Balıkesir’de büyük tepkilere rağmen kaldırılmayan, hem tarihi yapıyı bozan hem insanların nefes alıp, dinlendiği meydanı ortadan kaldıran izinsiz ve kaçak trafoyu Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. değil üçüncü şahıslar yapmış, amaç ise yeni iş merkezinin elektrik ihtiyacını karşılamakmış…
Balıkesir’de tarihi Hacı Ali Camii ve Hamidiye Kütüphanesinin önüne Alanlar sokağa yapılan trafo çevrede yaşayan vatandaşların ve esnafın tepkisine, konuyu Karesi ve Büyükşehir Belediyesine iletmesine rağmen bir türlü kaldırılmadı. Büyükşehir Belediye Meclisinin bugün yapacağı toplantıda da konunun ele alınacağı bildirildi. Meclis üyesi Cengiz Dikici, tarihi eserlerin bitişiğine izinsiz ve kaçak olarak konulan trafo ile ilgili kamuoyunu aydınlatırken birbirinden ilginç bilgiler verdi.
3. ŞAHISLARCA YAPILMIŞ!
“Beton Köşk” tipi trafonun imar planına aykırı olarak yapıldığını, hem tarihi Hacı Ali Camisinin görünümünü bozduğunu hem de çarşı merkezinde küçük bir nefes alma bahçesi olarak kullanılan yeşil alanı kullanılamaz hale getirdiğini bir kez daha anımsatan Dikici,Karesi Belediyesi’nin başvurusu sonrası Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. Balıkesir İşletme ve Bakım Mühendisliğinin trafonun yeni tesis edildiği ve imar planına uygun konumlandırıldığı şeklinde yanlış bir bilgilendirmede bulunduğunu vurguladı.
Konunun T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna da iletildiğini belirten Dikici, kurulun da trafonun Belediye denetiminde kaldırılması yönünde karar verdiğini bildirdi. Bu karar sonrası Alanlar esnafının ve sakinlerinin “Beton Köşk binasının konumlandırıldığı alandan kaldırılarak daha uygun bir yere alınması” talepli dilekçesine, Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. ‘nin bu kez ‘Köşk Binasının 3. Şahıslarca yapıldığı, mülkiyeti şirketimize geçmediğinden dolayı talebiniz değerlendirilmemiştir’ yanıtını verdiğini kaydeden Dikici, ” Söz konusu trafo Koruma Kurulu kararı olmadan 3. Şahıslar tarafından kaçak olarak inşaa edilmiştir. Söz konusu trafo yapılan tesisat bağlantılardan da anlaşılacağı üzere eski Özel İdare İşhanı yerine yapılan iş merkezi için elektrik enerjisi ihtiyacına yönelik olarak konulmuştur. Bu tür özel işyeri binaları elektrik ihtiyaçlarını kendi parsellerinde karşılamak zorundadır.” dedi.
“KAÇAK YAPI MEŞRULAŞTIRILMASIN”
Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Cengiz Dikici, meclisin bugünkü toplantısında kaçak olan yapının meşrulaştırılmak istendiğini öne sürdü. Dikici’nin açıklaması şöyle:
“Ayrıca söz konusu trafonun hizmet vereceği işyeri binasına ait olan imar plan değişikliklerine dair T.C. Balıkesir 1. İdare Mahkemesinde iki ayrı dava kararı bulunmakta olup; söz konusu imar planı değişikliklerine dair İdari işlemlerBalıkesir 1.İdare Mahkemesi kararları iptal edilmiş olup temyiz aşamasındadır. Hal böyle iken; şehrin en işlek mekânlarından biri olan alanına konulan trafo yapısı için planlanan alanda şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı hareket edildiği anlaşılmaktadır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin 27 Nisan 2021 tarihli toplantısının 41. Gündem maddesinde görüşerek karara bağlayacağı ‘İlimiz Karesi İlçesi Dumlupınar Mahallesi 8470 ada 1 parsel ile 8471 ada 4 parsele ait 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği teklifinin görüşülmesi.’ konusu aslında kaçak olan yapının meşrulaştırılmasına yönelik olduğu gibi kent merkezimizdeki kültürel mirasımızın yok olmasına ve önemsenmemesine neden olan ve yıkılan Şehir Sineması ile SSK Pasajı yerine yapılan binalara izin veren ve hukuka aykırı olan anlayışın bir uygulamasıdır. Umut ederim ki az sayıda kalan eski eserlerimizi, kültürel mirasımızı korumayı başarabiliriz” dedi.