Sosyal medyada gezdiğim günlerin birinde bir eğitim ile karşılaştım. “Beyin antrenörü olmak ister misiniz?” diyordu. Kendi kendime neden olmasın dedim. Önce içeriği araştırdım. Yaptığım işleri oldukça iyi şekilde destekliyordu. O zaman almalıyım, diye düşündüm ve iyi ki düşünmüşüm. Funda Hanım ile yollarımız böyle kesişti.
Funda Hanımı tanıdıkça, süreçte paylaşımlarımız arttıkça onu ve yaptıklarını alkışlamamak elde değil. Beyin antrenörlüğü eğitimi online, yüz yüze ve süpervizyon olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Online olan süreçte konu ile ilgili kapsamlı bir bilgi alıyorsunuz. Beslenmeden fiziksel aktiviteye, beynin oluşumundan gelişimine, duygusal yetilerinden öğrenme becerilerine kadar alanında uzman olan bir ekip ile süreci yüz yüze eğitime taşıyorsunuz.
Yüz yüze eğitimde aldığınız eğitimi uygulama süreci materyallerini tanıyor ve uygulama yapıyorsunuz.
Süpervizyon sürecinde ise eğitim alan bizler uygulamalar yapıyoruz. Uygulama planları yapıp birbirimiz ile paylaşarak en iyisini bulmaya çalışan kocaman bir aile oluyoruz.
İşte tüm bu çalışmaları yapan başarılı kadını tanıyalım, aynı zamanda beyin antrenörlüğü nedir? Hayatımıza nasıl bir etkisi olur bilelim, bildiklerimizi paylaşalım istedik.
Bize kendinizi tanıtır mısınız? Funda Demirel kimdir?
En hızlı şekilde Matematikçi, Eğitim Bilimci, Beyin Antrenörü ve anneyim diyebilirim.
1989’da ODTÜ Matematik Bölümünü bitirdim. Aynı yıl ODTÜ Matematik Bölümü’nde araştırma görevlisi oldum. 1992’de ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Uygulamalı Matematik Anabilim dalında yüksek lisansımı tamamladım ve 2007’de Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Teknolojisi Bölümü’nde doktora derecemi aldım.
1995-2012 arasında T.C. Ekonomi Bakanlığı ve T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda çalıştım. 2008-2010 arasında Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisiydim.
Öğrenmeyi öğrenme, öğrenme stratejileri, beyin temelli öğrenme, öğrenilenin işe aktarılması (öğrenme transferi), öğretim tasarımı (süreç ve ortam tasarımı), eğitimde ölçme ve değerlendirme/veri analizi, bilimsel araştırma yöntemleri, yetişkin eğitimi konularında T.C. Ekonomi Bakanlığı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, TODAİE, TÜBİTAK, UNICEF, Milli Eğitim Bakanlığı gibi kuruluşların ve özel eğitim kurumlarının desteklediği projelerde proje yöneticisi, uzman, danışman ve araştırmacı olarak görev aldım.
ABD’deki eğitimlerimin ardından 2013’te Türkiye’nin ilk Beyin Eğitim Merkezi olan Forbrain® Learning Center’ı İstanbul’da kurdum. Eğitim ve danışmanlık firması olan Forbrain® Learning Center’da öğrenmeyi öğretme, matematiksel zekayı geliştirme, yaratıcılık, bilişsel becerileri geliştirme (dikkat, konsantrasyon, işleme hızı, hafıza, mantık ve akıl yürütme, görsel ve işitsel işleme, planlama, organizasyon vb.) konularında eğitim ve danışmanlık yapıyorum.
2013’den beri Türkiye’nin Beyin Antrenörlerini yetiştiriyor olmaktan da gurur duyuyorum.
Beyin Antrenörlüğü nedir ve hangi gelişmeyi geliştirmeyi amaçlar?
Beyin Antrenörlüğü, bireylerin bilişsel becerilerini güçlendirerek daha etkili düşünme, daha hızlı öğrenme ve daha yaratıcı problem çözme gibi yetilerinizi arttırmalarına yardımcı olacak bir uzmanlıktır.
