Balıkesir’de Milli Mücadele’da ilk kıvılcımın ateşlendiği Alaca Mescid ve Okuma Yurdu toplantılarına katılan bayrak adamların torunları kurtuluşun 100. yılında bir araya geldi. Kuva-yi Milliye ruhuna can verenlerin torunlarının hatıralarını paylaştığı etkinlikte duygusal anlar yaşandı.
Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Kuva-yı Milliyecilerin hayattaki torunlarıyla söyleşi etkinliği gerçekleştirildi.
Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda, İzmir’in işgali sonrası Alaca Mescid ve Okuma Yurdu toplantılarıyla Balıkesir’de Kuva-yı Milliye hareketini başlatan bayrak adamlar arasındaki Yırcalızade Şükrü, Hasan Basri Çantay, Parti Pehlivan, Zarbalı Hulusi ve Keçecizade Hafız Emin Efendi‘nin torunları, Rona Yırcalı, Yılma Çantay, Gülden Sarıbaş, İbrahim Ergül ile tarih araştırmacısı yazar Aydın Ayhan, anılarını anlattı.
“Bu işi halledecek delikli demirdir” mottosuyla hareket ederek Balıkesir’i milli mücadelenin bayraklaşan illerinden biri haline dönüştüren Kuva-yi Milliyecilerin torunlarının , anılarını gururla anlatırken, duygulandıkları gözlendi.
Yırcalızade Şükrü’nün torunu olan ünlü iş insanı Rona Yırcalı’nın paylaştığı ve aralarında Mehmet Vehbi Bolak, Zarbalı Hulusi, Varnalızade İsmail Hakkı, Keçecizade Mehmet Emin‘in de olduğu o dönemin kahramanlarına ait görseller ilgiyle izlendi.
Balıkesir Milli Mücadelesi tarihine not bırakan kitaplarıyla bilinen tarih araştırmacısı yazar Aydın Ayhan da, katılımcılara gösterdiği döneme ait belgede Bandırma’nın düşman işgalinden kurtuluş tarihinin 9 Eylül olarak yer aldığını aktardı.
MİLLİ MÜCADELENİN BAYRAKTARLARI
Söyleşinin açılışında BGC Başkanı Ramazan Demir, Milli Mücadele yıllarında Balıkesir Basınının üstlendiği misyonu kısaca anlatarak, Mustafa Necati, Esat ve Vasıf Çınar kardeşler ile Hasan Basri Çantay tarafından çıkarılan Ses, Doğru Söz, İzmir’e Doğru gazetelerinin Anadolu insanının gür sesi olduğunu söyledi.
Demir, “Korkma diye başlayan İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif’in de yazılarının yayımlandığı Balıkesir gazeteleri, milletimizin işgal ve esareti kabul etmeyeceğini Dünyaya haykırışı olduğu gibi, Balıkesirlilerin hiç bir yerden talimat almaksızın vatan müdafaasına koşmalarına kıvılcım olmuştur. Hasan Basri Çantay ve diğer üstadlarımızın Balıkesir’de çıkardıkları gazeteleri yumurta sepetleri, saman balyaları arasında Soma, Bergama, Kınık cephelerine de göndererek milletimize ve askerimize moral motivasyonu aşılayıp milli mücadelenin bayraktarlığını yapmıştır. İsimlerini yaşatmak, gelecek nesillere taşımak boynumuzun borcudur.” dedi.
BUGÜN BİZ VARSAK…
Söyleşinin son bölümünde bir konuşma yapan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, hatıralarını paylaşanlara teşekkür etti. Bu toprakların kolay kazanılmadığını vurgulayan Şıldak, şunları söyledi:
“Orada, baktığımızda, canı pahasına verilen mücadele var. Kuvayı Milliye değerlerine sahip çıkıyoruz, bugün biz varsak, cumhuriyetimiz varsa, bayrağımız dalgalanıyorsa, onların sayesindedir. Her birini rahmetle, şükranla yad ediyorum. Kahramanlarımızı, şehitlerimizi, gazilerimizi, düşünce insanlarımızı, cumhuriyetimiz için cephede savaşanları saygı ve hürmetle anıyorum.”
Etkinliğe Büyükşehir Başkan Vekili M. Birol Şahin, BAÜN Rektör Yardımcısı Mehmet Narlı, Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, Kent Konseyi Başkanı Mürsel Sabancı, Türk Ocakları Başkanı Tahir Korucuoğulları, vatandaşlar ve öğrenciler de katıldı.
Balıkesir Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, Gazeteciler Cemiyeti, Türk Ocakları Balıkesir Şubesi ve Kent Konseyi iş birliğinde düzenlenen etkinliğin ardından katılımcılara plaket verildi.
Programın son bölümünde, “Kuvayı Milliye Dönemi ve Ruhu Temalı” resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri sunuldu.
“Kuvayı Milliye Şehri Balıkesir” temalı resim sergisinin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından program sona erdi.