22 yıldır İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde akademik kariyerine devam eden Profesör Serap Palaz, geçtiğimiz haftalarda ilk kadın dekan olarak görevine başladı.
1970 yılında Ankara’da doğan Serap Palaz, 1992 yılında Ankara Üniversite Çalışma Ekonomisi ve İlişkileri bölümünü bitirip ertesi yıl YÖK Yurt Dışı Lisansüstü Burs Sınavı’nı kazanarak yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi’nde, İktisat ve doktorasını De Monfort Üniversitesi’nde Çalışma Ekonomisi alanlarında tamamladı. 2000 yılında Bandırma’ya gelen Palaz 2006 yılında doçent, 2012 yılında ise profesör unvanını aldı.
“ÖNEMLİ OLAN İYİ BİR EĞİTİM”
Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’nin kuruluşunda çeşitli komisyonlarda ciddi görevler alan Palaz, bölüm başkanlığından Sosyal Bilimler Enstitüsü kurucu müdürlüğüne kadar üniversitenin büyümesi ve gelişmesinde farklı alanlarda katkıda bulundu. Bu kurumda ilk kadın doçent ve profesör olmasının kendisini gururlandırdığını ve hizmet etme şansı bulduğu için mutlu olduğunu vurgulayan Palaz kariyerindeki mihenk taşlarını şöyle açıkladı:
“Beni bu göreve layık gören Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’e teşekkür ederim. İlk kadın doçent ve sonrasında ilk kadın profesör olarak çalışmak kesinlikle önemli bir başarı fakat bunda aldığım eğitimin büyük katkısı olduğunu düşünüyorum; yurt dışında eğitim almak, iyi İngilizce bilmek, literatürü takip edebilmek zaten yarışa 5-0 önde başlamak demek. Bu yüzden bu durumu bir büyük başarıdan ziyade bana sunulan eğitim fırsatlarını iyi değerlendirebildiğim için şanslı olduğumu düşünüyorum.”
ÜNİVERSİTENİN AMİRAL GEMİSİ İİBF
Dekanlık görevine gelir gelmez çalışmalara başlayıp fakültenin eksileri ve artılarıyla değerlendirmesini yaparak misyonları çerçevesinde hedeflerine ulaşmaya çalışacaklarını belirten Palaz, genel bir çerçeve çizerek planlarını anlattı. Prof.Palaz, “Bizim misyonumuz öğrencilerimize bilimsel bilgi ve meslek formasyonu kazandırarak toplumun ihtiyacı olan nitelikli iş gücünü ihtiyacını karşılamak ve üniversite – sanayi – toplum işbirliğini sağlayarak ülkemizin ve özelde Bandırma’nın sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak.” dedi.
Fakültede toplam 101 öğretim üyesi görev yaptığının ve toplam öğrenci sayının ise 2065 olduğu bilgisini veren Palaz, “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi üniversitemizin hem öğrenci hem de öğretim üyesi sayısı olarak en büyük fakültesi ve bilindiği üzere üniversitemizin kurucu fakültesi bir nevi amiral gemisi.” diye konuştu.
“KADINLARI AKADEMİDE GÖRMEK ÇOK UMUT VERİCİ”
Kadınların akademideki yerinin ve çalışma oranının diğer sektörlere ve mesleklere nazaran oldukça iyi olduğunu söyleyen Palaz, kadınların erkeklere nazaran idari ve yönetim kademelerindeki oranının erkeklere göre düşük olduğunu belirtip fırsat eşitliği sağlanırsa kadınların daha da başarılı olacağını şu sözlerle aktardı. Akademide çalışkan öğretim üyelerinin yarısına yakınının kadın olduğu bilgisini veren Palaz, “Kadın profesör oranı da oldukça yüksek. Bu oran Avrupa Birliği ortalamasının bile üzerinde. Ancak 129 devlet üniversitesinin 7’sinin rektörü kadın, dekan sayısı ise 255.” dedi.
Kadın akademisyenlerin çok başarılı ve azimli olduğunu aktaran Prof. Palaz, “Kadınlarımız kararlı bir şekilde ilerliyorlar, doktora yapıyorlar, öğretim üyesi oluyorlar, doçent oluyorlar. Bu çok umut verici. Bizim üniversitemizde görev yapan 40 profesörün 7’si kadın, 46 doçentin 15’i kadın, 158 doktor öğretim üyesinin 54’ü kadın ve toplam 108 araştırma görevlisinin 53’ü kadın. Umarım ben de görevimi layıkıyla yaparak başarılı olur ve kadın meslektaşlarıma rol model olabilirsem mutluluk duyarım.” diye konuştu.
Kaynak
Velhasıl Gazetesi