Akçay Sulak Alan Savunmasını oluşturan çevre örgütleri, Edremit Belediye Başkanlığı önünde yaptıkları basın açıklaması ile “kaçak” ve “yasa dışı bir rant projesi” olarak değerlendirdikleri Akçay Enginkent konut projesinin inşaat ruhsatının iptal edilmesini, inşaatın durdurulmasını istedi. “Havama, Suyuma, Sulak Alanıma Dokunma” ve “Başkan, Ruhsatı İptal Et” diye sloganlar atan çevreciler basın açıklamasının ardından hazırladıkları dilekçeyi Edremit Belediye Başkanlığı’na verdi. “Enginkent’in sahiplerini bilmeyiz, tanımayız. Bizim derdimiz imar rantı ile zaten bir avuç kalmış korunan bir alanı, kurtların, kuşların yuvasını savunmak” diyen çevreciler gerekli işlemlerin 15 gün içinde yapılmaması halinde belediye yetkilileri için suç duyurusunda bulunacaklarını ve yasal süreci başlatacaklarını açıkladı.
Akçay Sulak Alan Savunması’nı oluşturan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Doğa Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği, SS Proje Evi, Yeşil Düşünce Derneği, Burhaniye Çevre Platformu ve Ayvalık Tabiat Platformu’nu oluşturan çevreci örgütlerinin basın açıklamasına Edremit Yardımsevenler Derneği, Edremit Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği,Edremit Kent Konseyi ile Edremit’teki emek ve demokrasi örgütleri de destek verdi.
Şeniz Tuncel ve Süheyla Doğan’ın okuduğu basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“11 Temmuz 2021 günü şaşalı, konserli törenlerle temeli atıldı, oysa inşaat ruhsatı yoktu. İmar suçu işlenmişti. Yoğun kamuoyu tepkisiyle karşılaştı. Edremit Belediyesi tüm uyarılarımıza rağmen gözlerini ve kulaklarını tıkadı ve yasalarla korunan sulak alanda kaçak inşaata başlandığını görmezden geldi. Bilgi edinme taleplerimize geç yanıt verdi, ilk başvurumuza ‘ruhsat vermedik’ dedi, ikinci başvurumuza ise ‘inşaat ruhsatı verdik ama bilgiler gizli, size veremeyiz’ dedi. Alanda inşaat yapılamayacağını biliyordu. Sorumluluktan kaçmak için kendi yetkisinde olan ‘kırmızı kod’ kararını meclisten çıkarmaya çalıştı. Belli ki bazı saikler şartları zorluyordu, olmadı. Belediye, 1980’li yıllarda Zeytinli Belediyesi’nin onayladığını belirttiği planlara göre ruhsat verdiğini yazdı, oysa o planlar 2015 yılında kendi Meclis Kararı ile iptal edilmişti. Belediyenin kendi Meclis kararlarını bilmemesi olanaklı mı?
Bu durumda inşaat ruhsatının yasalara uygun olmadığını belirterek ruhsat iptali için Belediyeyi dava ettik, dava sürüyor. Enginkent’in sahiplerini bilmeyiz, tanımayız. Bizim derdimiz imar rantı ile zaten bir avuç kalmış korunan bir alanı, kurtların, kuşların yuvasını savunmak.
“BURHANİYE’DE VİLLA İNŞAATI DURDURULDU”
Bu süreçte ne mutlu ki söz konusu inşaat alanını da kapsayan yeni bir koruma kararı çıktı ve Resmi Gazete’de yayınlandı. Söz konusu alan ‘sulak alan’ olmasının yanı sıra artık ‘Nitelikli Koruma Alanı’ olarak ilan edildi. Nitelikli Koruma Alanları’nda konut inşaatları yapılamaz. Bu kararın yayınlanması ile birlikte, Belediye’nin inşaatı acilen durdurup ruhsatı yeniden değerlendirmesi ve iptal etmesi gerekirdi. Oysa haberi yokmuş gibi davranmayı seçti. İnşaat son hızla devam ediyor. Konu, korunan alanları koruma ve kollamakla yükümlü olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na da intikal ettirildi ve inceleme sürüyor. Sırtını Edremit Belediyesine yaslayan Enginkent Projesi inşaatı bütün hukuksuzluğuyla sulak alan yağmasına ve doğa cinayetlerine devam ediyor hala… Oysa Sulak alan ve aynı zamanda ‘Kesin Korunan Alan’da Burhaniye sınırları içerisinde aynı dönemde başlatılan bir villa inşaatı ile ilgili olarak Burhaniye Belediyesi’ne yaptığımız başvuru sonrasında inşaat durduruldu ve bugün itibarıyla alanın temizlendiği bilgisi geldi.”
