TÜMAD A.Ş.’nin altın projesi ile ilgili tartışmalar ve açıklamalar sürüyor. Bu kez “Madra Dağı Kazdağı’nın kardeşidir. Kazdağı’na ne kadar sahip çıkıyorsak Madra’ya da o kadar sahip çıkmalıyız” diyen Ekoloji Birliği bölge milletvekillerini ve tüm kamuoyunu bu projeye karşı çıkmaya çağırdı.
Ekoloji Birliği’ndan yapılan açıklamada proje ile ilgili bilgiler verilirken, ” Avrupa’nın en büyük projelerinden olan bu projede 4 adet cehennem çukuru öngörülmektedir. Bu çukurlardan çıkacak cevher siyanür ile işlemden geçtikten sonra 54 milyon m3 zehirli pasa dağları oluşturacaktır. Proje, Burhaniye’nin meşhur Düdüklü Suyu ve diğer su kaynaklarının üstündedir” denildi.
Projenin İvrindi’den Burhaniye’ye, Ayvalık’a, Dikili’ye, Kozak yaylalarına kadar geniş bir alanı etkilediği vurgulanan açıklamada, ” Daha şimdiden binlerce hektar alanda ağaç kesimleri yapılmış, bölge ormansızlaştırılmış ve atık havuzlarının inşasına başlanmıştır. Gözlerden ırak olan projenin zararının boyutları olanaksızlıklar nedeniyle daha önce tespit edilememiş ve Kirazlı gibi kamuoyuna yansıtılamadığından bu projeye karşı kamuoyundan yeterince destek sağlanamamıştır. Oysa yıkımın boyutu daha şimdiden korkunç bir noktaya ulaşmıştır” ifadelerine yer verildi.
Ekoloji Birliği Eş Sözcüleri Süheyla Doğan ve Coşkun Özbucak’ın açıklaması şöyle:
“Geçtiğimiz günlerde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve beraberindeki heyet tarafından TÜMAD A.Ş.’nin İvrindi ve Burhaniye sınırlarındaki altın madeni projesine bir ziyaret gerçekleştirildi. Basında ve TÜMAD’ın sosyal medya hesaplarında da paylaşılan bu ziyaret aracılığıyla madene övgüler düzülerek proje aklanmaya çalışıldı. Bunun üzerine Burhaniye Çevre Platformu öncülüğünde, aralarında bileşenlerimizin de yer aldığı, Madra El Ele Platformu ve ayrıca diğer örgütlerin de desteği ile 38 örgüt, bu ziyareti eleştirerek proje hakkındaki doğru ve yansız bilgileri kamuoyu ile paylaştı ve altın madeni projesinin kapatılmasını istedi.
Daha sonraki süreçte, basına ve sosyal medyaya yansıyan bilgilere göre; CHP grubunca Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisine 08.08.2019 tarihinde TÜMAD Altın Madeni Projesi’nin “çevre tahribatının ve olası insan sağlığına etkilerinin araştırılması” konusunda bir önerge verildiği, önergenin ayni gün Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edildiği ve komisyonun altın madeni projesini yerinde ziyaret edip inceleyerek “Siyanürle Altın Madeni Ayrıştırılması” konulu bir rapor hazırladığı, raporun 19.11.2019 tarihinde Büyükşehir Meclisi’nde görüşülerek oylandığı ve 3 ret oyuna karşılık 78 oyla kabul edildiği anlaşıldı. CHP’li üyelerin 3’ü hariç diğerlerinin evet oyu verdiği bilgileri paylaşıldı. CHP’ye yönelik eleştirilerin yoğunlaşması ile de Balıkesir CHP İl Başkanlığı bir açıklama yaparak olayların çarpıtılmaya çalışıldığını söyledi. Benzer bir durum geçtiğimiz hafta Çanakkale’de de yaşandı ve daha önce iki kez reddedilen bir RES projesinin imar planı CHP’li meclis üyelerinin oyları ile kabul edildi.
