Balıkesir Liseliler Derneği çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Tarihi lisenin keşşaf(izci) bölüğünü yeniden canlandıran dernek bu kez 16 Mart’ta izci grubuyla Atatürk’ün huzuruna çıkacak. Koca Seyit’in torunu da dedesinin mezarından kopardığı çiçekleri Atatürk’ün mozolesine koyacak. Taş binayı geri almak için geri sayıma geçen dernek üyeleri, okula “Gazi” adının verilmesi için de önemli adımlar attı. 135 yıllık tarihi bir binayı restore ettirmeye hazırlanan Balıkesir Liseliler Derneği, Türkiye’de ilk defa bir devlet okuluna teknoloji laboratuarı kuracak. Balıkesir Liseliler Derneği Başkanı Abdi Kahyaoğlu, “Biz ilkleri yapmayı seviyoruz” dedi.
Balıkesir Liseliler Derneği Başkanı Abdi Kahyaoğlu, Elit Asya Otel’de basın toplantısı düzenleyip, derneğin çalışmaları ve hedefleri ile ilgili açıklamalar yaptı. Toplantıya derneğin yönetim kurulu üyesi Oktay Ertunç, Balıkesir Lisesi Vakfı Başkanı Sezer Koman ve yine vakıf yönetiminden Faruk Kılıç da katıldı.
ENGELLER YILDIRAMADI
Balıkesir Lisesi Derneği ve Vakfı’nın çok güçlü bir camia olduğunu vurgulayan Başkan Kahyaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
” Binlerce mezunumuzun desteğiyle önümüzde kimse duramadı. Bugün okulumuzun genç bir müdürü var. Biz okul için, öğrenciler için çalışan herkesle çalışırız. Önemli olan çocukların durumudur. Balıkesir Lisesi’ndeki öğrencilerin ailelerinin ekonomik durumu pek iyi sayılmaz. Biz bir çaba gösterdik. Engellendik ama biz onu da aştık. Biz öğrencilere burs vermeyi sürdürdük. Şu anda 24 öğrenciye burs veriyoruz. Bunların arasında üniversite öğrencileri de var. 40 öğrenciyi giydirdik, 40 aileye gıda yardımı yaptık. Öğrencilere yeni dernek merkezimizde kurs verilmesini sağladık. Görme engelli öğrenciler vardı. Bu çocuklar nedense dışlanıyor. Servisler bile kabul etmedi, yetkililer yardım etmedi. Bizde servis aracı almayınca 5 görme engelli öğrenci için taksi tuttuk. Biz Balıkesir Liseliyiz, gerektiğinde lüks yaşamasını da biliriz. Çocukları bugün okula artık taksi getirip götürüyor. Güzel Sanatlar Lisesi’ni birincilikle kazanan bir öğrenci de okula gidemiyordu. Onun için de taksi tuttuk. Görme engelli öğrencilere matematik kursu veriyoruz. Balıkesir Lisesi Derneği’nden yardım isteyen herkesin sorununu çözmeye çalışıyoruz. Siyasiler olmadan, cemaatlere sırtımızı dayamadan bir şekilde sorunları çözüyoruz. Balıkesir’de böyle bir dernek yok.Hiç bir maddi kaygı taşımadan bunları yapıyoruz ”
KEŞŞAF BÖLÜĞÜ 16 MART’TA ANITKABİR’DE OLACAK
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü etkinliğinin yine yapılacağını açıklayan Kahyaoğlu, “16 Mart’ta bir keşşaf bölüğü Anıtkabir’e gidecek.
Bu ekipte iki yönetici, bir öğretmen, 14 keşşaf bir de Koca Seyit’in torunu Ezgi Yıkar olacak. Ankara Balıkesirliler Derneği ile yaptığımız ortak çalışmada Başkan Servet Camgöz sayesinde gerekli izinler alındı. Ankara’daki Balıkesirli hemşehrilerimizi de Anıtkabir’e bekliyoruz. Koca Seyit her 18 Mart’ta anılıyor ama ailesi ve torunlarıyla ilgilenen kimse yok. Biz bursumuzu veriyoruz ve her türlü yardımı da yapıyoruz. Koca Seyit’in torunu Atatürk’ün mozolesine dedesinin mezarından kopardığı çiçekleri bırakacak. Bu da bir ilk olacak. Biz ilkleri yapmayı seviyoruz. Biz yenilikçiyiz, iş görürüz, lafını pek etmeyiz, siyasete fazla bulaşmayız ama bir fikrimiz var. Atatürkçü, çağdaş, laik, cumhuriyetçi bir tavrımız var. Bu tavrımızdan vazgeçmeyiz, asla taviz de vermeyiz”
18 Mart’ta keşşafların askere uğurlanmasının yine yapılacağını belirten Kahyaoğlu, bu kez liseden istasyona yürüyen liselilerin eline yolda kına yakılacağını açıkladı. Fenerbahçe Kulübü’nün geçen yıl İstanbul’da Çanakkale Müzesi açtığını ve açılışa Anadolu’dan sadece Balıkesir Lisesi’nin çağrıldığını anımsatan Kahyaoğlu, bu yıl da bir izci grubunun sarı lacivertli kulübün konuğu olacağını sözlerine ekledi.
