featured
  1. Haberler
  2. DOĞA-ÇEVRE
  3. BALIKESİR’İN AĞAÇ ÖĞRETMENİ (1)

BALIKESİR’İN AĞAÇ ÖĞRETMENİ (1)

Sevgili Metin Kuter,   TEMA Vakfı’nı Balıkesir’de layığı ile temsil eden doğa ve çevre gönüllüsü. Kendisi TEMA Vakfı’nın Balıkesir İl Temsilcisi olarak; ilimizin doğal varlıklarını ve sürdürülebilir yaşamı korumak adına, gönüllü ekibiyle birlikte var gücüyle çalışmalarına devam ediyor.

TEMA Vakfı’nın kurucusu Hayrettin Karaca’nın adının Balıkesir ve ilçelerinde yaşatılması için sürekli girişimlerde bulunuyor. Kuter, aynı zamanda, toprağı bereketli, havası temiz, dereleri çağlayan, yaşanabilir bir geleceğin yılmaz savunucusu.

TEMA Vakfı’nın kurucuları Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit gibi, topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme ile mücadelede toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı arttırmak, toprağa sahip çıkmak, doğal varlıkları ve iklimi korumak, çözümler üretmek ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak amacıyla çalışan Kuter; herkesi TEMA Vakfı gönüllüsü olmaya çağırıyor.

Şimdi gelin, hep birlikte umudu büyütmek için bu davete kulak verelim. Bakalım, çocukların deyimiyle “Balıkesir’in Toprak Dedesi” , “Ağaç Öğretmeni” Metin Kuter bizlere neler anlatmış.

Metin Kuter kimdir? Kendinizi okurlarımıza tanıtabilir misiniz?

Balıkesir’in Susurluk ilçesine bağlı Sultançayır Köyü doğumluyum. Bir çiftçi ailesinin dört çocuğundan en büyüğüyüm. İlkokulu köyümde okudum. İlkokuldan sonra Savaştepe Öğretmen Okulu’na gittim. İki kız çocuğum var. 43 yıl sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra emekli oldum. Şu an Balıkesir’de yaşamaktayım.

Tema Vakfı ile ilk ne zaman tanıştınız? Balıkesir İl Temsilcisi görevine seçilme sürecini anlatabilir misiniz?

TEMA Vakfı ile 1997-1998 eğitim-öğretim yılında tanıştım. O yıldan sonra öğrencilerimi gönüllü yaparak projelere ve etkinliklere katılmaya başladım. Daha sonraları, Karesi İlçe sorumluluğunda ilçe sorumlusu arkadaşımıza yardımcı olmaya başladım. Destek oldum. İl temsilcisi arkadaşımızın görevden ayrılmasından sonra arkadaşlarımızın önerisi ile il temsilciliği görevine aday oldum.

Bizde, çalışmalar gönüllülük esasına dayalıdır. Genel merkezimiz duyuru yaparak talepleri toplar. Müracaat eden kişilerle çevrimiçi görüşmeler yapar. Bir kişiyi görevlendirir. 25 Eylül 2018 tarihinde, Yönetim Kurulu kararı ile resmi görevlendirme sürecim başlatıldı. Görevlendirme altı aydır. Altı ay uyum sürecidir. Genel merkezin eğitimlerine katılım sağlanır. Altı ayın sonunda asaletiniz onaylanır.

Bu arada benim görevi kabul etmemde rahmetli Nuri Bal arkadaşımızın desteği büyük olmuştur. Görevimin ilk aylarında kendisinin desteğini hep gördüm.  Nurlar içinde yatsın.

Tema Vakfı Balıkesir İl Temsilciliği olarak bugüne dek hangi çalışmaları gerçekleştirdiniz? Tema Vakfı’nın Balıkesir ilçelerindeki durumu nedir?

TEMA Vakfı, erozyonla mücadele ve doğal varlıklarımızı koruma amacıyla kurulan ve bugün bir milyona yakın gönüllüsü bulunan bir halk hareketidir. Orman, Savunuculuk ve Çevre Politikaları, Eğitim, Örgütlenme ve Gönüllülük, Kırsal Kalkınma çalışma alanlarımızdır.

TEMA Vakfı olarak, Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte bugüne kadar Balıkesir’de 1.161. 785 fidan dikimini sağladık. Kepsut ilçemizde 349.070, Savaştepe’de 187. 875, Altıeylül’de 13. 400, Balya’da 55.00, Bandırma’da 58.600, Erdek’te 55.447, Gönen’de 91.000, Bigadiç’te 118. 500 ve merkezde 232. 893 fidan dikimi sağlandı.

