Bulunduğunuz yer sadece kahve değildir. Ayvalık’ın geçmişine tanıktır. Kentin değerlerini günümüze taşır.Pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan bir kültür merkezidir. “Şeytanın Kahvesi”…
Kapısından içeri girer girmez kendi dünyasına alıp götürür. Duvarlarındaki fotoğraflara dalıp gidersiniz.Her birinin hikayesini merak ederseniz. Çayınızı,kahvenizi her yudumlayışınızda kendinizi biraz daha buraya ait hissedersiniz.Kendi evinizden farksızdır. Sohbetler samimidir. Kahvenin sahibi Suat Kaçak ve ailesi dost canlısıdır.Ne zaman gitseniz sizi güler yüzleriyle karşılarlar. Ayvalık sevdası ile hizmet ederler. Kentin önemini bilirler.
Şeytan, Suat beyin dedesi Halil beyin lakabı. Babasından sonra kahve kendisine kalmış. Midilli’den gelen köklü bu aileyi Ayvalık’ta tanımayan yok. Herkesin sevgisini, saygısını kazanmışlar. Suat bey, oğlu Mustafa ile beraber çalışıyor. Torunu da Suat. Kaçak ailesi için, geçmiş ve gelenekler önemli. Ayvalık’a da aynı duyarlılık ile sahip çıkıyorlar. Kentin dokusu bozulsun istemiyorlar. Turizmin gelişmesine katkı sağlıyorlar.Kentin değerlerini tanıtmak için çabalıyorlar.
Yazın Ayvalık’tan koruk suyu içilmeden dönülmez.Yaz sıcaklığında insanı ferahlatır.Koruk suyunun yıllar sonra popüler olmasını sağlayan Suat beydir. Ayvalık’ın geleneksel şerbeti olarak tanıtır. Şeytan da içtiğiniz koruk suyu sevgidir,muhabbettir, dostluktur. Pek çok yerde yapılsa da buraya özeldir.Koruk suyu, kışın yerini kaynara bırakır.Kaynar, 41 çeşit baharatın karışımı ile yapılır. Sıcak içilir. Şifa dağıtır. Koruk suyu gibi şeytana özgüdür.Karşı kıyının insanları da bilir. Ortak tatlardan biridir. Dostluğun simgesidir. Soba başında keyfi bir başkadır. Halen daha içmediyseniz geç kalmayın. Başka yerde aynı lezzette bulamazsınız.
Suat bey, klasik bir kahveci değil.Sadece kahvesini açıp günü tamamlamıyor. Sanata, edebiyata meraklı… Sanatçıları destekliyor. Ayvalık halkının sanat ile iç içe olmasını istiyor. Onları kente dair gelişmelerden haberdar ediyor.Ayvalık’ta çıkan bazı dergileri kahveden alabilirsiniz. Kahvesinin kapısı Ayvalık hakkında araştırma yapan herkese açık. Bugüne dek sanat dünyasının pek çok ünlü ismi gelmiş. Gelmeye de devam ediyor.Kahvenin binası tarihi. Bu özelliği onu diğer yerlerden farklı kılıyor. Yeri de güzelim Ayvalık sokaklarının kesiştiği Palabahçe meydanında. Film ve dizi yapımcılarının ilgi odağı. Kahvede çekimler yapılıyor.Önünde gösteriler yapılıyor.Ulusal basının ilgisi günden güne artıyor. Ayvalık’a gelindiğinde uğranılması gereken yerlerden biri olarak gösteriliyor.
Ayvalık’da yaşayan sanatçılar da Suat bey ile sohbet eder. Görüş alışverişinde bulunur.Onlar da bilir; şeytan için Ayvalık çok önemli. Kentin tarihini, kimliğini şeytan çok iyi bilir.Kahvede yazar ve şairlerin imza günleri düzenleniyor. Kentte faaliyetler gösteren sivil toplum kuruluşları halk ile burada buluşuyor. Bölge için önemli gelişmeler yaşanıyor.Kahvenin ilan panosundan Ayvalık’ta gerçekleşecek olan etkinlikleri öğrenebilirsiniz.İstediğiniz masada kitap okuyabilirsiniz.Yanınız da kitabınız yoksa hiç üzülmeyin.Kahvenin bir köşesinde gönüllülerin oluşturduğu bir kitaplık var. ‘Cumhuriyetimizin özü kültürdür’ felsefesini, yaşatıyor şeytan. Ulu önder Atatürk’ümüz de kahvenin en özel köşelerinde resimleri ile aramızda. O’nun aydınlık yolundan yürüyen Kaçak ailesi kültür elçisi.Üstlendikleri misyon çok önemli.Her işletme de görmek istediğimiz anlayış.
Yazım boyunca Suat bey olarak ifade ettim. Bu kez artık Suat abi diyeceğim.Kahveye ilk geldiğim gün de sanki kendisini hep tanıyor gibiydim. Ayvalık ve kahvenin tarihi ile ilgili sorduğum her soruyu içtenlikle cevaplamıştı.Dergi ve gazeteler de çıkan haberleri göstermişti. Ayvalık’ı anlatan ve kahvenin de yer aldığı Ayvali adlı kitaba beraber bakmıştık.Kitabın yazarı Soloup, ziyarete gelmiş. Kitabın bir sayfasını imzalamış.Ve o sayfa kahvenin duvarında asılı duruyor. Ne zaman gitsem ‘kızım hoşgeldin’ der. Bu beni çok mutlu ediyor. Kendimi ev sahibi gibi görüyorum.Tarihi havayı solumak çok güzel. Kahveye gelen çoğu kimsenin de aynı duyguları hissettiğini anlıyorum.Son gidişimde ailenin diğer üyeleri ile tanıştım. Hepsi sıcakkanlı, konuşkan, gerçekçi. Ege insanını anlatıyorlar.
Suat abi, insanları sever. Ayvalık’ı sanki daha çok seviyor.Zaten sevmese, kentin gerçek değerleri ile tanıtılması için bu kadar uğraşmaz.Kendisi de böylesine sevilmez. İyi ki varlar. İyi ki Ayvalık’a bu güzellikleri yaşatıyorlar.Var olsunlar. Sağlık ile kent için hizmet etmeye devam etsinler .
Mine Urgan, Bir Dinozor’un Anıları adlı kitabında; Neyzen Teyfik’i görmek için öğle aralarında arkadaşlarını atlatıp onun olduğu Yavru’nun Çayhanesine gittiğini anlatır. Arkadaşları da gizli bir aşk serüveni yaşadığını düşünmüş. Kendisini takip etmişler.Görmüşler ki ortada bir aşk yok. Kazdağıçiğdemi benim için de bu misal, Şeytanın Kahvesi, Ayvalık’a dair tüm her şeyi öğreneceğim, bulunmaktan hep keyif alacağım, değerli dostları tanıyacağım, pek çok yeri ve kimseyi atlatıp soluğu alacağım yerdir. Ayvalık’a gidiyorsam bir nedeni de şeytandır.