featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. BALIKESİR YARATICI ŞEHİRLER AĞI’NDA

BALIKESİR YARATICI ŞEHİRLER AĞI’NDA

Balıkesir gastronomi şehri alanında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesine girmeye hak kazandı. Vali Hasan Şıldak,  Balıkesir’in, ortak bir hedefle, sadece ulusal değil uluslararası başarıyı da hedeflediğini vurguladı. 

Balıkesir’in gastronomik değerlerinin araştırılması, ön plana çıkarılması ve turistik öğe haline getirilmesi amacıyla 2020 yılında Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) arasında imzalanan “Gastronomi Şehri Balıkesir” protokolü kapsamında hazırlanan Balıkesir UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı 2021 başvurusu değerlendirme süreci sonuçlandı.

GASTRONOMİ ALANINDA 11 ŞEHİR YARIŞTI

Bu yıl yoğun başvuru ile ilgi gösterilen UNESCO 2021 Yaratıcı Şehirler Ağı Programına Türkiye genelinde 15 şehir farklı temalar ile katılım gösterdi. Balıkesir gastronomi alanında birbirinden güçlü 11 farklı şehir ile yarıştı. Adana, Kayseri, Konya ve Diyarbakır ile birlikte UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesine girmeye hak kazandı. Balıkesir Milli Komisyon tarafından gerçekleştirilen her türlü etkinliğe dahil edilme ve bir sonraki başvuru döneminde eşitler arasında öncelikli olarak değerlendirilme fırsatı elde etti.

“ULUSLARARASI BAŞARI HEDEFLENİYOR”

Sahip olduğu tarımsal ürün çeşitliliği, sektördeki birçok üründe öncü olması, iklimi, coğrafi işaretli ürünlerinin çokluğu ve güçlü bir potansiyele sahip zengin mutfağı ile gastronomi turizmi için önemli avantajları içinde barındıran Balıkesir, Balıkesir Valiliği öncülüğünde bu alanda yapmış olduğu çalışmalarla mevcut potansiyelini güçlü bir şekilde ortaya çıkardı.

Bundan sonraki süreçte kurumlar arası işbirliği ve ortak çalışma ile Balıkesir gastronomi kültürünün güçlü adımlarla daha büyük hedeflere ulaşması amaçlanıyor. Marka şehir konseptini de destekleyen gastronomi çalışmaları ile Balıkesir, enerjisini güç birliği anlayışı içinde birleştirirken, turizm şehri olma özelliğini de güçlendirdi.

Çalışmanın bu yönünün çok önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Vali Hasan Şıldak, destinasyon kimliğini de ön plana çıkaran Balıkesir’in, ortak bir hedefle, sadece ulusal değil uluslararası başarıyı da beraberinde getireceğini ispatladığını ve çalışmalara hız kesmeden devam edeceğini söyledi. (balikesir24saat.com)

YARATICI ŞEHİRLER AĞI NEDİR?

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (Creative Cities Network) , UNESCO tarafından 2004 yılında yaratılmış olup, çeşitli bölgelerden, farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren bir girişimdir.

Şehirler tarihi ve kültürel geçmişleri ve çeşitli kültür aktörlerini bir arada bulunduran dinamik yapılarıyla yaratıcılığın yeni boyutlarını üretmeye ve keşfetmeye muktedirdirler. Program, yerel aktörler tarafından yürütülen kültürel endüstrilerin yaratıcı, ekonomik, sosyal potansiyelini geliştirmeyi amaçlamakta ve bu sebeple UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini desteklemektedir.

Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek yedi tema etrafında şekillendirilmiştir. Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenmiştir. Hâlihazırda, Yaratıcı Şehirler Ağı’nın 246 üyesi bulunmaktadır.


*UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına başvurular, iki yılda bir (sonu tek rakamla biten yıllar:2015-2017-2019…) Mart-Haziran aylarında yapılmaktadır. Başvuru dönemlerinde doğrudan UNESCO’ya yapılan başvurular UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (UTMK) ile istişare halinde yürütülerek, en son aşamada UTMK’nın destek mektubuyla iletilmektedir. Yaratıcı Şehirler Ağı ve başvuru süreçleri ile ilgili bilgi almak için iletişim adreslerimizden bizlere ulaşabilirsiniz.


UNESCO Yaratıcı Şehirlerimiz:

Gaziantep – Gastronomi (2015)

Hatay – Gastronomi (2017)

İstanbul – Tasarım (2017)

Kütahya – Zanaat ve Halk Sanatları (2017)

Afyonkarahisar – Gastronomi (2019)

Kırşehir – Müzik (2019)


UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listemiz:

Bursa – Zanaat ve Halk Sanatları (2021)

Sivas – Müzik (2021)

Adana – Gastronomi (2021)

Balıkesir – Gastronomi (2021)

Diyarbakır – Gastronomi (2021)

İzmir – Tasarım (2021)

Kahramanmaraş – Edebiyat (2021)

Kayseri – Gastronomi (2021)

Konya – Gastronomi (2021)

Şanlıurfa – Müzik (2021)

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
BALIKESİR YARATICI ŞEHİRLER AĞI’NDA
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!