Karesi Belediyesi ile Hayrettin Karaca Ağaçlandırma Sahası oluşturduk. Buraya, Karesi bölgesinde doğan her bebek için fidan dikimi sağlanıyor.

Okullarda, MEB ile yapılan protokol çerçevesinde eğitim çalışmaları yapıyoruz. Bölgemizde yapılan vahşi madenciliğe karşı savunuculuk çalışması yapıyoruz. Genel Merkezimiz, Kaz Dağları Yöresi’nde Madencilik raporunu yayınladı.

Ülke genelinde şimdiye kadar 280’den fazla dava açtık. Örgütlenme ve gönüllü kazanım çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz 1 milyon gönüllü. Hedefimize bugünlerde ulaşacağımızı düşünüyorum.

TEMA Vakfı illerde İl Temsilciliği, ilçelerde İlçe Sorumluluğu, mahallelerde Mahalle Sorumluluğu ve üniversitelerde Genç TEMA olarak örgütlüdür. 81 il temsilciliğimiz, 320’den fazla ilçede ilçe sorumluluğumuz, 180’e yakın üniversitede Genç TEMA topluluğumuz mevcuttur.

Balıkesir’de; Ayvalık, Altıeylül, Bandırma, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Gönen, Karesi ve Sındırgı ilçelerimizde ilçe sorumlularımız bulunmaktadır. Balıkesir Üniversitesi ve Bandırma’da 17 Eylül Üniversitesine bağlı Genç TEMA topluluklarımız mevcuttur.

Bugüne kadar ülke genelinde 312 kırsal kalkınma ve koruma projesi gerçekleştirdik.

Balıkesir yurt çapında gönüllü üye kazandırma çalışmaları ile ön sıralarda yer alıyor değil mi?

İl genelinde şu an 18 bin 5 gönüllümüz kayıtlı. İl Temsilciliği olarak 2021 yılında 1198 gönüllü kaydı yaptık.. 2022 yılında ise şu ana kadar 381 gönüllü kaydı yaptık

Okullarda hayata geçirdiğiniz projeler neler? Öğrenciler ile olan ilişkiniz ve onların TEMA Vakfı’na yaklaşımı hakkında neler söylemek istersiniz?

Okullarımızda, MEB ile yaptığımız protokol çerçevesinde eğitim çalışmaları yapıyoruz. Yıl boyu devam eden Minik TEMA (Anaokulları), Yavru TEMA (İlkokul), Ortaokul TEMA ve Lise TEMA doğa eğitim projeleri uyguluyoruz.

Bunun yanında süreli projelerimiz var. SIFIR ATIK, AĞAÇ KARDEŞLİĞİ, ARILAR VARSA YARINLAR VAR, EVİMİZ DÜNYA,  FISTIĞIMIZ BOL OLSUN,  SU KARDEŞLİĞİ ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EĞİTİM PROJELERİ’ni uyguluyoruz.

Bu öğretim yılında, ilimizde “Arılar Varsa Yarınlar Var” projemizi 4 sınıfta 95 öğrencimizle uyguladık. “Evimiz Dünya”  projemizi 2 sınıfta 35 öğrencimizle uyguladık. “Ağaç Kardeşliği” projemizi 16 sınıfımızda 379 öğrencimize uyguladık.”Sıfır Atık” projemizi 59 sınıfta 1256 öğrencimize uyguladık. “İklim Değişikliği Eğitimi” projemizi 15 sınıfımızda 465 öğrencimizle uyguladık.

Minik TEMA doğa eğitimi 41 sınıfta, Yavru TEMA doğa eğitimi 38 sınıfta, Ortaokul TEMA doğa eğitim 20 sınıfta, Lise TEMA doğa eğitimini ise 12 sınıfımızda uyguladık. Toplam da 2078 öğrencimize doğa eğitimi verdik.

İsteyen okullarımızda her seviyede öğrencilerimize ve yetişkinlere; toprak, su varlıkları, iklim değişikliği, doğayla uyumlu yaşam, sıfır atık ve biyolojik çeşitlilik konularında sunumlar yaptık. Yapmaya devam ediyoruz.

