaymakamlığından 26.10.1916 da İzmit Muhacirin Müdürlüğüne atanmıştır.
Ankara Vilayeti İdare Kurulunun muhakemesi kararıyla görevden alınarak azledilmiştir.
Daha sonra Konya’da yargılanmış, İstinaf Mahkemesinin kararıyla aklanmış, memuriyetten azil kararı kaldırılmıştır.Ve tarım müfettişi olarak göreve yeniden dönmüştür.Bu görevi sürdürürken Damat Ferit Paşa Hükümetinin kararıyla aynı konudan , hiçbir gerekçe gösterilmeden yargılanmak üzere 7 ocak 1919 da gözaltına alınmıştır.
İş başındaki Hürriyet ve İtilaf Partisi Ermenilere ve batılı devletlere yaranmak için önceki dönemin ileri gelenlerini Harp Divanına sevk etmiştir.
Nemrut Mustafa Paşa başkanlığındaki bu düzmece ve hiçbir inandırıcılığı olmayan mahkemenin usulsüz kararıyla idama mahkum edilmiştir.
İdam sehpasında yaptığı konuşma bir ders niteliğindedir.
Bu dersimize bugün de çalışmalıyız..
İdam sehpasından, toplanan kalabalığa KEMAL BEY şöyle seslenir :
“Sevgili Vatandaşlarım, ben bir TÜRK memuruyum. Aldığım emri yerine getirdim.Vazifemi yaptığıma vicdanım emindir. Sizlere yemin ederim ki, ben masumum. Son sözüm bugünde budur, yarında budur.Ecnebi devletlere yaranmak için beni asıyorlar. Eğer ADALAET buna diyorlarsa KAHROLSUN ADALET. Benim sevgili kardeşlerim, asil TÜRK milletine çocuklarımı emanet ediyorum. Bu kahraman millet elbette onlara bakacaktır. Allah Vatan ve Milletimize zeval vermesin. Amin. Üç çocuğumu millet uğruna yetim bırakıyorum.Yaşasın Millet”
***
Milli Şehidimiz KEMAL BEY Mülkiyeliler Birliği tarafından( 15 Aralık 1973 ) tarihinde yaptırılan Anıt Mezarında yatmaktadır. Urfa Mutasarrıfı Nusret Bey de aynı suçlamalarla idam edilmiştir.Bu iki şehidimiz ermeni komitacıların ve işbirlikçi Vatan hainlerinin zulmüne bir isyan sembolü olarak tarihteki yerini almıştır..İstanbul Kadıköy Mezarlığında rahat uyu KEMAL BEY..Ruhun Şad Olsun.
Binlerce yıldır nice ANADOLU YİĞİTLERİ, nice KEMALLER bu topraklar için toprağına sarılıp uyumuşlar.
Diyarbakırda öğretmen olarak görev yaparken şehit anasından duyduğum bu söz hiç aklımdan çıkmaz..
“KEMALİM.. Sevdiğinin koynuna girmeden kara toprağın koynuna girdin. Seni yarinden ayıranların, inşallah bu topraklarda mezarı olmasın “