1962 – 1964 yıllarında Balıkesir Lisesi’nin ortaokul bölümünde okurken, 55-60 kişilik bir sınıfımız vardı . Yıllar geçse de sınıftaki arkadaşlarımı , öğretmenlerimi ve onların lakaplarını unutamıyorum . 60 yıl sonra , tüm öğretmenlerimi ve öğrenci arkadaşlarımı saygı ve sevgi ile selamlıyorum , kendilerine sağlık ve esenlikler diliyorum , aramızdan ayrılanlara da tanrıdan rahmet diliyorum .
Her sabah Anafartalar caddesinden “sağa – yukarı doğru , koca okul sokağına döner” , şehir sinemasının , vali konağı ile halk evinin , belediye binasının veya saat kulesinin önünden geçerek o dik yokuşu tırmanır , okula varırdım . O günkü yollar taş döşeme ve Arnavut kaldırımı idi , derslerimiz bitinceye kadar tarihi saat kulesinin çan seslerini her saat başında sayarak dinlerdik.
Şehir Sineması ile Vali Konağı ve Halkevi “Kocaokul sokağının başında” , belediye binası da şimdi ki “Kuvayı – Milliye” müze binası idi .
Öğretmenlerimiz lakapları ile anılırlardı ve içlerinde çok meşhur olanlar vardı . İşte o meşhur öğretmenlerimiz ;
Okul Müdürü Faik Eroğlu (Manda Faik) , Müdür Muavinleri (Hüseyin Güven – Kel Hasan – Deli Necati ) , Fizikçi (Tahta Burun ) , Kimyacı (Semiha Hanım ) ,Türkçe (Kara Karı – Keşkül -İsmet Dolay)) , İngilizce (Elçin – Elçin Çetin – Mis Foti Barış Gönüllüsü ve Amerikalıydı) , Resim İş Öğretmeni (Kaytanbıyık) , İş Bilgisi Öğretmeni (Müdür Muavini Deli Necati) , Tarihçi (Şayakçı -Nezihe Şayakçı – Manda Faik – Ahmet Altümsek İl Milli Eğitim Müdürlüğünden öğretmenliğe)
Matematikçi (Hüseyin Güven – Halil Dolay – Kel Hasan – Japon ) , Beden Eğitimi (Mürvettin Kılıç – Macide Hanım ) , Coğrafya (Deli Karı , Deli Macide ) , isim takamadığımız bir bay , bir de bayan müzik öğretmenimiz vardı . O tarihlerde il merkezinin nüfusu 85 bin kadar olduğu için , öğretmenlerimizi Balıkesir’deki diğer okulların öğrencileri de lakapları ile tanırlardı .
Unutamadığım ortaokul arkadaşlarm ; Serpil Aktan , Serpil Tireli , Macide Sertel , Nesrin Peker , Nesrin Keçeci , Ayşe Günbeyaz , Ceyda Varnalı , …lü Meral … , Sarı Nurten … , Firdevs … , Fikret , Aysel , Betül … , Sevgi … ,
Süleyman Yarcı , Bülent Karaman , Turan Erdem , Nadir Cumalı , Parmaksız İsmail , Tarık Aldemir, Ergün Aras , Hakkı Gürcan , Kaleci Naci … , Rüştü … , Selçuk … , Anıl Ozan , Ahmet Çakıroğlu , Nezih … , Nezih… , Muharrem … , Nazım Kaynak , Abdullah Subaşı , Ersin … Haluk Tezel , Vahap Bulun , Rasim Peker , Gökçe Dikmen , Namık Göbekli , A . Kadir Özkaynak , Yılmaz Büyükmertol , Nejat … , Ziya … , Ömer Polat , Muhammed … (Not : Öğrenci arkadaşlarımızın lakaplarını yazamıyorum , halen evli çoluk , çocuk ve torun sahibi oldukları gerçeği beni engelliyor)
***
O tarihlerde Balıkesir’de Balıkesir Lisesi , Muharrem Hasbi Koray Lisesi ile Ticaret Lisesi , İmam Hatip Lisesi , Erkek Sanat Okulu , Kız Teknik Okulu vardı . Ayrıca Necati Bey İlk Öğretmen Okulu ile Necati Eğitim Enstitüsü bulunuyordu . Savaştepe ilçemizde de öğretmen okulu vardı .
Bu okulların içerisinde en eski ve en köklü kurum Balıkesir Lisesi idi , bu okulda sınıf geçmek pek kolay değildi . Ortaokulda her yıl öğrencilerin yarıdan fazlası bir üst sınıfa geçemez ve sınıfta kalırdı , bu durum okul , öğrenci ve öğrenci velileri için normal kabul edilirdi .
Tarihi bina lise öğrencilerine tahsis edildiğinden , ortaokul öğrencileri için askeri hastaneye bitişik üç katlı yeni bir bina inşa edilmişti . Bu binadaki bir istasyondan kısa dalga radyo yayını da yapılıyordu .
Fizik ve kimya laboratuvarları ile spor salon ve tesisleri tarihi binada idi . Lise ve ortaokulun görevli hademeleri ilk dersin başlamasından , son dersin bitimine kadar giriş kapılarını kapatır ve içeriden sürgülerdi . Okul önünde simitçi , börekçi , Şam tatlıcı , çekirdekçi , muhallebici , turşucu , koz helvacı ve pamuk helvacı , gazozcu …vb. seyyar satıcılar her gün yerlerini alırlardı , çoğunlukla büyük teneffüste ve kapı açıldığında öğrenciler bu satıcılardan alışveriş ederlerdi.
