Balıkesir’de Atatürk Şehir Hastanesi bünyesinde kurulan Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi (ÜYTE) bebek sahibi olmak isteyen evli çiftler için umut ışığı olacak. Merkez Vali İsmail Ustaoğlu’nun da katılımıyla hizmete girdi.
Açılışta, tüp bebek tedavisinin çeşitli sorunların varlığında, bebek sahibi olmayı sağlayan oldukça etkili bir teknoloji olduğuna dikkat çekildi.
Merkezin Balıkesir’e kazandırılan en önemli sağlık yatırımlarından biri olduğunu vurgulayan Vali Ustaoğlu yaptığı konuşmada, ilimiz sağlık altyapısına güç katacak bir tesisin daha kazandırıldığına dikkat çekti. Ustaoğlu, “Türkiye’nin sağlık alanındaki yatırımlarının merkezinde, ardı ardına yapımları tamamlanan ve hizmete alınan tam teşekküllü şehir hastaneleri bulunuyor. Şehir hastaneleri büyük bir vizyonun eseridir. Milletimiz, hizmetin en iyisine layıktır. Ülkemizin en nitelikli, en donanımlı, en iyi eğitilmiş hekimlerinin ve sağlık çalışanlarının en iyi fiziki mekânlarda çalışmaları vizyonunun bir eseridir. ‘Türkiye Yüzyılı’ çerçevesinde birçok alanda olduğu gibi, sağlık alanında da fark yaratacak adımlar atılıyor. O adımlardan biri de bugün burada açılışını yapacağımız Tüp Bebek Merkezi’dir.” şeklinde konuştu.
Açılışa Vali Ustaoğlu’nun yanı sıra Balıkesir Milletvekilleri İsmail Ok, Belgin Uygur ve Mustafa Canbey, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin , AK Parti İl Başkanvekili Vahdettin Çiftçi ve MHP İl Başkanı Niyazi Tunç da katıldı. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından merkezi gezen Vali Ustaoğlu, çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
TÜRKİYE’DE 10 İLDE VAR
Türkiye’de 10 merkezden biri olan ÜYTM, Balıkesir’de, üniversite ve özel hastaneler de dahil olmak üzere özellikli hizmetler kapsamında tek merkez olarak 804.58 m2’lik alanda hizmet verecek Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi, bebek sahibi olmak isteyen evli çiftler için umut ışığı olacak. ÜYTE merkezinde; iki kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, 2 histoloji ve embriyoloji uzmanı, tıbbi genetik uzmanları, üroloji ve anestezi uzmanı, hemşire, laboratuvar teknisyenlerinin yer aldığı eğitimli bir ekiple hizmet sunulacak.
ŞİMDİDEN 900 KİŞİ MUAYENE EDİLDİ
Toplamda 27.920.341.TL’ye malolan merkezin 25 Ağustos 2023 tarihinde tescil edilerek hizmet vermeye başladığı açıklandı. Merkezde açıldığı günden itibaren 900 hastanın muayene edildiği, bu hastalardan 10’una aşılama yapıldığı ve bir hastaya tüp bebek tedavisi uygulanarak embriyo transferi yapıldığı öğrenildi. Siklüsü uygun olan 4 hastanın tüp bebek tedavisine başlanırken, siklus zamanı beklenen 30 hastanın ise tüp bebek tedavisinin yapılması için planlama yapıldı.
İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, “Merkezimiz yeni gelişen teknolojiler doğrultusunda son derece modern bir teçhizat ile yapılmış olup; yüksek optik büyütme ile daha sağlıklı sperm seçme, embriyo ve gonad dondurma, PGT (preimplantasyon Genetik Tanı) denilen bazı genetik hastalıklar ile ilgili sağlıklı embriyoyu seçme imkânı sağlamaktadır. Tıbbın diğer alanlarında olduğu gibi, tüp bebek tedavilerinde de başarının garanti edilmesi mümkün değildir. Her bir tüp bebek denemesinde çiftin, üreme hücrelerinin (yumurta ve sperm) kaliteleri ile sınırlı bir başarı potansiyeli vardır. Tüp bebek merkezinin görevi, bu başarı potansiyelini olumsuz etkilemeden mümkün olan en yüksek kalitede embriyo gelişimini elde edecek şekilde klinik ve laboratuvar süreçlerini planlamak ve uygulamaktır. Tüp bebek tedavisi, değişik sebepli sorunların varlığında bebek sahibi olmayı sağlayan oldukça etkili bir teknoloji olup; ilimize kazandırılan en önemli sağlık yatırımlarından birisidir.” dedi. (balikesir24saat.com)