BALIKESİR Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şener Ceryan, Balıkesir’in 7.2’lik bir depreme hazır olması gerektiğini belirterek, acil olarak 1/5000 ölçeğinde diri fayların haritalanması gerektiğini söyledi.
BALIKESİR’de dün akşam saat 23.14 meydana gelen Kandilli Rasathanesi’ne göre 5, AFAD’a göre 4.6 büyüklüğündeki depremin ardından Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilciliği basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şener Ceryan yaşanan depremin, Balıkesir’deki deprem tehlikesinin ne kadar büyük olduğunu gösterdiğini söyledi. Ceryan, “Deprem, Bursa’dan, Balıkesir’e ve Manisa’ya kadar uzanan büyük bir fay kuşağının içinde Gelenbe fayına yakın bir yerde oldu ve doğru tartımlı bir fay. Balıkesir’i afete karşı dirençli hale getirmek için Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve AFAD’ın bir çalışması var. Ama acil olarak 1/5000 ölçeğinde diri fayları haritalamalıyız ve bu haritaya göre faylarda sakınım zonlarının oluşturulması gerekir. Yine olası bir depremde meydana gelebilecek zemin deformasyonundan gelecek tehlikeleri haritalamalıyız. En önemlisi Balıkesir bütünleşik deprem master planını acilen hazırlanmalıdır. Bunu ertelemeye lüksümüz yoktur. Biz üniversite ve oda yönetimi olarak bu planın hazırlanması için gerekli desteğe hazırız. Özellikle MTA, AFAD ve 9 Eylül Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre Balıkesir’de bekleyeceğimiz maksimum deprem büyüklüğü 7.2. Biz bu büyüklükteki bir depreme hazırlanmalıyız. Bu depremin olduğu yerde zemin koşulları da önemli” dedi.
BALIKESİR’DE BİLİNMEYEN FAYLAR VAR
Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilcisi Kemal Yenigün ise Balıkesir’de bilinmeyen diri faylar olduğunu belirterek, “Balıkesir 1. derece deprem bölgesi. Balıkesir’in içinden geçen, etrafından dolanan büyük Balıkesir fayı var. Bu fay günümüzden 121 yıl önce yani 1898 yılında 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretti. Balıkesir’de hiçbir bina sağlam yapı kalmadı. Balıkesir bu büyüklükte depremi yaratabilecek bir faya sahip. Ayrıca Balıkesir’de bilinmeyen, haritada olmayan fayların olduğunu bu son depremde bize gösterdi. Çünkü orada hiçbir diri fay görünmüyor. Balıkesir’de 1/5000’lik çalışmanın yapılması mutlak şart” diye konuştu.
Toplantıya Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şener Ceryan ve Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilcisi Kemal Yenigün dışında Jeoloji Mühendisi Fatma Sakarya, Dr. Gökhan Büyükkahraman, Tülay Özden Gürsel ve Feyzullah Gürbüz katıldı. Fatih Emrah ERDOĞAN (balikesir24saat.com)