featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. BİLİMDEN BİLGİYE YAŞAYAN KÜLTÜRÜ İLE GÖMEÇ

BİLİMDEN BİLGİYE YAŞAYAN KÜLTÜRÜ İLE GÖMEÇ

Göçebe ruhumun peşinde uzun zamandır yurdumun topraklarında dolaşıyorum. İç sesim, “Burada yaşamalıyım” dediğinde de oraya yerleşiyorum. Gezgin olmanın ve yaşadığım çevrede toplum yararına çalışmalar yapmamın, bana yaşadığımı hissettirdiğini fark ettiğimden beri gerçek yaşam yolculuğumun başladığını anladım.

Gömeç’e yerleştikten bir süre sonra yaşam yerime nasıl katkı sağlayabilirim düşüncesi ile bölge hakkında araştırma yaparken, kent kimliği üzerine verilerin az olması beni en çok zorlayan unsur olmuştu.

Geçtiğimiz hafta ilçemizde, Doç. Dr. Sabriye Çelik Uğuz koordinatörlüğünde üç gün süren bir bilgi şöleni yaşadık. “Disiplinler Arası Gömeç Buluşmaları” başlıklı sempozyumda çeşitli üniversitelerden değerli akademisyenler, ilçemizin doğal, kültürel miras varlıkları, tarihi ve kent kültürü hakkındaki çalışmalarını sunarak bizi aydınlattılar.

Gömeç’in doğal, kültürel, tarihi değerleri, sosyoekonomik ve kültürel yapısı ile sanatsal öğelerine kısaca kent kimliğini oluşturan unsurlarına ait bilimsel verilerin bir araya toplanması, ihtiyaç duyduğumuz kent tasarım rehberini oluşturabilmek için önemliydi.

Ve yaşam yerimize karşı mevcut farkındalığımızın artmasına katkı sağlayan bilgilerin paylaşıldığı sempozyumun ardından, ilçemizin sahip olduğu somut ve soyut kültür değerleri ile doğal kaynaklarının ve doğallığının korunarak estetik bir kent planlama yaklaşımı ile geleceğe taşınması en büyük arzumuz oldu.

Her kentin geçmişten geleceğe taşıdığı, fiziksel, kültürel ve sosyoekonomik unsurlarla şekillenen ve o kenti tanımlayan bir kent kültürü ve kimliği mutlaka vardır. Bu kültür ve kimliğin canlandırılması, korunması ve sürdürülebilir olmasında en büyük etki yerel yönetimlerindir.

Yerel yönetimler tarafından düzenlenen etkinlikler, doğa ve kültür turizmi, fuar ve sergiler, sempozyumlar gibi görsel hafızada yer eden aktiviteler kent kültürü ve kimliğinin gelişmesine katkı sağlar.

Üç günlük bilgi şöleninde edindiğimiz detaylı bilgiler ışığında, ilçemizin sahip olduğu potansiyelinin tam olarak gün yüzüne çıkarılamamış olduğunu ve bu durumun ilçemizin tanınırlığını olumsuz yönde etkilediğini söyleyebilirim.  

Oysa İda Madra Jeoparkı kapsamında bulunan Gömeç; Atatürk Kayalıkları, asırlık zeytin ağaçları, Gömeç Dalış Köyü, mermer heykel galerisine ve su sporlarına uygun denizi, doğa sporlarına, karavan ve Glamping kamplarına uygun doğal alanları ve gastronomisi gibi turizm amaçlı marka değeri olabilecek unsurlara sahip, mavi ile yeşilin barış içinde kucaklaştığı bir ilçe.

Potansiyel kaynak zenginliğine sahip ilçemizin sadece özgün ve bilimsel projelerle yeniden kurgulanmaya ve vizyonunu oluşturmaya ihtiyacı var.

Bu doğrultuda üretilecek projelerle Gömeç; tüm mevsim sağlık, yayla, su altı ve doğa sporları ile yat, kamp, karavan turizmi gibi birçok kategoride sürdürülebilir ekoturizme kazandırılmayı bekliyor…

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
BİLİMDEN BİLGİYE YAŞAYAN KÜLTÜRÜ İLE GÖMEÇ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 1 Kasım 2023, 09:51

    Gömeç disiplinler arası sempozyumuna emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.Yıllar sonra Gömeç imin tarihini bilim insanlarından dinlemek şansını yaşadım.

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!