Okullarda öğrencilerimizden çok ilgi görüyoruz. Bizi ilgi ile izliyorlar. Çok ilginç sorular soruyorlar. Öğrencilerimiz çok duyarlılar. Geçen yıl bir anaokuluna yeniden gittiğimde öğrenciler “Aaa Ağaç Öğretmenimiz geldi..” deyince çok duygulanmıştım.

Öğrencilerimiz projelerimize çok ilgi gösteriyorlar. Katılım çok yoğun. Proje materyallerini biz gönderiyoruz. Öğretmenlerimiz sınıflarında uyguluyor. Biz de gerekirse destek oluyoruz.  Ağaç Kardeşliği projemizle tohumdan fidan yetiştiriyoruz. Sabrı öğretiyoruz. Yetişen fidanları uygun yerlere dikiyoruz. Öğrencilerimiz, fidanların büyümelerini gözlemliyor. Proje sonunda her öğrencimiz ve sınıf öğretmenimiz adına oluşturduğumuz hatıra ormanına fidan dikiyoruz. Sertifika gönderiyoruz. Bu yılki hatıra ormanımızı Sivas’ta oluşturuyoruz.

Bugün toplumun tamamına yakını tarafından bilinen, gönüllülükle, güvenle, ağaçla, doğayla ve doğal varlıkları koruma mücadelesi ile özdeşleştirilen bir TEMA Vakfı algısı var. Bunu da okullarda öğrencilerimizde öğretmenlerde görüyoruz. (Devam edecek)

 

 

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
BALIKESİR’İN AĞAÇ ÖĞRETMENİ (1)
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 15 Mayıs 2022, 13:08

    TEMA VAKFININ çalışmalarını başta Balıkesir ili ve ilçelerinden Edremit ve Ayvalık olmak üzere yakından takip etmeye çalışıyorum.Balıkesir il temsilcisi Metin beyi de,tüm ilçe tem
    silcilerini de çalışmaları ve emekleri
    nedeniyle candan kutluyorum.Başarılarının devamı ile halkımızın daha çok biliçlenmelerini
    diliyorum.Sevgiler…

    Cevapla
  2. 16 Mayıs 2022, 15:47

    Dostlar,
    Bir felakatin habercisi olma pahasına bildirmeliyim ki SALDA GÖLÜ bataklık haline gelmiş. Bu günkü ODA TV haberlerinde okudum. Birkaç gün önce de, Balıkesir Ovası\′nın ÜÇPINAR KÖYÜ BÖLÜMÜ DE imara açılmış. O alanda tapusu olanlara da ilk tapuları verilmiş. Resme göre ilk tapuyu alan kişi de eski belidiye başkanlarından biri. 1980 ihtilalinde, belediye başkanı olan asker kökenli belediye başkanı zamanında AYŞEBACI KÖYÜ ARAZİSİSİNİ İMARA AÇMAK SURETİYLE FELAKETİN İLK ADIMINI ATMIŞTI. Günümüzün sanayi bölgesi olarak bilinen yerler, son derece verimli tarım arazisi olan bu ova, şehrimizin ALMAS DEĞERİNDE OLAN hazinesinin bir parçasıydı. Günümüzde de, ÇAYIRHİSAR KÖYÜ TARLALARI benzer FELAKETE UĞRADI. … VE ŞEHRİMİZ İNSANLARININ KILI BİLE KIPIRDAMIYOR. FELAKETİN FARKI BİLE DEĞİLİZ. Bu haber sitemizin başka bir yerinde bulamadığım için düşündüklerimi, buraya yazıyorum. üÇPINAR KÖYÜ TAPULARINI İNCELEYİN, BÜYÜK BİR KISMI, HERKES TARAFINDAN BİLİNEN ÇOK ZENGİNLERİN ADINA KAYITLIDIR. Daha ne yazayım ki, el birliği ile kendi sonumuzu hazırlıyoruz ve hiç aldırmıyoruz, bile… Çok yazık… Sonunda, SALDA GÖLÜNÜ DE YOK ETTİLER. YAPMAYIN DİYENLER BAŞARILI OLMADILAR. DOĞYA DÜŞMAN OLANLARLA EL ELE HEP BİRLİKTE CEHENNEME KOŞUYORUZ. AÇ İNSANLAR BİR TÜRLÜ DOYMUYORLAR. BUNLAR, HER GÜN KARŞILAŞTIĞIMIZ DOSTLARIMIZIN (!) İÇİNDEDİRLER, NE KADAR DA MASUM GÖRÜNÜŞLÜLER…

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!