Toplumun belleğinde yer eden geleneksel mimarî, çevre bazen insana yılların nasıl çabuk geçtiğini hatırlatıyor.
Anafartalar caddesi yetmişli yılların başında geçmişinden gelen tarihî dokuyu muhafaza ediyordu.
Şadırvan, Saat Kulesi, Eski Belediye Binası, Hacı Ali Cami, Okuma Odası, Kurtuluş Fırını, Sahaf Turgut, Gazilerin Binası, Vali Konağı, Şehir Sineması Halıcı Hüseyin Amca’nın iş yeri Vidinsan Kitapevi, İl Halk Kütüphanesi, Ali Rıza Kitapevi, İtimat Kitapevi, Kahveci Efraim Amca, Şekerci Orhan bu caddeyi hareketlendiren ve caddeye fevkalade huzur yayan kültür ve insan değerleriydi.
Geçmişte Belediye Gazinosunun bahçesindeki çam, çınar ve ıhlamur ağaçlarının yapraklarına çarparak Anafartalar Caddesine yayılan güneşin aydınlığı şimdi yok.
Caddede akıp giden kalabalık, bir zamanlar kentin aydın kesiminin uğramadan geçmediği gönlü zengin Sahaf Turgut’u tanımaz da.
Turgut Bey, ilerlemiş yaşına rağmen kırtasiyecilikle başladığı ticari hayatına
Iştın Sokak’ta küçük bir mekânda sahaflıkla devam ediyor. Kimi zaman kültür adamlarının karşılaşıp sohbet ettiği bir kültür evi gibi burası.
Okuma alışkanlığının giderek azaldığı günümüzde telif haklarına meydan okurcasına her türlü kitabı düşük fiyata okuyucularla buluşturuyor Turgut Bey.
Eski kitapların tozlu sayfalarında bu işi zevkle yapan Sahaf Turgut, kitapların değerini anlayanlara kimi zaman hiçbir bedel almadan kitabı hediye eden dost gönüllü bir insan.
Birçok araştırmacı, akademisyen arayıp bulamadıkları kitaplara Turgut Bey sayesinde ulaşıyor.
1938 doğumlu Turgut Bey, 20 yıl Aygören Mahallesinin muhtarlığını yapmış, bu dönemde bürokrasiyi tanımış, mahallelinin sevgisini kazanmış samimi, nazik bir Balıkesir beyefendisidir.
Geçmişte Balıkesir’in monoton hayatına renk katan Anafartalar Caddesi, Turgut Kitapevi ile kitap kurdu insanların ruhuna güven veriyor ve huzur katıyordu. Birçok değerli yayınlara burada kavuşuluyordu.
Sadece kitapseverler değil, geçmişte okullar açıldığında yoksul öğrencilerin ders kitaplarını temin ettikleri yerdi burası.
Toplumu ve bireyi uyandıran ve sayısız düşüncelerin, hayallerin, duyguların gizlendiği tek kaynak olan kitapları seven bunları kitapseverlerle buluşturan çocukları da öğrencim olmuş olan Turgut Bey’e sağlık ve esenlik dolu yıllar dilerim.