Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı ve Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan’la birlikte düzenlediği basın toplantısıyla, gündemde yer alan Avlu’nun devri, 18.02 imar uygulaması, Çamlık projesi ve Kovid-19 pandemisi ile mücadele ve seyahat yasağı konusunda açıklamalarda bulundu.
“AVLU BİR İHTİYAÇTAN DOĞDU”
Avlu Alışveriş ve Kongre Merkezi’ni yeniden Büyükşehir Belediyesi’ne kazandırdıklarını açıklayan Başkan Yılmaz, önce eksikleri gidereceklerini, duruma göre belediyenin kendi altyapısıyla ya da farklı iştiraklerle işleteceklerini söyledi.
Yılmaz bu konuda şu açıklamayı yaptı:
“Balıkesir baktığınız zaman insanı çok güzel, başarılı fakat fiziksel altyapısını 2000’li yıllara kadar çok iyi tamamlayamamış bir şehir. Yürümek, bisiklete binmek, çocukları ile eğlenmek isteyen insanlar için Atatürk Parkı’ndan başka alternatif yer yoktu. Ayrıca kongre merkezi yoktu, çocukların toplu halde eğlenebilecekleri yer yoktu. Sergi salonu yoktu.
Avlu Kongre Merkezi de, Karesi Sergi Salonu da bu ihtiyaca cevap versin diye yapılmış. Fakat burada 260 dönümlük alanın içerisinde bir ticari alan oluşsun, burayı da profesyonel bir işletmeye verilirse, yerel halktan ziyade bir işletmeci bunu yapar , Belediye işletmeleri bir şekilde siyasete müdahil olunduğu için ayrı bir ihale yapalım bunu alsınlar denmiş. Ama bu süre içerisinde geçen 2-3 sene içerisinde bu işi başlatan belediye başkanı, ihaleyi alan şirket birçok şey değişmiş, iç ortaklar değişmiş vs… Önümüzde sizlerin de medyada yansıttığınız gibi tadı kaçmış bir noktaya gelinmişti. Biz de bu tadı kaçmış noktayı nasıl sonuçlandırırızla ilgili kamuoyunun desteğini alarak var olan işletmeyle mutabakatı tamamladık ve büyükşehir belediyesine hiçbir kaybı olmadan, belediyenin de zararı olmadan, orada işyeri açan esnafın da zararı olmayacak şekilde sonuçlandırdık. Bundan sonraki süreç içerisinde, ‘burayı belediye mi işletecek ya da bir şirkete mi vereceksiniz’ sorusunun cevabı; şu anda oranın belirli eksiklikleri var, onları hızla tamamlayacağız. Kovid-19 pandemisinin gidişatına göre biz burayı ya belediyemizin kendi altyapısıyla işleteceğiz ya da farklı iştiraklerimizi devreye sokacağız. Bu süreci istişare ederek bekleyeceğiz. Bir sıkıntımız yok ”
“18.02 İLE İLGİLİ SÜREÇ…”
Uzun süredir Balıkesir’in gündeminde yer alan 18.02 imar uygulaması hakkında açıklamalarda bulunan Yılmaz, “18.02 sadece Karesi ilçesini ilgilendiren bir sorun değil, sadece Altıeylül ilçesini ilgilendiren bir sorun da değil. Üçpınarla Ayşebacı kırsal mahalleleri arasındaki bir bölgeyi ilgilendiren bir sorun” dedi. Burada imar çalışması yapmadıklarını vurgulayan Yılmaz, ” Burada imar çalışması 1986 yılında bitmiş ve herkese 18 uygulaması da yapılarak arsaları dağıtılarak, tapuları verilmiş. O günkü devletin istediği ne varsa o günkü kurumların bütün görüşleriyle beraber yapılmış. 1994 yılına kadar da isteyen binasını yapmış. Yani Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi’nin yapıldığı yerin arkasındaki kooperatif şeklindeki binalar o dönem yapılmış. 18 uygulamanın adı demektir. Mülkiyeti tarla olan yerlerin arsaya dönüştürülüp belediyeye, emniyete, çocuk bahçesine, hastaneye ayrılacak yerlerin düşüldükten sonra kalan kısmının arsa olarak bırakılması ve bunların doğru yerlerde olmasını sağlayan bir uygulamadır..” diye konuştu.