“BU ALANI KORUMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR”
“Enginkent Proje inşaatının sürmekte olduğu alan;
Fiilen sulak alan vasfını taşıdığı için yasal koruma altındadır. Saybis’te kayıtlı ‘sulak alan’ olduğu için koruma altındadır. Çevre düzeni planlarında bir kısmı mera ve bir kısmı da ‘korunması gerek doğal sulak alan’ olarak gösterildiği için koruma altındadır. Doğal sit alanı olarak yeniden tescil edildiği için koruma altındadır.
İklim krizinin yaşamımızı bu denli altüst ettiği, her gün seller, hortumlar gibi aşırı iklim olaylarının yaşandığı ülkemizde sulak alanları ve doğal sit alanlarını korumak hem doğanın, hem de doğanın bir parçası olan insanın hayrınadır. Bir karış doğal SİT alanını ve sulak alanı bile kaybetmeye tahammülümüz yoktur.
Akçay Sazlığı tuzcul lagün ve kıyı kumulu ekosistem özellikerine sahip kendine özgü fauna ve florası olan tipik bir sulak alandır. Endemik bitkiler, göçmen ve yerli su kuşları, yılan balıkları gibi nesli tükenme tehlikesi altındaki sayısız canlı türünü içinde barındırır. Bu alanı korumak hepimizin, tüm Körfezin, Edremitlilerin boynunun borcudur.
Bu konuda Akçay Sulak Alan Savunması olarak uzun süredir çalışıyoruz. Bu alanda Sulak Alan Mevzuatı ve Çevre Mevzuatına aykırı olarak yapılmış ve yapılmakta olan tüm işlemler için çeşitli yöntemlerle mücadelemizi sürdürüyor ve kazanımlar elde ediyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (BBB)’nin moloz dökümünü durdurduk. Suç duyurusu ve açtığımız dava sonucu BBB kendi meclis kararını ve OSB ile olan protokolünü iptal etmek zorunda kaldı. 1/100.000’lik Çevre Düzeni iptal davalarımız sürüyor.”
“TABİAT PARKI OLMALI”
Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı, insanların değil, kurdun, kuşun, balıkların binbir türlü varlığın, yaban hayatın evidir, yuvasıdır. Alanın ‘Tabiat parkı’ olarak düzenlenerek korunması acil önem kazanmaktadır. Bu konuda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. 23 Aralık 2021 tarihinde yapılacak ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin de katılımının kabul edildiği Mahalli Sulak Alan Komisyonu toplantısında da en geniş sınırlar ile ‘mahalli sulak alan’ olarak tescili için mücadelemizi sürdüreceğiz.
Şimdi bir kez daha Edremit Belediyesine sesleniyoruz:
Nitelikli korunan alan içinde kalan, sulak alan özelliği gösteren ve 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nda da niteliği korunacak alan olarak görüne bu alandaki Enginkent Projesi inşaatını acilen durdurun,
Yanlış olduğunu bile bile verdiğiniz inşaat ruhsatını acilen iptal edin.
Edremit Belediyesi’ni yasalara uymaya çağırıyoruz. Bu konuda bir kez daha dilekçemizi sunacağız. Gereği yerine gelmez ise de on beş gün sonra suç duyurusu ve yasal süreçleri işletmeye devam edeceğiz.”
BİR DE DİLEKÇE VERDİLER
Çevreciler basın açıklamasının ardından hazırladıkları dilekçeyi Edremit Belediye Başkanlığına verdi.Bu dilekçe de şöyle:
BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA
EDREMİT
İlgi: a) 07/07/2021 tarihli yazımız.
b) 06/08/2021 tarih ve E-25991957-622.01-20633 sayılı yazınız
c) 11/10/2021 tarih ve 2021/10 sayılı yazımız.
d) 04/11/2021 tarih ve E-25991957-757.01-29608 sayılı yazınız.
Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nda Engin Gayrimenkul tarafından temel atılacağına dair duyumlarımız üzerine ilgi (a)’da kayıtlı yazımız ile imar durumu ve ruhsat verilip verilmediği hakkında Belediyenizden bilgi talep ettik. Söz konusu yazımıza verilen ilgi (b)’de kayıtlı yazınızda “İlçemiz Çıkrıkçı Ayvaçukuru mevki için Mülga Zeytinli Belediye Meclisinin 10/07/1980 tarih ve 11/52 sayılı meclis kararı ile onaylı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı bulunmaktadır…1/1000 ölçekli imar planı yürürlüktedir. Ayrıca bahse konu Enginkent Projesi olarak bildirilen alan için düzenlenmiş herhangi bir imar durumu ruhsat bulunmamaktadır.” denilmiştir. Ancak söz konusu alanda 11 Temmuz 2021 tarihinde kaçak temel atma faaliyeti gerçekleştirildi ve bu konuda Belediyeniz tarafından herhangi bir işlem gerçekleştirilmemiştir.