“TAŞ BİNADA MUTLAKA BALIKESİR LİSESİ OLACAK”
Sırada Balıkesir Lisesi’nin tarihi taş binasının geri alınması olduğunu söyleyen Kahyaoğlu, bu konuyla ilgili şu bilgiyi verdi:
” Taş bina, 48 yıldır Balıkesir Lisesi’nin malı değil. 4 senedir binanın liseye devri için çalışıyoruz. Gitmediğimiz yer kalmadı. Bu konuda belediye ve valilikte girişimlerde bulunduk. Neticede Valilik tarafından Balıkesir Üniversitesi’ne binanın Milli Eğitime ve Lise’ye devri için yazı çıktı. Ancak 48 yıllık binanın devri kolay olmuyor. Güzel Sanatlar Fakültesi, kampusteki yeni binasının tamamlanması ile birlikte taşınacak. Ancak binayı Belediye alacak deniyor. Bu Milli Eğitimin tapulu binasıdır. Yani devletin. Devlete ait olan tapulu bir mal belediyeye verilir mi? Türkiye’de görülmüş bir şey değil. Bu binanın belediyeye devrine olumlu bakmıyoruz. Taş binayı belediye alacakmış,müze yapacakmış. Müze yapabilir. Vali bey de binanın atıl kalmaması için müze yapılabileceğini söyledi. Bunu da kim yapacak. Milli Eğitim Müdürlüğü yapacak. Bu nedir? Bu bizim yaptığımız işi küçük düşürmektir. Bunu yapmak çok hoşlarına gidiyor. Bu bina kent müzesi olabilir. Bir müze dahi olsa Balıkesir Lisesi o binanın içinde yeralacak”
GAZİ BALIKESİR LİSESİ
Lise’nin “gazi” unvanını alması için yapılan çalışmaların da son aşamada olduğunu müjdeleyen Liseliler Derneği Başkanı Abdi Kahyaoğlu, ” Tarihi lise önümüzdeki eğitim öğretim yılında Gazi Balıkesir Lisesi olarak açılacak. Bu unvan bizim hakkımız… Balıkesir Lisesi gazidir, şehittir. Bu belgelerle kanıtlanmıştır.” dedi.
135 YILLIK BİNA RESTORE EDİLECEK
“Derneğe tarihi bir binanın kazandırılması konusunda da çalışmalar yaptıklarını açıklayan Kahyaoğlu şunları söyledi:
“Restorasyon için Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin çıktı. Mart ayında bir kez daha kurula girecek. çok ufak tefek eksikler var, onlar da halloluyor. Herkes şimdi restorasyon için gereken parayı bulamayacağımızı söylüyor. Bu yapı, Balıkesir’in ilk dubleks evi ve 135 yıllık bir geçmişi var.
Bu tarihi binanın onarım bedelinin yüzde 40’ını devlet karşılayacak. Dünya Bankası da bu tür yapılar için belediyeye bir fon veriyor. Büyük ihtial oradan da para alıyoruz. Bu binayı restore ettirme konusunda parasal bir sıkıntı olmayacak. Biz gerekli prosedürleri yerine getirip, fonlardan yararlanacağız.Yani biz parayı bulmayacağız, zaten devlet verecek”
TEKNOLOJİ LABORATUVARI KURULACAK
Balıkesir Lisesi’ne teknoloji laboratuvarı kazandırmak istediklerini söyleyen Kahyaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim bir projemiz var. Devlet okulları içerisinde ilk kez Balıkesir Lisesi’ne teknoloji laboratuvarı kuracağız. Bu bayağı masraflı bir iş. Bu işin çalışmasını yaklaşık 3 aydır Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yapıyoruz. Bugüne dek okuldaki bazı durumların değişmesini bekledik. Bize uygun ortam hazırlandığı zaman Balıkesir Lisesi’ne, Türkiye’de ilk defa bir devlet okuluna teknoloji laboratuvarını kuracağız. Laboratuarı da Balıkesir Lisesi Vakfı üzerinden kuracağız. Bu da bir ilk olacak. Bu okul için bir başlangıç olacak. Bu laboratuar sayesinde Balıkesir Lisesi teknoloji bakımından en önemli okullarından birisi olacak. Proje okulları içerisinde yer alacak ve puanı yüksek öğrencileri ve kaliteli öğretmenleri ki bütün öğretmenlerinin kaliteli olduğuna inanıyorum, tercih edilen bir okul olacağına inanıyorum”
KAYMAKLI ŞENLİĞİ 4 MAYIS’TA
Balıkesir Lisesi’nin geleneksel Kaymaklı Şenliği’nin 4 Mayıs’ta Atatürk Anıtı, Lise ve Altın Otel’de yapılacağını açıklayan Kahyaoğlu, “Kaymaklı artık bizim bir klasiğimiz. Vazgeçemediğimiz bir kutlama. İnşallah bizden sonra da uzun yıllar sürer” dedi. Basın toplantısı tarihi lisenin bir fotoğrafının yer aldığı pastanın kesilmesiyle sona erdi. Coşkun YAMAN(balikesir24saat)