ÖNEMLİ bir süreçten geçtiğimiz aşikar.Bırakalım sokaktaki vatandaşı, maalesef yöneticilerimiz bile önümüzdeki dört haftalık dönem için bir öngörüde bulunamamakta! Coronavirüs salgını sadece ülkemizde değil dünyanın dört bir köşesindeki insanları yeni bir hayat tarzıyla buluşturdu. Dünya nüfusunun yarısı evlere kapandı, sokaklar boş, ekonomiler durma noktasına geldi. Avrupa’nın bir çok ülkesinde olduğu gibi Almanya’da VW, Mercedes Benz gibi işletmeler bile 10 binlerce çalışanını evde bırakarak, kısa çalışma saati uygulamasıyla tanıştı. Almanya’da federal hükümet önemli bütçeler ayırsa da, işletmelerin özellikle orta ölçekli firmaların şimdiden gelecek adına kaygı duymalarına şaşırmamak gerekir.
Ülkeler kendi ekonomik durumlarına göre krizin ilk günlerinden itibaren bütçe ayırdı.Ekonomileri ve sağlık sistemleri gelişmiş olan ülkelerin az hasarla bu salgını geçiştirecekler.Yaşanılan bu kriz döneminde dayanışma ruhunun önemini de yabana atmamak gerekir. Türkiye’nin kendine özgü aile yapısı, aile bireyleri arasındaki dayanışma ruhunun da evlere kapanılan bu süreçte önemli olduğunu gözlemlemek mümkün.
Belediyelerin ve Cumhurbaşkanı’nın öncülüğünde; ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ adı altında başlattığı kampanyalardan gelecek yardımların, Koronavirüs(Covid-19) salgını nedeniyle evde kalmak zorunda kalanların kaygılarını ne kadar azaltacağını zaman içinde hep birlikte göreceğiz.
***
Covid-19 salgını nedeniyle gelir kaybına uğrayanlara en az 3 ay ekmeği bile bedava verenlerin yaşadığı şehrimizdeki belediyeler de fedakarlık yapabilmeli. Yardıma muhtaç hemşehrilerini yakından bilen belediyeler; elektrik, su, doğalgaz giderleri başta olmak üzere yaşamsal önem taşıyan gıda harcamalarına da destek verebilmeli.
Elektrik, su, doğalgaz gibi zorunlu giderlerin kimi ücretsiz verilmesini, kimi faturaların en az üç ay ötelenmesi tartışması yapılırken, 3 haftadır Almanya’da yaşıyor olmama rağmen dün telefonuma BASKİ Genel Müdürlüğü’nden mesaj geldi.
BASKİ’den gelen mesajda; “Sayın abonemiz; Corona Virüs tedbirleri kapsamında toplum sağlığını olumsuz etkilememek için sayaç okuma ve fatura dağıtımı işlemleri geçici olarak durdurulmuştur.” denilerek geniş bilginin www.balsu.gov.tr/aciklama web adresinden alınabileceği paylaşımı yapılmış.
Faturaların geçici süre tahsil edilmeyeceğini düşünüp merakımdan sayfaya girdim ve geniş açıklamayı okudum. Su faturalarının tahsil edileceğini fakat farklı bir çözüm yöntemi bulunmasına ise şaşırdığımı belirtmeliyim.
Abonelere yapılan açıklamada; “Mart 2020 döneminde okuma yapılamayan abonenin Şubat ve/veya Ocak 2020 dönemindeki tüketim miktarları üzerinden % 80’i kadar geçici fatura oluşturulacaktır” denilmekte.
Mart ya da Nisan aylarında hiç su kullanmayan ya da kullanmayacak olan abonelerin durumuna açıklık getirilmemiş! Yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için “Ocak, Şubat dönemlerinde ortalama 90 tl. su tüketen bir abone, Mart ya da Nisan aylarında su tüketmese de, tüketmediği suyun bedelini mi ödeyecek? ” diye sormak isterim.