Hayat akıp giderken kimi insanlar, olağanüstü bir sorumluluk bilinci içinde yaşadığı topluma emsalsiz değerler katar.
Kimi zaman yaşadığı kentin öz güvenini, moral vererek artıran bir bilge kişidir o. Kimi zaman da kılık kıyafetiyle, oturup kalkmasıyla, sözü sohbetiyle örnek bir kişi olur.
Reşit Kıpçak çok yönlü, her şeyi ölçüp tartan kararlarında aceleciliğe yer vermeyen devamlı öğrenme ve öğretme psikolojisi içinde olan ender gazetecilerdendir. Yukarıda saydığım bütün özellikleri taşıyordu.
Sivaslı gazetecilerden selam getirerek yetmişli yılların başında tanıştığım Kıpçak, ömrünün tamamını Balıkesir’e hizmetle geçirmiş ve geçekleştirdiği hizmetlerden bir beklenti içinde olmamıştır.
Yayımlanan kitapları yanında, yayıma hazırladığı dosyalar halinde onlarca kitabı daha bulunmaktadır.
Aynı yıllarda tanıştığım ve Balıkesir’in önemli gazetecilerinden olan Ekrem Balıbek ve Fikri Özakbaş’la Balıkesir’in yararına olacak işlerde işbirliğine girmiş, uzlaşan ve uzlaştırıcı tutumuyla her kesim tarafından sevilmiş ve sayılmıştır.
Reşit Kıpçak, Balıkesir’in kültür, sanat ve turizm hayatıyla ilgili önemli yazılar yazmış, konuşmalar yapmış, yetkililerle olumlu diyaloglar kurmuş ve birçok projeler ileri sürmüştür.
Seksenli yılların başında Türkçe öğretmeni Yüksel Erkekli’nin de bulunduğu bir sohbetimizde en büyük idealinin Balıkesir’i her yönüyle anlatan Balıkesir ansiklopedisinin hazırlanması olduğunu söylemişti. Bu konuda çalışmalara başlamıştı.
Balıkesir’in turizm potansiyeline ayrı bir önem veriyordu.
Reşit Bey, İl Turizm Müdürlüğüne vekâleten baktığım 2000’li yılların başında Körfeze geçit kavşağı olan Balıkesir merkezindeki esnafın turizm gelirlerinden daha fazla faydalanması için valiliğe bir proje sundu.
Sanatçı sokağı, Balıkesir’in tarihi fotoğraflarının kitap haline getirilmesi, el sanatlarının geliştirilmesi, kütüphanelerin çoğaltılması, müze açılması, Balıkesirli öğrencilere burs verilmesi gibi Balıkesir’i çok yönlü kalkındıracak fikirleri gazetesinde gündemde tuttu.
Balıkesir’deki sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına bakıldığında Balıkesir’deki değişimlerde köşe taşlarından birinin Reşit Kıpçak olduğu görülecektir.
Şehrin dönüşüm sürecinde Reşit Kıpçak kente olağanüstü katkılar sağlamış, şehrin tarihî ve kültürel hazinesine sahip çıkmış; fikir üreten, katkı sağlayan herkesi desteklemiştir.
Kasım 2019’de vefat ettiğini dün akşam öğrendiğim bu mümtaz şahsiyeti saygıyla anıyor Yüce Rabbim ’den rahmet diliyorum.