CHP Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, Balıkesir – Çanakkale kıyılarını imara açmayı öngören planı TBMM gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebi ile önerge veren ve “Balıkesir ve Çanakkale kıyılarının bu plan ile imara açılacağı doğru mudur?” diye soran Aytekin, “Ne Kuvay-i Milliye’nin şehri Balıkesir, ne de bir tarihin yeniden yazıldığı yer olan Çanakkale bu talana izin verecektir” açıklamasında bulundu.
CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu üyesi Ensar Aytekin’in bu konudaki açıklaması şöyle:
“AKP iktidarı boyunca her güne yeni bir talan, rant ve peşkeş haberi ile başlıyoruz. 18 yıldır satılmadık köşe bucak bırakmayan bu zihniyet bu kez gözünü Balıkesir – Çanakkale sahil şeridine dikti. Balıkesir-Çanakkale İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı ile Bakanlık kanalı ile bu hattın imara açılacağı bilgisi vatandaşlarımızı korkutmaktadır. Bir başka konu ise çok uzun bir kıyı şeridini kapsayan bu planda yer alan yedi bölgenin bu kıyı düzenlemesinde feribot, yat limanı, kruvaziyer limanı, çekek yerleri, tersane ve diğer iskele önerilerinin olmasının, kıyı yağmasının en önemli gerekçesini oluşturacağını gerçeğidir.
TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi tarafından yapılan açıklamada söz konusu planın yaratacağı tüm olumsuzluklar ele alınmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Söz konusu raporda planda öngörülen her hangi bir kriterin olmadığı, kıyı şeridinde yapılacak olan bu uygulamanın halkın kıyı şeridini kullanma olanağını kısıtlayacağı belirtilmektedir.
Bahsettiğimiz bu şerit Türkiye’nin göz bebeği olması gereken güzellikte bir şerit. Ancak gelin görün ki denizin mavisine, ağacın yeşiline düşman olan bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Oysaki dünya turizmine açılabilecek olan bu doğal güzellik şimdi ciddi bir tehlike ile karşı karşıya. Bakanlığın önergemize yanıt vererek planın bütün ayrıntılarını paylaşmasını talep ediyoruz. Kamuoyu vicdanını yaralayan söz konusu plan yine kapalı kapılar ardında imzalanıyor.
Bir kez daha hatırlatmak isterim: Aklınıza her estiğinde, her başınız sıkıştığında peşkeş çektiğiniz bu coğrafya sadece bizim değil gelecek nesillerindir. Her bir karışında mücadele olan bu coğrafyanın her karışına karşını korumak hepimizin boynunun borcudur. Bu planı uygulamaya sokmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Ne Kuvay-i Milliye’nin şehri Balıkesir, ne de bir tarihin yeniden yazıldığı yer olan Çanakkale bu talana izin verecektir”
İŞTE YANIT BEKLEYEN SORULAR
Milletvekili Aytekin’in Çevre Bakanı Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi şöyle:
* Balıkesir-Çanakkale İlleri Bütünleşik Kayı Alanları’nın sınırları nelerdir? Bu sınırlar hangi kriterlere göre belirlenmiştir?
* Balıkesir ve Çanakkale kıyılarının bu plan ile imara açılacağı doğru mudur?
* Balıkesir Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın davalı olduğu, TMMOB Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odasının davacıları olduğu Danıştay 6. Daire Başkanlığında halen devam etmekte olan 2015/6640 no7lu dava dosyası bulunmakta olup Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planının dikkate alınmadığı görülmüştür. Planın uygulanması için bu denli acelenin nedeni nedir?
* Yasal mevzuatta geçerli olan doğal sit alanları sınırlarının ve derecelerinin bu planda da koruma altına alınacak mıdır?
* Kentsel SİT alanı olarak belirlenen yerlerin, kıyı koruma ve zeytin alanları ile ilgili mavzuata uygun olmadığı iddiaları doğru mudur?
* Plan yapılırken bu şeritin aynı zamanda bir deprem bölgesi olduğu gerçeği göz önünde tutulmuş mudur?
* Bakanlığınız söz konusu plan kapsamında yer alan bölgeden geçen fay zonlarıyla ilgili bir risk planı çalışması var mıdır?
* Ege Denizi zemininin çöküntülerden oluştuğu ve Tsunami yaratma riski olduğu yaşanan İzmir depreminde ortaya çıkmıştır.Bu plan kapsamında yer alan bölgede denizin Tsunami yaratma ihtimali değerlendirilmiş midir? (balikesir24saat.com)