Balıkesir, el sanatları bakımından zengin illerdendir.
İlin ilçe ve köylerinde üretilen halılar, kilimler, cicimler, sumaklar, topraktan yapılan çömlekler, ağaç işleri sanat değeri olan el ürünleridir.
İl dışından tatil için gelen binlerce yerli, yabancı turistin ilgisini çekebilecek nitelikte olan el sanatlarının pazarlanmasını sağlayacak imkânların olmaması nedeniyle el sanatları son demlerini yaşamaktadır.
El sanatları sadece ticarî değil, bir milletin ruh dünyasını, milli kültürünü yansıtması bakımından da vazgeçilemeyecek medeniyet unsurlarındandır.
18 ve 19. yüzyıllarda Avrupa’da başlayan Türk hayranlığı nedeniyle el emeği, göz nuru el sanatlarımız yurt dışına gemilerle taşınmıştır. Geçen zaman göstermiştir ki Avrupa’daki bu merak Anadolu’daki milli değerlerimizi tüketmeye yöneliktir.
Geleneksel el sanatlarıyla uğraşanlar desteklenerek ve bu konuda çeşitli, etkinlikler yapılarak el sanatları, geçmişindeki verimliliğe tekrar kavuşturulabilir.
Yıllardır gündemde tutulan mahallî ressamları ve tezhip, minyatür, sedef, ahşap mozaik, bakır, çinicilik, halıcılık, dokumacılık gibi geleneksel el sanatlarıyla uğraşanları Balıkesir’de bir sanat sokağında bir araya toplama talebi yetkililerce gerçekleştirilememiştir.
Aslında bu konu üniversite, sermaye çevreleri, turizm işletmeleri, ilgili kurum ve kuruluşları ve belediye başkanlıklarının iş birliği içinde ele alınmalıdır.
İvrindi Yağlılar Kayapa, Korucu’daki kilim heybe, yün, çorap bez dokumaları, topraktan yapılan testiler, vazolar, küpler, çaydanlıklar, Balya Turplu’daki şayak dokuma, Kepsut Dedebaş’taki seccadeler, minderler, sililer Balıkesir’in ekonomisine katkıda bulanacak zenginliktedir.
Bu zenginlikler çeşitli kurumlarda, okullarda sergilenerek de halk kültürünün önemi konusunda bilinç oluşturulmalıdır.
Çünkü küreselleştirerek farklılıklarımızı yok etmeye çalışan emperyalistler ilk önce millî kültür değerlerimizi silmeye çalışmaktadırlar.