“Burada iki tane kural var” Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
” Birincisi, herkesten eşit şekilde keseceksiniz, yani ayrım yapmadan herkesten eşit miktarda devlete kalacak yer kesilecek, ikincisi dehak sahibine tarlasına en yakın yerden arsa verilecek. Bu iki kuralın ihlalinde belirli eksiklikler görüldüğü için daha önce açılmış bir mahkeme 1994 yılında karar veriyor. Verdiği karar neticesinde ‘Hak taksimatı yanlış yapılmış, bu yanlış yapılmadan kaynaklı olarak kök tapuya dönün, bu işi bir daha yapın’ deniyor. Aynı anda 1986 yılında; 18.01 dedikleri Gaziosmanpaşa, 18.02 dedikleri bu bölge, 18.03 dedikleri Paşaalanı, 18.04 dedikleri Bahçelievler… Bunlar böyle sınıflandırılıyor. Bu konuyla ilgili çok farklı noktalara gidiliyor. Şehrin tüm akil insanları bu konuyla ilgili buradaki sorunun çözülmesi gerektiğini söylüyor. Tüm kanaat önderlerini ayrı ayrı çağırarak, irademizi koyduk. Burada imarla ilgili hiçbir şey yapılmıyor. Sadece arsaların yerleri nintekrar ilk başta olması gerektiği gibi kanunlara uygun bir şekilde düzenleniyor. 18.02 dediğimiz bölgeyle ilgili süreç bitmiş değil. Biz, mülkiyetlerle ilgili durumu askıya çıktık. Bu askıdan birincisini indirdik, 160 tane itiraz geldi. İtirazlarla ilgili arkadaşlar değerlendirmesini yaptı. Önümüzdeki hafta içerisinde tekrar askıya çıkacak. Bir ay durduktan sonra tekrar askıya itiraz değerlendirilip kendi içinde ret ya da kabul edilerek düzenlenecek. Tapu Kadastroya gidecek. Eğer herhangi bir mahkeme olmazsa gerekli incelemeler yapılıp itiraz süreleri dolduktan sonra buradaki arkadaşlar 1994’den önce olduğu gibi inşaatlarını yapmak için ruhsatlarını vermeye başlayacağız. Kazanan Balıkesir, kazanan her bir vatandaşımız olacak”
Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı ise 18. madde kapsamında Karatepe’de çalımalar yaptıklarını, Gaziosmanpaşa ve Çayırhisar’da da çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan kangrenleşen bir sorunun çözüme kavuşmak üzere olduğunu vurguladı.
“HİLAL MİNARELİ CAMİYE EYFEL BENZETMESİ”
Balıkesir’de yine büyük tartışmalar yaratan Çamlık Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Yücel Yılmaz, bu konuda da şu açıklamayı yaptı:
“Çamlık benim de çocukluğumda gittiğim, benim de bildiğim bir yer. Balıkesir’e ilk gelenler merdivenlerden Atatürk heykelinin olduğu alana çıkardı, şehre panoramik olarak bakardı. Şu anda Balıkesir’e dışarıdan gelenlerin orada kafeteryasından yararlanacağı, rölyeflerin üzerinde Balıkesir’in tarihini görebileceği, yürüyebileceği, ibadet edebileceği ve yemek yiyebileceği, Balıkesir ile ilgili malzemelerin alınabileceği bir yer yapıldı. Ama buna Balıkesir’in sahip çıkması lazım. Şu anda buranın inşaatı tamamen bitti. Kendi güvenlikçilerimizi yerleştirdik. Yer teslimini de aldık ve şu an Balıkesir’in hizmetine açılabilecek . . Arzu ediyorduk ki bu Ramazan’da orayı açalım ve insanlarımız orada vakit geçirebilsinler. Ama Kovid’i düşünmedik. Ama inşallah bayramdan sonra burayı bir cuma günü, Cuma Namazı’ndan sonra (orada bir camimiz de var) açmayı düşünüyoruz. Bu proje Balıkesir’in hilal şeklindeki görselin arkasına ay da geldiğinde Balıkesir’in simgesi olacak. Yani Eyfel Kulesi Paris için ne ifade ediyorsa, Balıkesir için de hilal (minareli şehitler) camii o olacak. Saat kulesi, kervansaray gibi kartpostallık bir görüntü olacak. Sadece işletmenin nasıl olacağına karar vereceğiz. Yazın tamamen hizmete açarız ve akşamları çay içeriz diye düşünüyoruz”
“KOVİD-19 VE SEYAHAT YASAĞI”
Kovid-19 pandemisi ile ilgili yapılan çalışmalarla ilgili bilgi de veren Yücel Yılmaz , “Bir çok ile seyahat izni verildi, Balıkesir’de yolculuk yasağı sürüyor, bizim ne suçumuz var, acaba bilmediğimiz bir şey mi var” sorusuna da yanıt verdi:
“Balıkesir transit geçilen bir il. İstanbul’un yiyecek, içecek vb. alt yapısını biz sağlıyoruz. İstanbul’la birlikte Ankara’dan İzmir’den Bursa’dan gelip giden insanlar nedeniyle Balıkesir risk bölgesi gözüküyor. O yüzden bizim en iyi şekilde kendimizi korumamız gerekiyor”
Salgınla mücadelede belediye ayrımı yapmadıklarını da vurgulayan Yılmaz, ” 20 ilçemizde 20 belediye başkanımız var. Covid-19’la mücadele konusunda tüm ilçelerimizle koordineli olarak çalışmalarımızı yürüttük. Bu süreçte Büyükşehir Belediyesi olarak hiçbir ayrım yapmadan tüm ilçelerimize gerekli dezenfektan ve maske teminini yaptık. Mart ayından itibaren il genelinde 5 milyonun üzerinde maskeyi vatandaşlarımıza dağıttık veya dağıtılması için ilçe belediye başkanlarımıza gönderdik. Bunun yanında dezenfektan malzemelerinin temini noktasında koordinasyonu biz sağladık” dedi. (balikesir24saat.com)