Balıkesir’in dışında yaşayan Balıkesirlilerin Balıkesir’e olan bağlılıklarını yurt içi ve dışında kurdukları derneklerin öncülüğünde sürdürdüklerini söylemek mümkün. Ankara, İstanbul, Bursa, Manisa ve Almanya’daki derneklerin yaptıkları sosyal çalışmalar takip edildiğinde söylemek istediğimin daha net anlaşılacağını sanıyorum. Sözünü ettiğim dernekleri ve yöneticilerini tanıyor ve çalışmalarını da yakından takip ediyorum.
Türkiye’deki derneklere haksızlık yapmak istemem, ama Almanya Balıkesirliler Kültür ve Dayanışma Derneği’nin çalışmalarını önemsiyorum. Balıkesirliler Derneği, Avrupa’nın merkezinde 2005 yılında kurulsa da, temellerinin Almanya’ya işçi göçünün başladığı yıllarda atıldığını söylemek mümkün.1964 yılında Balıkesir’in dışına çıkmayan bir Balıkesirlinin hemşehrisini bulup hasret gidermek için Avrupa’nın merkezinde kilometrelerce yolu yürüyerek aşmasını nasıl açıklayacağız. Babalarımızın yıllar önce temeli atmış, vatan hasretini yüreğinin derinliklerinde hisseden evlatlarının Almanya Balıkesirliler Kültür ve Dayanışma Derneği’nin(BAL-DER) kuruluşuna öncülük etmeleri önemliydi. Gelecek adına, çocuklarının yaşanılan toplumda kültürlerine uzak kalmamaları içinde çok önemliydi.
Son günlerde logo tartışmasına katkı olması açısından Balıkesirle özdeşleşmiş değerlerin sembolize edildiği eski Balıkesir Belediyesi Logosu’nun Almanya Balıkesirlier Kültür ve Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde yaşatıldığını belirtmekte fayda olduğuna inanıyorum.
Derneğin öncülüğünde Almanya’da önemli çalışmalar yapıldığı takip ediliyor olmalı. Derneğin önemli sosyal ve kültürel çalışmaları ilgiyle takip edilmekte… Senede en az bir kez gençlere dönük Türkiye gezisi, 6 Eylül’de Balıkesir’in Düşman İşgali’nden Kurtuluş’unun işlendiği anma programı ve Hıdırellez Şenliği önemli faliyetler arasında yer alıyor.
Almanya Balıkesirliler Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen Hıdırellez Şenliği aslında Mayıs ayının ortalarında yapıldı şimdiye kadar. Bu sene Ramazan ayına gelmesi münasebetiyle şenlik Haziran’a sarktı.
‘Hıdırellez Şenliği’nde Balıkesir havası tenefüs ediliyor, hemşehrilerin buluşmasına öncülük ediliyor. Aynı zamanda şenliğe gelen Balıkesirliler ve misafirler BENGİ KÜLTÜRÜ‘nü doyasıya yaşasın isteniyor. Bengi Kültürü Avrupa’nın merkezinde yaşatılıyor dediğimde, zaman zaman ‘Bengi Kültürü’de nedir?’ diyen Balıkesirlilerin olması elbette üzücü… Balıkesirliye Balıkesir’i anlatmak kadar zor bir şey olabilir mi?
‘Bengi Kültürü’nü merak edenler için kısaca yazıyorum. Bengi Kültürü, bir yaşam biçimidir. Dürüstlüktür, zeybektir, efeliktir, vatan sevmek, insan sevmektir, inanmaktır. Balıkesir’e özgü höşmerimdir. Kazdağı eteklerinde üretilen zeytin ve zeytin yağıdır. Kolonyadır.
Kısaca, Balıkesirli olmaktır. Bu özellikle ‘Bengi Kültürü’ şeklinde anlatılmaya ve aktarılmaya çalışılıyor.
Avrupa’nın bir çok şehrinden Balıkesirli, Balıkesir’i seven ve ilgi duyanlar,yakın çevredeki Alman komşular şenliğe katılıyor. Hava şartlarına göre şenliğe katılım değişiyor. Son yıllarda 4-5 bin kişinin katılımı ile gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.
Almanya Balıkesirliler Derneği’nin faliyetlerine Balıkesir Büyükşehir, Altıeylül,Karesi Belediyeleri’nin de katılarak destek vermeleri önemli. Yanılmıyorsam ilk kez 2007 yılında rahmetli Sabri Uğur ve meclis üyeleriyle birlikte katılmıştı. Aynı yıl Almanya’ya getirilen Pamukçu Bengi Ekibi’nin gösterisi beğeni toplamıştı. Sonraki yıllarda gelen başkanlar İsmail Ok, Ahmet Edip Uğur, Zekai Kafaoğlu, Yücel Yılmaz ve Hasan Avcı çalışmalara destek vermiş,şenlik daha görkemli hale gelmişti.
2018 Yılı 6 Eylül etkinliğine katılan Altı Eylül Belediye Başkanı Hasan Avcı gördüğü manzara karşısında Avrupa’da Yaşayan Balıkesirlileri Balıkesir’in 21. ilçesinde yaşayan Balıkesirliler olarak selamlamıştı.
15’ncisi düzenlenecek şenliğe her sene olduğu gibi Balıkesir Büyükşehir, Altıeylül ve Karesi Belediyesi meclis üyeleride katılarak destek vermekteler.
Özellikle Balıkesir’de yaşayanların Almanya Balıkesirliler Derneği’nin sosyal ve kültürel çalışmalarını yakından takip edebilmeleri için Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti’nin belirleyeceği en az 2-3 gazeteci Almanya’ya gidecek kafileye eklenebilirdi. Sanırım, bunun içinde geç kalınmış değil! Pasaportu olan, vize problemi olmayan arkadaşların olabileceğini düşünerek, BGC Başkanı Ramazan Demir’in girişimlerinin sonuç verebileceğini düşünüyorum.Balıkesir’de yaşayan gazetecilerin, Almanya’daki Balıkesirliler Derneği’nin tanıtım çalışmalarını yakından izleyerek izlenimleri Balıkesir’e taşımaları faydalı olmaz mı?