Hafta sonlarında (cumartesi öğleyin) ve pazartesi sabahları , lise öğrencileri ile müştereken yapılan bayrak törenlerinde bayrak , lisenin son sınıfından seçilen mümtaz bir öğrenci tarafından taşınır ve göndere çekilirdi .
Milli Bayramlarda törenlere tüm orta dereceli okul öğrencileri katılırlardı ve biz bayramları büyük bir coşku ile kutlardık .
19 Mayıs Atatürk’ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk stadında sportif hareket ve gösteriler eşliğinde icra edilirdi , Balıkesir Lisesi ile Savaştepe öğretmen okulunun ve Necati Bey öğretmen okulunun spor gösterileri büyük bir hayranlıkla izlenir ve takdir edilirdi .
23 ARALIK 2021
Muharrem KAYNAK
***
BALIKESİR ÖZLEMİ
Balıkesir memleketim , zeybek oynar efelerim
Harmandalı çalınca , hemen kanım kaynıyor benim
Şimdi gurbetteyim , özlüyorum , kan ağlıyor içim
Balıkesir benim memleketim , bende bir efeyim
İki keklik türküsünü hem dinlerim , hem söylerim
Yanık sevda türküsünün , sonunu tez getiririm
Balıkesir Bengi’si çalınca , kendimden geçerim
Kaymak yerim , bal yerim , ben höşmerimi çok severim
Artık geçti , hemen varılmıyor , serde gençlik mi var
Yıllar geçti , koynumda yatıyor , vefalı nazlı yar
Tam elli yıldır benimle aynı yastığa baş koyar
Çok memleketler gördük biz , senin yerini tutmuyor
Bekle , belki bir gün yine sana döneriz ikimiz
Varsa yiyecek ekmeğimiz ve içecek suyumuz
Çıkarız biz Milli Kuvvetler’le , Anafartalar’a
Bu yılımız da böyle geçti , belki başka bahara
Muharrem KAYNAK
***
BİYOGRAFİ
6 Mayıs 1949 tarihinde Balya Kayalar’da doğan Muharrem KAYNAK , İlkokulu Kayalar’da, Balya’da Ortaokulu , İstanbul’da Kuleli Askeri Lisesini , Ankara’da Kara Harp Okulunu , Polatlı’da Topçu ve Füze Okulunu bitirerek Topçu Subayı olmuştur.
Yurdumuzun Ankara , Polatlı , Malkara , Erzincan , Tunceli , Burdur , Kıbrıs , Bergama ,Sarıkamış , İstanbul gibi bir çok köşesinde görev yapmıştır.
Evli ve iki çocuklu olan yazar subaylık mesleğinin yanında şiir , resim ve müzik ile de uğraşarak güzel eserler vermiştir.
Bilimsel ve tarihi araştırmaları ile incelemelerini de sürdürmektedir. ŞİİR , RESİM ve MÜZİK alanındaki eserlerine ait bir liste aşağıya çıkartılmıştır.
a. ŞİİRLERİ: 1989 yılında ; ÜRÜNLERİM ve SUNDUM , 1991 yılında ; ÜRÜNLERİMİ SUNDUM , 1995 yılında ; MASAİYE KALAN GÜNEŞ isimli dört adet kitapta toplanmıştır. Henüz kitap haline getirilmemiş iki üç kitaplık şiiri mevcut olan yazarımızın şiirle ilgili çalışmaları sürmektedir.
b. RESİMLERİ: Her gittiği görev yerinde yaptığı yağlıboya ve karakalem eserleri bulunan sanatçının kayıtlı (192 adet) yağlı boya eseri mevcuttur. Çalışmalarını evindeki atölyesinde sürdürmektedir.
c.MÜZİK ESERLERİ: Sanatçının bestelenmiş olan ATATÜRK ve 23 NİSAN isimli iki adet marşın yanı sıra , kayıtlı TSM , POP ve TÜRKÜ tarzında bestelenerek okunan 15 adet eseri mevcuttur. Sanatçının her üç daldaki faaliyet ve etkinlikleri devam etmektedir , üyesi olduğu kuruluşlar ile diğer uğraşılarına ait özet bilgiler ; Sanatçı :
– İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği)’nin
– MESAM (Müzik Eseri Sahipleri Meslek Birliği)’nin
– GESAM (Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği)’nin üyesidir.
– 2009 yılında “KAYALAR KÖYÜ ve TARİHİ” kitabı yayınlandıktan sonra Kayalar köyü ve tarihine ait çalışmalarına hız vermiştir.
– 2018 yılı içinde sanatçının “KAYALAR KÖYÜ TARİHİ ve SOSYAL YAŞAMI”, “TEMETTUAT KAYITLARI İLE KAYALAR” kitapları ile birlikte “KARGASAVAR” isimli yeni bir şiir kitabı daha yayınlanmıştır .
– 2021’de yayınlanan “THE KAYALAR” onun en yeni ve çok değer verdiği eserlerinden birisidir.
– ATATÜRK’ü seven , Atatürk ilke ve İnkilaplarını benimseyen ve özümseyen yazarımızın kendi köyü KAYALAR’a ait sevgisi de ağırlıklı olarak hissedilmektedir.
Değerli komutanıma selam ve sevgilerimi sunuyorum. Kalemine sağlık.
Değerli kardeşim Mustafa Ergül, çok teşekkür ederim.
Amcacım kalemine sağlık. Başarıların devamını dilerim.Saygılarımla.
teşekkürler , sağolasın .
Beni çok eskilere götüren güzel yazın için çok teşekkür ederim
arkadaşım çok çok teşekkür teşekkür ederim , o günlerde aynı sınıfta birlikte nefes almıştık …
sınıf arkadaşım , tekrar tekrar teşekkür ediyorum .