İnşaat faaliyetinin sürmesi üzerine konu ilgi (c) de kayıtlı yazımız ile yeniden Belediye Başkanlığınıza sorulduğunda ise ilgi (d) de kayıtlı yazınızdan “Edremit İlçesi Çıkrıkçı Mahallesi, Ayvaçukuru Mevkii için Mülga Zeytinli Belediye Meclisinin 10.07.1980 tarih 11/52 sayılı meclis kararı ile onaylı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı bulunduğu, bu planların yürürlükte olduğu ve dava konusu yapı ruhsatlarının da bu planlara dayanılarak verildiği” bilgisini öğrenmiş olduk.
Ruhsatların dayandırıldığı imar planları hukuken sorunludur ve sulak alan koruma mevzuatına aykırıdır. Aynı zamanda 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı ile de uyumsuzdur. Bu nedenle Balıkesir İdare Mahkemesi’nden iptal edilmelerini talep ettik. Açtığımız dava halen devam ediyor.
Mülga Zeytinli Belediye Meclisinin 10.07.1980 tarih 11/52 sayılı meclis kararı ile onaylı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planöları, 1/100.000 ölçekli Balıkesir Çanakkale Çevre Düzeni planıyla da çelişiyordu. Bu durumu değerlendiren Edremit İlçesi Belediye Meclisi, tam altı yıl önce 05/03/2015 tarih ve 137 nolu kararı ile bu planları tamamen iptal etmiştir. Belediye Başkanlığınızın kendi Meclisinin iptal ettiği bir imar planına dayanarak inşaat ruhsatı vermesi hukuken mümkün değildir ve yasal değildir.
Bölgede yürüttüğümüz mücadelenin de katkısı ile bölgedeki doğal sit alanları yeniden değerlendirildi. Kadıncık deresi deltasını kapsayan 1. Derece Doğal Sit alanı yeniden değerlendirilerek Dalyan’dan Orjan sitesine uzanan bütün Akçay Sazlığını kapsayacak şekilde genişletildi. 2021 Kasım ayında “Kadıncık deresi Doğal Sit Alanı” adı altında üç aşamalı doğal sit koruma alanları ilan edildi. 2021 Kasım ayında Cumhurbaşkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ardı ardına koruma kararları yayınladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 25 Kasım 2021 günü web sayfasında yayınladığı tebliğe göre:
“Balıkesir ili, Edremit ve Burhaniye ilçeleri, Kadıncık Deresi Doğal Sit Alanı aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamının 13.09.2021 tarihli ve 1713720 sayılı Olur’u ile “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanıö ve öDoğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanıö olarak tescil edilmiştir. “Doğal-Sit Kesin Korunacak Hassas Alanö kısmının tescili ise, 19.11.2021 tarih ve 4822 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanmıştır.ö
<https://webdosya.csb.gov.tr/db/tabiat/duyurular/balikesi_20211125034239.pdf>)
İlan edilen doğal sit alanları ve Enginkent Proje alanının konumu yazımız ekinde yer alan haritada gösterilmiştir. Burada Enginkent Proje alanının büyük bir bölümünün “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanıö içinde kaldığı açıkça görülmektedir. Diğer kısmı ise “mera” statüsündedir.
Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslarda Dair Yönetmelik 8. Madde 2. bendinde nitelikli doğal koruma alanları içinde izin verilecek faaliyetleri saymıştır.
“Bu alanlar, örtü altı tarım uygulamaları hariç tarım, kültür balıkçılığı hariç balıkçılık faaliyetleri ve alanın doğal yapısı ile uyumlu çadırlı kamp alanı, bungalov ve günübirlik faaliyetlerin yapılabildiği alanlardır. Alanın doğal özelliklerinin devamlılığı için halkın bu alanlara erişiminin uygun seviye ve şekilde tutulması esastır.”
İzin verilen faaliyetler arasında “konut inşaatı” kesinlikle yoktur. Nitelikli Doğal Sit alanında inşaat yapmak kesinlikle kanuna aykırıdır. Ruhsat verilemez. Önceden verilmiş ruhsatlar başka bir neden aranmaksızın sit ilanı ile hükmünü kaybeder.
Bu durumda Belediyeniz tarafından Enginkent Projesi inşaatı için verilmiş olan ruhsat ve izinler derhal iptal etmeli ve inşaat durdurularak alan eski haline getirilmelidir.
Çevre Kanunu 9/e maddesi; sulak alanların doldurulması ya da kurutulması suretiyle arazi kazanılmasını yasaklamış, buna aykırı hareket edenlerin alanı eski hale getireceğini hükme bağlamıştır. Belediye denetim görevini suistimal ederek oluşmasına katkı sunduğu tahribatı derhal gidermeli ve alanı eski haline döndürmelidir. Gereği için bilgilerinize sunarız. (balikesir24saat.com)