featured
  1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. BALIKESİR’İN MİLLİ MÜCADELE’DEKİ ÖNEMİNİ HERKES ÖĞRENECEK

BALIKESİR’İN MİLLİ MÜCADELE’DEKİ ÖNEMİNİ HERKES ÖĞRENECEK

Balıkesir’in Milli Mücadele hareketindeki rolünü ve öneminin Türkiye’ye ve Dünya’ya duyurulmasını amaçlayan “Milli Mücadelenin 100. Yılı’nda Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir Uluslararası Sempozyumu” Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi. Üç gün süren sempozyumda 160’dan fazla bildiri sunuldu.

Türk Ocakları Balıkesir Şubesi, Balıkesir Üniversitesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 19-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen “Milli Mücadelenin 100. Yılı’nda Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir Uluslararası Sempozyumu”nun açılışına Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu da bilgi ve belgelerle katkı sağladı. Yurt içi ve yurt dışından gelen bilim adamları tarihi vesikalarla Balıkesir’deki milli mücadele direnişini kitaplaştırma yolunda önemli bir adım attı.

“ESARETİ ASLA KABUL ETMEDİK”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada Balıkesir’in bir Kuva-yi Milliye şehri olduğunu vurgularken, Balıkesir’deki Kuva-yi Milliye hareketinin tüm dünya tarafından bilinmesini istediklerini söyledi. Yılmaz şöyle konuştu:
“Balıkesirli olarak, Balıkesir’de yaşayan ve ‘Ne mutlu Türk’üm’ diyen insanlarla beraber yaşayan biri olarak şunu söyleyebilirim. Dünyanın en değerli gayrimenkullerinin üzerinde yaşıyoruz ve bu toprakların üzerinde 1000 yıldır, 1400 yıldır emelleri olan insanlar var. Bunlar bazen ekonomik olarak, bazen topla, tüfekle, bazen de içimizde bize benzediğine inandığımız insanlarla aramıza nifak sokarak geliyorlar, bizim zaaflarımızdan yararlanmak istiyorlar. Kuva-yi Milliye mücadelesi, bir toplumun sadece askeriyle değil, ailesiyle, genciyle yaşlısıyla, hep birlikte top yekün verdiği mücadelenin adıdır”

“BU DESTANI HERKES BİLMELİ “

“Ben bu şehirde yaşayan ve fetihlerle, her zaman başarılarla anılan bir toplumun, bir milletin ferdi olarak esaretten kurtulduk’ demeyi ar ediyorum kendime… Şehrimize girmelerini engelleyemedik ama esareti asla kabul etmedik. Bu mücadeleyi verdik. Bunu da genimizden gelen duygularla yaptık. Bize kimse tembihlemedi örgütlenmeyi yani yılların bize verdiği devletçilik anlayışımızda çözümümüzü kendimiz üretmek istedik. Ben bunun sempozyum konuşmalarında tarihi vesikalarla raptı zapt altına alınmasını istiyorum. Sizlerin katacağı çok değerli bilgilerle Okuma Evi’nde aldıkları kararları ve Balıkesir Kongreleri’nin yeterince duyurulmasını istiyoruz. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Biz kendimizi biliyoruz. Biz Kuva-yi Milliye şehriyiz. Ama Ege’deki kurtuluş destanının, verilen mücadelenin, Kuva-yi Milliye’nin ne olduğunun Milli Eğitim kitaplarında da, farklı yerlerde de biraz daha anlatılmasını istiyoruz, işlenmesini istiyoruz “

“İSTİKLAL MADALYASI’NI HAK EDİYORUZ”

Türk Ocakları Balıkesir Şube Başkanı Tahir Korucuoğulları, Milli Mücadele’ye katkısı için Balıkesir’e İstiklal Madalyası’nın verilmesi gerektiğini bir kez daha yinelerken, “Herkesin bildiği gibi Milli Mücadele’nin 100’üncü yılındayız. 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgaliyle başlayan süreçte Balıkesir devleşen ve devletleşen biri şehir olarak tarihimizin şanlı sayfalarında yerini almalıdır. Bu sempozyumun; 100 yıldır hak ettiğimiz ama bir türlü alamadığımız İstiklal Madalyası’nı almamıza da vesile olmasını ümit ediyorum” dedi.

MAKEDONYA’DAN KONUK VARDI

Sempozyum için Makedonya’dan Balıkesir’e gelen Makedonya Türk Demokrat Partisi Genel Başkanı Dr. Beycan İlyas, Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Duran’a üzerinde Mostar Köprüsü’nün silüeti bulunan tablo hediye etti.

KATILIM ÜST DÜZEYDEYDİ

Sempozyumun açılışına Vali Ersin Yazıcı,Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Duran, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Balıkesir milletvekilleri Yavuz Subaşı, Ahmet Akın ve Fikret Şahin, Balıkesir Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Narlı, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

TÜLÜTABAKSIZ OLMAZ

Balıkesir’in kurtuluş günü olan 6 Eylül’de ilgi odağı olan Tülü Tabaklar da sempozyumda yer aldı. (balikesir24saat.com)

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
BALIKESİR’İN MİLLİ MÜCADELE’DEKİ ÖNEMİNİ HERKES ÖĞRENECEK
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!