“CHP’Yİ TUTARLI POLİTİKAYA İZLEMEYE DAVET EDİYORUZ”
Bir yandan “Doğa Hakları” birimi kurup doğa talanı projelerini izleyip karşı çıkarken ve bazı milletvekilleri kendilerini iş makinalarının önüne atarken, diğer yandan madenci şirketleri makamlarında kabul edip “biz aslında madenciliğe karşı değiliz” deyip, doğa yıkım ve talanına karşı tutarlı bir politika izlemeyen ve yerellerdeki temsilcileri ile bu şekilde yanlış kararlara imza atan CHP’yi tutarlı bir politika izlemeye davet ediyoruz.
Aynı dönemde madenci şirketin ve/veya Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin kalemşoru olduğu anlaşılan bazı basın organlarında BURÇEP ve diğer imzacı yaşam savunucularını karalayan, asılsız iddialarla suçlayan ve hedef gösteren yazılar çıkmaya başladı.
Tüm bunlar çok bildik…Bergama’dan başlayarak, Kirazlı’ya kadar tüm altın madeni karşıtı ve diğer mücadelelerde yaşam savunucuları aynı şekilde suçlandı ve hedef gösterildi. Hatta öldürüldü. Paralı kalemşorların ve azmettiricilerin bu çabaları sonuçsuz kalacaktır. Çünkü yaşam savunucuları haklıdır.
Madra Dağı Kazdağı’nın kardeşidir. Kazdağı’na ne kadar sahip çıkıyorsak Madra’ya da o kadar sahip çıkmalıyız. Ülkemizin her yanına, Cerattepe’den Efemçukuruna, Gümüşhane’den Eskişehir’e, Erzincan’dan Sivas’a, Balya Orhanlar’dan Samsun Kavak’a, Fatsa’dan Kışladağ’a, Çukuralan’dan Kaymaz’a, Sındırgı’dan Himmetdede’ye, Niğde’den Sivas’a kadar hiçbir kamu yararı olmayan ve ekolojik yıkım ve talana yol açan tüm altın madeni projelerine karşı birlikte mücadele etmeliyiz.
“YIKIMIN BOYUTU ŞİMDİDEN KORKUNÇ NOKTADA”
TÜMAD A.Ş. Çanakkale Lapseki’de de altın üretimine başlamış olup İvrindi-Burhaniye Projesi’nin ruhsat alanı 6.606,37 hektardır ve 7.902 futbol sahası büyüklüğündedir. ÇED raporuna göre işletmede saniyede 57 lt su kullanılıyor. Avrupa’nın en büyük projelerinden olan bu projede 4 adet cehennem çukuru öngörülmektedir. Bu çukurlardan çıkacak cevher siyanür ile işlemden geçtikten sonra 54 milyon m3 zehirli pasa dağları oluşturacaktır. Proje, Burhaniye’nin meşhur Düdüklü Suyu ve diğer su kaynaklarının üstündedir. Halihazırda faaliyete başlamış olan proje İvrindi’den Burhaniye’ye, Ayvalık’a, Dikili’ye, Kozak yaylalarına kadar geniş bir alanı etkilemektedir. Daha şimdiden binlerce hektar alanda ağaç kesimleri yapılmış, bölge ormansızlaştırılmış ve atık havuzlarının inşasına başlanmıştır. Gözlerden ırak olan projenin zararının boyutları olanaksızlıklar nedeniyle daha önce tespit edilememiş ve Kirazlı gibi kamuoyuna yansıtılamadığından bu projeye karşı kamuoyundan yeterince destek sağlanamamıştır. Oysa yıkımın boyutu daha şimdiden korkunç bir noktaya ulaşmıştır.
Bölge milletvekillerini ve tüm kamuoyunu bu projeye karşı çıkmaya ve bölgede mücadele eden yaşam savunucularını itibarsızlaştırma ve karalama kampanyalarına karşı destek olmaya çağırıyoruz. (balikesir24saat.com)