TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları Balıkesir Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla Balıkesir’de gerçekleştirildi.
KOBİ’lerin, iş yapma şekilleri ve rekabet koşullarının dijitalleşmeyle değişen yeni dünyaya ayak uydurmalarını sağlamak amacıyla, TOBB’un himayesinde düzenlenen “Türkiye Teknoloji Buluşmaları”nın bu yılki dördüncü durağı Balıkesir oldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda “KOBİ’ler için Dijital Dönüşüm, E-ticaret ve E-ihracat” temasıyla organize edilen program, Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
“BALIKESİR, MÜTHİŞ BİR COĞRAFYA”
Türkiye Teknoloji Buluşmaları toplantısını ikinci defa Balıkesir’de yaptıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Çünkü Balıkesir’in potansiyelini biliyoruz ve görüyoruz. Bir defa müthiş bir coğrafyaya sahip. Verimli araziniz de var, deniziniz ve ormanınız da var. Tarım, sanayi, turizm hepsi mevcut. Havaalanı, liman, demiryolu, otoyol burada. Ve tüm bunların hakkını veren, çalışkan insanlara sahip. Dolayısıyla Balıkesir hakikaten çok farklı bir yerde. İşte tüm bu sebeplerden dolayı, yeniden Balıkesir’e geldik.” dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dijital teknolojinin, Türkiye gibi sanayi devrimini kaçırmış ülkelere yeni imkânlar sunduğunu söyledi.
EN VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANMA DEVRİ
Vali Ersin Yazıcı da konuşmasında, eğitim ve teknolojinin önemine değinerek, “Yaşadığımız devir artık teknolojiyi her alanda ve en verimli şekilde kullanma devri. Özellikle eğitim, teknolojinin en çok kullanılması gereken alanlardan biri. Çünkü eğitimde teknoloji kullanımı anlamayı kolaylaştırıyor, pek çok konuyu somutlaştırıyor, bilgiye en hızlı şekilde ulaşma imkânı sunuyor, geniş kitlelere ulaşarak dijital uçurumun azalmasını sağlıyor.” dedi.
EN BÜYÜK 10 EKONOMİDEN BİRİ OLACAĞIZ
Geleceğin umut verici olduğunu ifade eden Vali Yazıcı, “2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi olan ilk 10 grubuna talip olan bir ülkenin çocuklarıyız. Çok kısa süre içerisinde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir olacağız. Oyunu kazanmak istiyorsanız oyunu kurallara göre oynamalısınız. Şampiyonlar liginde kurallar değişmiştir, e- ticaretten mal satmanız gerekiyor. Tam anlamıyla dijital bir devrim yaşadığımız günümüzde artık herkes dijital ile iç içe yaşıyor ve dijitali oldukça etkin kullanıyor. Hem yurt içinde hem de dünyada e-ticaret yapabilmek artık büyük önem taşıyor.”şeklinde konuştu.
YENİ FIRSATLAR, YENİ ÇIKIŞLAR
Balıkesir’de TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları programına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, “TOBB tarafından sahiplenen bu inisiyatif önemli bir boşluğu dolduruyor. Bugüne kadar 31 ilde 69 ‘Teknoloji Buluşması’ gerçekleştirildi. 100 bin’e yakın KOBİ’ye ulaşıldı. Hem dijitalleşmeye ihtiyacı olan hem de bu hizmeti sunan KOBİ’leri bir araya getirerek farkındalığı artırmanız, tarafları buluşturmanız ve çözüm-odaklı yaklaşımınız takdire şayan. Farklı ve zorlayıcı bir küresel konjonktürden geçiyoruz. İşin bir başka boyutu da teknolojide yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm. Bunun etkilerini de üretimde ve tüketimde gayet net bir biçimde görüyoruz. Dolayısıyla; yönümüzü net bir şekilde çizmek önem kazanıyor. Risklerin farkında olarak, fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek durumundayız. Kendimize yeni fırsatlar, yeni çıkışlar oluşturmak zorundayız.” dedi.
ATILIM VE REFORM DÖNEMİ
Milli Teknolojinin önemine dikkat çeken Bakan Varank, “Sanayinin tüm alt sektörlerinde yerli ve milli kaynaklarımızdan en iyi şekilde faydalanıp, teknoloji öncülüğünde ilerlemeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 4,5 yıllık seçimsiz dönem, hedeflerimizi gerçekleştirmek adına benzersiz bir imkân sunuyor. Bu dönem ekonomik atılım ve reform dönemi olacak. Dijitalleşmeye uyum sağlamak ve dijital dönüşümü yapısal temellerimize uygun bir şekilde başarmak rekabet üstünlüğü kazanmak için şart. Bakanlıkça bu alanda attığımız adımlar var. KOBİ’lerin dijital dönüşümlerini teşvik etmek adına KOSGEB programlarıyla KOBİ’lerimizin, dijital dönüşüm sürecinde ihtiyaçları olan teknolojik altyapı yatırımlarını ve AR-GE faaliyetlerini destekliyoruz.” diye konuştu.
AĞUSTOS AYINDA İLAN EDİLECEK
KOBİ’le dijital dönüşümde ihtiyaç duyabilecekleri personel, makine-teçhizat, yazılım, eğitim, danışmanlık, hizmet alımı ve belgelendirme gibi unsurlarda desteklerini sürdüreceklerini belirten Bakan Varank, “4 Mart’ta KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında imalat sanayinde dijitalleşme çağrısına çıktık. Bu çağrımız hem dijital teknolojileri geliştiren KOBİ’lere hem de üretimini dijitalleştirmek isteyen KOBİ’lere yönelikti. Destek miktarı 300 bin lirası hibe olmak üzere, işletme başına 1 milyon liraya kadar çıkıyor. Çağrıyı açtığımızda açık kaynak kodlu yazılımları içeren proje başvurularına öncelik vereceğimizi de belirttik. Çağrıyı 2 Mayıs’ta kapattık. Sizlere başvuru sonuçları hakkında bilgi vermek istiyorum. Bin 742 proje başvurusuyla beklentilerimizin üzerinde bir rakamla karşılaştık. Bu durum; konuya ilişkin farkındalığı göstermesi açısından oldukça sevindirici. Başvuruların yüzde 13’ü akıllı dijital teknolojileri geliştiren KOBİ’lere ve yüzde 87’si bu teknolojileri kullanmak isteyen KOBİ’lere ait. Tabii teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin daha yüksek bir paya sahip olmasını arzu ederdik. Önümüzdeki süreçte proje dokümanları detaylı bir şekilde değerlendirilecek. KOSGEB, Kazananları Ağustos ayında ilan edecek.” bilgisini verdi.
Düzenlenen etkinliğe Balıkesir AK Parti Milletvekilleri Adil Çelik, Mustafa Canbey, Mutlu Pakize Aydemir ile Belgin Uygur, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, CHP İl Başkanı Serkan Sarı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan da yer aldı.(balikesir24saat)