Beyin Antrenörlüğünün temel amacı, beyin sağlığınızı ve performansınızı iyileştirmektir. Ancak bu sadece dikkat ve hafıza oyunları oynamak veya beyin egzersizleri yapmak anlamına gelmez. Aslında, Beyin Antrenörlüğü, yaşam tarzınızı ve günlük alışkanlıklarınızı dönüştürerek daha sağlıklı bir beyin için temel bir çerçeve sunar.
Beyin Antrenörlüğünün bilişsel becerilerinizi güçlendirmenin yolu olduğunu anlamak için, öncelikle bilişsel becerilerin ne olduğunu ve nasıl geliştirilebileceğini anlamak önemlidir. Bilişsel beceriler, odaklanma ve hafıza, öğrenme, düşünme ve problem çözme vb. zihinsel süreçleri içerir. Bu beceriler, yaşam boyu gelişmeye açık olduğu için, beyin antrenörlüğüyle sürekli olarak iyileştirilebilir.
Özetle Beyin Antrenörü;
* Bireylerin güçlü ve gelişmesi gereken becerilerini belirler.
* Bilişsel becerileri geliştirmeye yönelik yöntem ve teknikleri bilir.
* Bireylerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapar.
* Beyin gelişimini destekleyen beyin egzersizlerini uygular.
* Bireye özgü beyin egzersizleri programı oluşturur.
* Bireylere hedeflerine ulaşma sürecinde danışmanlık verir.
* Tanı almış/almamış bireylere ölçülebilir fark yaratan dokunuşlarda bulunur.
* Bireylerin bilişsel becerilerini geliştirebilir ve geliştirilen becerilerin günlük, akademik ve iş hayatına aktarımını sağlar.
* Bireye bütünsel bakış açısıyla yaklaşarak fark yaratır.
Beyin Antrenörlüğü çalışmalarına kimler ihtiyaç duyabilir ve kimler için etkili olabilir?
7’den 70’e her yaş grubundan birey Beyin Antrenörlüğüne ihtiyaç duyabilir. Zira modern yaşam, dijitalleşme ve aşırı uyarana maruz kalmak tüm yaş gruplarında farklı derecelerde ve nitelikte dikkat, odaklama ve hafıza problemlerine neden olabiliyor.
Özellikle ilköğretim çağı çocukları dahil yaşamın erken dönemlerinde “öğrenme güçlüğü dahil farklı nedenlerden öğrenme problemleri yaşayanlar, dikkat eksikliği, dürtüsellik ve hiperaktivite sorunu olanlar ve tabii ki öğrenme performansını arttırmak isteyen bireyler için son derece etkili bir programdır.
Stres ve kaygı ile başa çıkma, duygusal zekayı geliştirme üzerinde Beyin Antrenörlüğünün etkisi var mıdır? Var ise nasıl bir etki sağlar?
Elbette. Beyin Antrenörlüğü, beyin fonksiyonlarını geliştirmeyi amaçlayan sistematik ve tekrarlı yapan bir dizi egzersiz ve uygulamadan oluşur. Bu teknikler, dikkat ve odaklanma sorunlarını çözümlemek, hafızayı geliştirmek, stresi azaltmak ve duygusal zekayı geliştirmek için kullanılabilir. Ancak, Beyin Antrenörlüğü programlarının bireysel ihtiyaçlara göre düzenlenmesi gerekir.
Forbrain “Beyin Antrenörlüğü” programı bu nedenle geliştirildi. Programa katılan bireyler beslenmeden uyku düzenine, beynin çalışma prensiplerinden bireye özgü program geliştirmeye kadar geniş bir yelpazede konu uzmanlarından direkt eğitim alıyorlar. Ayrıca uzunca bir süpervizyon sürecinden geçiyorlar ki bu da donanımlarını en üst seviyeye çıkarmalarını sağlıyor.
