Balıkesir Çağdaş Eğitim Vakfı (BAÇEV) 28. kuruluş yıldönümünü dün büyük ilgi gören bir kahvaltı ile kutladı. BAÇEV Başkanı Hayriye Özyurt, “Kuruluşumuzdan bu yana binlerce öğrenciye burs ve eğitim desteği verdik, vermeye devam edeceğiz. Aydınlık yarınlar gençlerimizin olacak. Bize verdiğiniz güçle buna yürekten inanıyoruz.” ” dedi.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED), Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği, Balıkesir Lisesi Mezunları Derneği, Kamu-Der, İDA-DER, Güzel Sanatlar Derneği, 29 Ekim Kadınları Derneği yöneticileri, Balıkesir’deki eğitim kurumları BKM, AÇI ve BİL-NET’in yöneticileri, CHP İl, Altıeylül ve Karesi ilçe örgütleri ile Milletvekili Serkan Sarı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Ahmet Akın ile yaklaşık 400 kişi BAÇEV’in 28. yılında Kalina Daveü ve Düğün Salonu’nda düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Balıkesir Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Hayriye Özyurt, “Kuruluşumuzdan bu yana binlerce öğrenciye burs ve eğitim desteği verdik, vermeye devam edeceğiz. Aydınlık yarınlar gençlerimizin olacak. Bize verdiğiniz güçle buna yürekten inanıyoruz.” dedi.
“DEVRİM KANUNLARINA VE LAİK CUMHURİYET VURGUSU”
3 Mart’ın Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli bir tarih olduğunu anımsatan Özyurt sözlerini şöyle sürdürdü:
“100 yıl önce, bugün, Atatürk’ün başkanlığında toplanan TBMM’nde DEVRİM KANUNLARI kabul edildi. Kutlu olsun. Devrim Kanunlarının hangi maddelerden oluştuğunu kısaca şöyle açabiliriz. Cumhuriyetimizin laikleşmesinin ilk adımı olarak; din işleri ve ordu fiilen siyaset dışına çıkarıldı.
Öğretim Birliği Kanunu kabul edilerek medreseler kapatıldı. Tüm eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. 1 Kasım 1922’de saltanat ve hilafet birbirinden ayrılarak saltanat kaldırılmıştı. 3 Mart 1924’te hilafet de kaldırılarak yönetimde milletin egemen olması sağlandı. Tüm bunlarla cumhuriyetin laikleşmesi yolunda çok güçlü bir adım atılmış oldu.”
“Devrim Kanunlarına siyasi çıkarlar uğruna gereği gibi sahip çıkılamadı. Tavizler verildi, aşındırılarak bugünlere gelindi. Bugün geldiğimiz noktada Eğitim Birliği Yasası ve laik eğitim saldırıya uğruyor. Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesiyle delinmeye çalışılsa da, Hilafet tartışmaları yapılıyor olsa da, aydınlık yarınlara inanan bizler, 3 Mart 1924’te kabul edilen devrim kanunlarını sahiplenmeye, savunmaya devam edeceğiz. Çünkü; ulusal egemenliğin, yurttaşlık bilincinin, çağdaş hukukun, pozitif bilimin, sanatsal yaratıcılığın, kadın haklarının, din ve mezhep özgürlüğünün, demokrasinin, uygar yaşamanın güvencesi laik Cumhuriyettir. Laik Cumhuriyet’ten vazgeçmek tüm bunlardan vazgeçmektir. Asla vazgeçmeyeceğiz.”