Altıeylül ilçemizdeki 75. Yıl Parkı’nda kesilen ağaçlardan sonra ağaç konusunda biraz söyleşelim istedim. Tüm canlılar için yaşamsal önemi olan ağaçları geniş olarak inceleyelim.
Biyolojik çeşitliliğimiz içinde yer alan ağaçların bizlere faydaları nelerdir?
Ağaçlar fotosentez yapar. Havadaki karbondioksidi azaltarak doğaya oksijen verir. Doğadaki havanın daha temiz olmasını sağlar. Böylece doğanın dengesi korunmuş olur. İnsanlar oksijen tüketir, karbondioksit salgılar. Ağaçlarda ise bu durum tam tersidir. Ağaçlar karbondioksit tüketerek oksijen salgılar. Bu da oksijene ihtiyaç duyan tüm canlılar için hayati öneme sahiptir. Böylelikle ağaçlar pek çok canlı için önem teşkil eder. Fakat karbondioksit gazını bünyelerine almaları büyüme ve üretim amaçlı olsa da en büyük ve en ucuz küresel ısınmayla mücadele yöntemi olarak kabul görmektedir.
Ağaçlar kokuyu ve kirli ve zehirli gazları (azot dioksit, ozon, sülfür) emerler. Özellikle yol kenarı ve şehirlerde çok önemli katkıları vardır.
Ağaçlar bulundukları toprağa kökleri ile bağlıdır, kök salarlar. Böylelikle toprağın daha verimli hale gelmesini sağlarlar. Bundan dolayı toprakta ağacın olması oldukça önemlidir. Bir bölgede yer alan ağaçlar o bölgede toprağın oluşumunu da hızlandırmaktadır. Ağacın dökülen yaprak ve meyveleri ile çürüyüp kırılan dalları toprağın oluşumunu sağlar. Toprağın humus oranını arttıran ağaçlar doğa için vazgeçilmez bir konumda yer almaktadır.
Meyve üreterek canlıların beslenme ihtiyaçlarını karşılarlar. Ağaçlar böylece pek çok canlı için besin kaynağıdır.. Sadece tek bir tip meyve değil pek çok meyve üreterek, insanların beslenme ihtiyacının önemli bir bölümü karşılarlar.
Yaz aylarında ağaçlar havayı serinletirler. Tüm canlılar sıcakta bir ağacın gölgesine sığınma ihtiyacı duyar. Böylece havanın daha fazla serin olması için ekstradan bir enerjiye ihtiyaç duyulmaz. Böylece insanlar için enerji tasarrufu yapmış olurlar. Ağaçların yoğun olarak bulunduğu sokak ve caddeler daha serin olur ve özellikle şehirde yaşayanlar daha rahat bir yaz mevsimi geçirirler.
Ağaçlar yağmuru çekerler. İnsanlar ve diğer canlılar için hayati öneme sahip olan suyun oluşumu için ağaçlar çok önemlidir. Ağaçlar aynı zamanda mevcut suyu da korur. Böylece su tasarrufu yapılmış olur. Canlıların yaşaması için gerekli olan suyun tasarrufunu yaparlar.
Genelde aşırı yağışlar sonrasında meydana gelen sel felaketi, bazı durumlarda ise normal seyreden yağmur olayından sonra da olabilmektedir. Bunun sebebi ise bölgenin dik ve bitki örtüsünden, özellikle ağaçlardan yoksun olmasından kaynaklanmaktadır. Bölgeye has coğrafi ve iklim şartları ile örtüşen köklenmesi kuvvetli ve derinlere inen ağaçların yoğun olarak bulunması sel risklerini en aza indirmekte faydalı olabilmektedir. Burada ağaçlar ve diğer bitki türleri yağmurun emilmesinde önemli birer etkendir.
Ultraviyole ışınlar canlılar için zararlıdır. Ağaçlar ise canlıları bu ışınlardan korur. Bundan dolayı ağaçların canlılar için faydasının epey fazla olduğu söylenilebilir. Böylece canlıların hastalıkları yaşamasının da önüne geçilmiş olur.
Arazi ve toprak yapısına göre dikilecek değişik türden ağaçlar, kök yapıları ve yayılma potansiyelleri sayesinde toprağı hem yatay hem de dikey olarak sımsıkı tutar ve rüzgar, yağmur vb etkilerden kaynaklı erozyona karşı korur.
Ağaçların iyileştirici etkileri vardır. Hastaların camlarının önünde ağaç olması bu konuda katkı sağladığı bir çok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. Çalışanları mutlu eder. Ofis çalışanları camlarının önünde ağaç gördüklerinde daha mutlu, stressiz ve tatmin olmuş bir şekilde çalışmalarına devam ederler.
İlk aklıma gelen faydalar bunlar. Çoğaltabiliriz.
Bu kadar çok yararı olan ağaçların kesilmesine anlam veremiyorum. Sanırım belediye yetkilileri kesim nedenini açıklayacaktır. Çünkü söylentiler ( 6 Eylül kutlamaları için sahne kurulması için kesilmiş) hiç kabul görülecek gibi değil.
Belediye başkanlarımız bulunduğu yerde yeşil alanları çoğaltıp halkın hizmetine sunmakla görevlidir. Doğa dostu olmak zorundadır.
Yaşamak için yaşatmak zorundayız..
Metin KUTER
Kıymetli hocam güzel anlatım ve bilgilendirmenizden dolayı sizi kutlarım. Çalışmalarınızı takdirle izliyor, devamını temenni ediyorum.