Balıkesir’de 3. kat seviyesinde cephe kaplaması yaparken düşerek kalçasını kıran Mert Yıldırım, geçirdiği ameliyatın ardından kırık kaynamayınca ayağa kalkamadı. Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran Yıldırım’a Tıp Fakültesi Dekanı, Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Engin Ulusal ve ekibi tarafından bacağından kemik alınarak Vaskülerize fibula nakli (damarlı kemik nakli) yapıldı. Yıldırım ameliyatın ardından sağlığına kavuşup ayağa kalktı.
“3. KATTAN DÜŞTÜ KALÇA KEMİĞİNİ KIRDI”
Balıkesir’de özel bir firmada cephe kaplama işçisi olarak çalışan Mert Yıldırım (25) 3. kat seviyesinde çalışırken düşerek kalçası ve bileğini kırdı.
Atatürk Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Yıldırım ameliyata alındı. Hastanede 4 gün kalan Yıldırım’a aradan geçen 5 ay sonra kalça kırığının tutmadığı belirtilerek yeniden ameliyat olması gerektiği söylendi.
Yıldırım bu kez, Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne giderek, mikro cerrahi alanında yaptığı ameliyatlarla Balıkesir ve ülke genelinde adından söz ettiren Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Engin Ulusal’a müracaat etti.
“TEK SEÇENEK CANLI KEMİK NAKLİYDİ”
Hastaya bacağından damarlı kemik nakli yapan Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Engin Ulusal, Yıldırım’ın kendilerine ortopedi kliniğinde çok yüz güldürmeyen, komplikasyona açık, kaynamada sıkıntılar yaşanan bir kırık tipi ile geldiğini söyledi.
Prof. Dr. Ulusal zorlu ameliyatla ilgili şu bilgileri verdi:
“ Hastamızın kalça kemiğinin baş kısmı, vücuda bağlantı noktası kırıktı. Burası aynı zamanda kalça ekleminin içi oluyor. Bu kırıklarda genelde çok sık olarak kaynamama problemi görülüyor. Bu hastada da aynı şekilde kırıkta kaynamama problemi olmuş. Kırık kaynamayıp, geç bir kırık haline gelince daha da komplike haline geliyor. Bunu kaynatmak daha da zor. Bu hastada olduğu gibi bize üzerinden 6 ay geçtikten sonra geldiğinde, kırığın kaynaması çok daha zorlaşıyor. İlk ameliyattan sonra hem kırığın kaynamasında hem de kırığın bulunduğu kemik başının bulunduğu yerde dolaşım problemi yaşanıyor. Kan dolaşımı çok iyi olmadığı için, kırık da kaynamadığı için bu süre içerisinde kemik başı kansız kalıyor, dolaşım problemi oluyor, çürüme dediğimiz bozulmalar meydana geliyor. Ortopedistlerin acil olarak müdahale ettiği bir kırık tipi. Bu hastamızda yapılabilecekler, seçenekler çok fazla değildi. Özellikle kemik başında çürüme belirtileri, ortaya çıktığı için, yapılacak olan ameliyatın hem kırığı kaynatmak hem de kemik başını canlandırmak yönünde yapılması gerekiyordu. Kemik başını canlandırabilecek tek seçeneğimizde canlı kemik nakliydi. Kemik nakilleri iki tip oluyor. Birincisi damarsız kemik nakilleri bunlar cansız kemikler. İkincisi canlı kemik, nakli kemiğin damarlarıyla birlikte nakli. Bu ameliyatta yaptığımız vaskülerize fibula nakli. Bu hastamızda dizin altından 13 santimlik fibula dediğimiz kemiği damarıyla birlikte alarak, kalça damarlarına diktik. Mikro cerrahi ameliyatımız yaklaşık 5 saat sürdü. Vaskülerize fibula naklini 5 kişilik ekibimle birlikte yaptık. Naklettiğimiz kemiğin canlı kalması, diktiğimiz damarların tıkanmaması gerekiyor. Genç hastamız ameliyat sonrası tedaviye uydu ve nakil uyum sağladı. Hastamız genç olduğu için protez takmayı uygun bulmadık. Protezin gevşeme olasılığı olduğu için aktif ve hareketli hastamızda uygun olmayacaktı. Üniversite Hastanemizde mikro cerrahi ameliyatlar yapılabilmekte. Bu hastamızda olduğu gibi mikro cerrahi ameliyatlar, hayat kurtarıyor”
“ALİ HOCA VE EKİBİNE MİNNETTARIM”
Bacağından alınan kemik kalçasına nakledilen ve tekrar ayağa kalkan Yıldırım “ Ali hocam bizi ilk başta heyete alarak, durumumu inceledi. Yapacakları ameliyatı anlattı. 15 gün hastanede yattım, hiç kıpırdamadım. Şimdi gayet iyiyim, eski halime geldim Allah’a şükür. Ali hocama ve tüm ekibine teşekkür ediyorum” dedi. Mahmut ACARÖZ