Günlük yaşamda kronik stres ne yazık ki beynimizin bilişsel kapasitesini olumsuz etkileyebiliyor. Beyin Antrenörlüğü, stresli düşünceleri daha gerçekçi ve rasyonel düşüncelerle değiştirmeyi öğreterek strese karşı daha dirençli olmanızı sağlayabilir.
Ayrıca, bireylerin duygularını daha iyi tanımasına ve anlamasına katkı sağlayarak öz farkındalıklarının geliştirilmesine yardımcı olabilir. Bu da tabii ki duyguları daha etkili bir şekilde yönetebilme ve stresli durumlarda sakin kalmayı öğreterek duygusal zekanızı geliştirmenize yardımcı olabilir.
Beyin Antrenörlüğü çalışmaları öğrenme süreçlerine ve sınav öğrencileri nasıl bir fayda sağlar?
Beyin Antrenörlüğü, bilişsel işlevleri geliştirmeyi amaçlayan bir dizi egzersiz ve aktiviteyi içerir. Bu egzersizler hafıza, konsantrasyon, problem çözme ve öğrenme gibi alanlarda beyni çalıştırır. O nedenle sınav öğrencileri ve öğrenciler için beyin antrenörlüğünün faydalarını şöyle özetleyebiliriz;
* Hafızayı Güçlendirir: Beyin antrenörlüğü, beyindeki hafıza ile ilgili sinir ağlarını güçlendirerek bilgilerin daha kolay kodlanmasını ve hatırlanmasını sağlar. Bu da sınavlarda daha iyi performans göstermeye yardımcı olur.
* Konsantrasyonu Artırır: Beyin Antrenörlüğü egzersizleri, dikkat dağınıklığını azaltarak ve odaklanmayı artırarak öğrencilerin daha uzun süre konsantre olmalarına yardımcı olur. Bu da ders çalışırken veya sınav sırasında daha verimli olmalarını sağlar.
* Problem Çözme Becerilerini Geliştirir: Beyin Antrenörlüğü, beyni yeni ve karmaşık problemleri çözmeye teşvik eder. Bu da öğrencilerin sınavlarda karşılaştıkları zorlayıcı sorulara daha kolay çözüm bulmalarına yardımcı olur.
* Öğrenmeyi Kolaylaştırır: Beyin Antrenörlüğü, beyni yeni bilgilere daha açık hale getirerek öğrenmeyi kolaylaştırır. Bu da öğrencilerin derslerde öğrendikleri bilgileri daha iyi anlamalarına ve kalıcı hale getirmelerine yardımcı olur.
* Stres ve Kaygıyı Azaltır: Beyin Antrenörlüğü egzersizleri, stres ve kaygı hormonlarının seviyelerini düşürerek öğrencilerin daha sakin ve rahat hissetmelerine yardımcı olur. Bu da sınavlarda daha iyi performans göstermelerine katkıda bulunur.
* Beyin Sağlığını Korur: Beyin Antrenörlüğü, beyni zinde tutarak bilişsel gerilemeyi önler ve beyin sağlığını korur. Bu da öğrencilerin uzun vadede daha iyi öğrenmelerine ve daha başarılı olmalarına yardımcı olur.
* Motivasyonu Artırır: Beyin Antrenörlüğü çalışmaları, öğrencilerin kendilerine olan güvenlerini ve motivasyonlarını artırabilir. Bu da daha istekli ve azimli bir şekilde çalışmalarını sağlayabilir.
* Beyin Sağlığını Korur: Beyin Antrenörlüğü, beyni zinde tutarak bilişsel gerilemeyi önler ve beyin sağlığını korur. Bu da öğrencilerin uzun vadede daha iyi öğrenmelerine ve daha başarılı olmalarına yardımcı olur.
Sevgili Funda hanıma bu güzel sohbet için teşekkür ederim. Röportajın, beynimizi geliştirmeye hayatımıza, kariyerimize ve yaşam standartlarımıza pozitif katma değer katması dileğiyle…