featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. BASİAD ÜRETİM SEFERBERLİĞİ İSTEDİ

BASİAD ÜRETİM SEFERBERLİĞİ İSTEDİ

Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Başkanı Abdullah Bekki sanayi üretiminde maliyet artışının; sanayicinin rekabet gücünü azalttığını vurgularken, en azından elektrik gibi ana girdi fiyatlarında indirim yapılmasını istedi. “Üretim olmazsa ihracat da, istihdam da, katma değer de, vergi de olmaz” diyen Bekki, yeni bir üretim seferberliğine hemen başlanması gerektiğini vurguladı.

BASİAD Başkanı Abdullah Bekki; Pandemi dönemi ile birlikte sanayi üretiminin bir dizi maliyet arttırıcı faktörden etkilendiğini; özellikle sanayi tesislerinde çalışanların temaslı olarak karantinaya alınmak zorunda olunması sebebi ile üretimde iş gücü maliyetini arttırdığını, aynı şekilde pandemi sürecinin sağlıklı bir şekilde atlatılması ve iş sağlığının korunması adına ilave maliyet arttırıcı pek çok önlem alındığını, son dönemde Dolar veEuro kurunda çok ciddi oranda değer kaybına rağmen elektrik, doğalgaz gibi başta enerji maliyetini büyük ölçüde etkileyen fiyatlarda indirim yapılmamasının sanayinin rekabet avantajını negatif yönde etkilediğini söyledi.

Başkan Bekki açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Ülkemizdeki ekonomik gelişmeler açısından 2021, 2020’ye kıyasla daha fazla umut vaat ediyor. Umuyoruz ki aşağı yönlü gidişat artık yavaşlayıp durmuştur ve yukarı doğru hareketlenme başlamıştır.

Ekonomi yönetiminde hata yapılmaması durumunda bir dizi gösterge iyileşme sürecine girecek. Tabi ki ekonomideki yaraların tamamen sarılması kolay olmayacak ve vakit alacak. Bir soluklanma fırsatı yakalıyoruz ve bunu, yüksek enflasyon, yüksek faiz, ithalata bağımlılık, ihracatta rekabet gücünün düşüklüğü, borçlanma sarmalı, istihdam yaratamama gibi kronik sorunların çözümü için iyi kullanmamız gerekiyor.

Çünkü ekonomide bir süredir sorunların üst üste yığılıp biriktiği bir dönemden geçtik. Sorunları ileriye ötelemek yerine kökten çözmek için ihtiyaç duyduğumuz en öncelikli unsur, kurumlara duyulan güvenin pekişmesi.

Pandemi, ekonomi ve toplum üzerinde büyük değişiklikler yarattı. Ülke olarak değer zincirlerinde meydana gelecek değişimlerden olumlu etkilenme olasılığımız yüksek. Çünkü coğrafya açısından çok şanslıyız. Çünkü geçmişten gelen gelişkin bir üretim yapımız, yetişmiş, kalifiye iş gücümüz ve iyi bir altyapımız var.

“TEKNOLOJİ VE İNSANA YATIRIM YAPIP, EKONOMİK İSTİKRARI SAĞLAMALIYIZ”

Eğer teknolojiye ve insana yatırım yapar, ekonomik istikrarı sağlarsak önümüze açılan bu fırsattan yararlanabiliriz. Üretimde yurt dışına bağımlılık, salgın sırasında olduğu gibi nihai ürün ve ara girdi temini açısından büyük sorun yaratıyor.

Sanayimizde pandemi sürecinden girdi fiyatlarının artmasından dolayı rekabet avantajı kaybı yaşamaktadır. İş gücümüzün bir kısmının zaman zaman karantinaya girmesi ve ilave tedbirler iş gücü maliyetini arttırdı. Bu dönemde Türk Liramızın önemli değer kazancı karşısında beklentimiz en azında elektrik gibi ana girdi fiyatlarında indirim yapılmasıdır. Rekabet avantajının azalması tamda ihracatımızda ki artışın yaşandığı dönemde büyük bir risk unsuru olarak karşımıza çıkmıştır.

“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”

Bu nedenle, stratejik ürünlerin yurt içi üretim imkanlarını geliştirecek, ama bunu kaynak dağılımını bozmadan, piyasa sinyallerini engellemeden yapabilecek bir model üzerinde düşünmemiz gerekiyor.

Üretim olmazsa ihracat da, istihdam da, katma değer de, vergi de olmaz. Yeni bir üretim seferberliğine hemen başlamazsak, yarın çok geç kalmış olmaktan korkarım.

“REEL FAİZ UYARISI”

Üretimi artıracaksak, yatırım oranlarını yükselteceksek bunu tabi ki reel faiz oranlarının yüksek değil elverişli bir seviyede olduğu bir ortamda yapabiliriz. Makro ekonomik istikrarın ciddi ölçüde bozulduğu durumlarda, şok tedavisi olarak faiz artışı kaçınılmaz olur.

Ancak adı üzerinde, şok tedavisi uzun süre kullanılmaz. Kullanılırsa bünyede başka rahatsızlıklar baş gösterir. Yüksek reel faiz, sonuçta, para üzerinden para kazanmaktır. Para üretime gitmez. Üretime giderse, getiri oranı, olağandan yüksek olan çok riskli alanlara gider. Bunun sonucunda üretim kapasitesi daralır, kaynaklar verimli projelere değil spekülatif alanlara kayar. Üstelik gelir dağılımı da bozulur.”  (balikesir24saat.com)

 

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
BASİAD ÜRETİM SEFERBERLİĞİ İSTEDİ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!