Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) üretimde enerji maliyetini azaltıcı yollar ve yapılması gerekli konuların önerilmesi üzerinde bir çalışma gerçekleştirdi.Çalışma sonucunda hazırlanan raporu açıklayan BASİAD Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Ümit Baysal güneş enerjisinden rüzgar enerjisine, doğalgaz projelerinden yaz saati uygulamasına dek çeşitli çözüm önerilerini gündeme getirdi.
“LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE DİKKAT”
Baysal şu konulara dikkat çekti:
“Bugün için önemli maliyet azaltıcı uygulamaların başında, üretim işletmelerinin öz tüketim elektrik ihtiyaçlarını kuracakları rüzgar ve elektrik enerjisi yatırımları ile sağlamalarıdır. Balıkesir’de sanayi işletmelerinin büyük bölümünün küçük ve orta büyüklükte işletmeler olması; tarım ve hayvancılık sektöründe aynı büyüklük türünün var oluşu ve bu tür enerji yatırımları konusundaki girişimcilik eksikliği lisanssız elektrik üretimini ön plana çıkarmaktadır. Ülkemizde lisanssız elektrik üretimi mevzuatı mevcuttur. Lakin mevzuatın bugünkü hali ile işlemediği ve soruna çözüm olamadığı görülmüştür. Oysa lisanssız yenilenebilir elektrik üretimi ve özellikle üretimin öz tüketimine yönelik şekli bugün ekonomik ve üretim alanındaki sorunlarımıza çok büyük derman olabilecek niteliğe sahiptir”
GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ
“Mevcut lisanssız elektrik üretim mevzuatı ile arzu edilen işlemleri gerçekleştirmek mümkün olamamaktadır. Konunun değişik ayakları ve farklı mevzuatlarla uygulamaları vardır. Konunun içinde yeri geldiğinde yerel yönetimler, inşaat mevzuatı, OSB mevzuatları gibi farklı düzenlemeler girmektedir. Konunun entegre bir çözüme ihtiyacı vardır. Tüm düzenlemelerin bir kurum çatısı altında toplanmaya ve basitleştirilmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) yatırımları özellikle öz tüketime yönelik olanların sanayimize adapte edilmesi üretim açısından büyük değer ifade etmektedir.”
YAZ SAATİ UYGULAMASI TARTIŞILMALI
Baysal bu tespitler sonrası şu önerilerde bulundu:
· Doğalgaz boru hattı ve depolama projeleri hızlandırılmalıdır. Türkiye’nin bu yatırımlardaki payı ve kontrolünü artırması konusu masaya yatırılmalıdır.
· Özel sektörün yenilenebilir enerji yatırımlarını yavaşlatan düzenlemeler acilen basitleştirilmeli, yatırımcıların artan talebe cevap verecek yatırımları hızlandırmaları için önleri açılmalıdır.
· Yenilenebilir enerji alanında yapılacak sanayi ve santral yatırımları ekonomik hedefler arasında ön plana çıkarılmalıdır.
· Yaz saati uygulamasının kaldırılması ve saat dilimi değişikliği ekonomik etkileri de dikkate alınarak yeniden tartışılmalıdır.
· İklim değişikliği sürecinde, ağır iklim koşullarının ve doğal felaketlerin artmaya devam edeceği ve artık gündelik yaşamın bir parçası olacağı dikkate alınmalıdır. Her türlü enerji, ulaşım, sanayi ve şehir altyapısı ağır iklim koşullarına göre yeniden inşa edilmelidir. Bu yönde bir yeniden yapılanma planı oluşturulmalıdır.
· Tüm Türkiye, santralden tüketiciye akıllı şebeke sistemi ile donatılmalıdır. Enerji ihtiyacını takip ve kontrol etmenin en güvenilir yolu tam akıllı şebekelerdir.
Kayıp ve kaçaklar Türkiye’nin sosyal gerçeği olarak görülmeli ve cezalandırmanın dışında önleyici ve tasarrufa yönlendirici politikalar uygulamalıdır” (balikesir24saat)