Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, “Ramazan ayının başlaması ile COVID-19 Aşı yaptırmak için sağlık kurum ve kuruluşlarına randevu alarak başvuran kişi sayısı yok denecek kadar azalmıştır. Vatandaşlarımızın Ramazan ayının bitmesini beklemeden aşılarını yaptırmaları, aşının dini vecibelerini yerine getirmeyi engellemediği, orucunu bozmadığı gibi, ülkemizde varyant virüs nedeni ile hızla yayılan ve artan vaka sayıları ile pandemin kontrolü açısından oldukça önemlidir.” dedi.
Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan’ın konu ile ilgili açıklaması şöyle:
“Uygulanması gereken COVID-19 aşıları bıçakla kesilir gibi azaldı…Oysa Diyanet İşler Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulunca yapılan açıklamada; Salgın hastalıklar için yapılan aşılar, ağrıyı dindiren iğneler, besleyici içeriğe sahip olmayan sırf tedavi maksatlı iğneler, lokal anestezide kullanılan vücudun belli bir yerini uyuşturmak için vurulan iğneler, hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden hemodiyaliz yaptırmak, anjiyo ve biyopsi yaptırmak, vücuda merhem sürmek, vücuda ilaçlı bant yapıştırmak şeklinde uygulanan tedavi yöntemlerinin ise orucu bozmayacağı bildirildi.
Ramazan ayının başlaması ile Covid-19 Aşı yaptırmak için sağlık kurum ve kuruluşlarına randevu alarak başvuran kişi sayısı yok denecek kadar azalmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nca resmi sayfasında 12 Nisan 2021 tarihinde yapılan açıklamadan anlaşıldığı üzere; vatandaşlarımızın Ramazan ayının bitmesini beklemeden aşılarını yaptırmaları, aşının dini vecibelerini yerine getirmeyi engellemediği, orucunu bozmadığı gibi, ülkemizde varyant virüs nedeni ile hızla yayılan ve artan vaka sayıları ile pandemin kontrolü açısından oldukça önemlidir.”
“KISMİ KAPANMA ANCAK KISMİ YARAR SAĞLAR”
Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu alınan son kararları ve kısmi kapanmayı değerlendirirken, “Tam kapanma olmadan ve toplumun tüm kesimlerinin hızla aşılanması sağlanmadan salgının önüne geçmek mümkün olmayacaktır.” dedi.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi
“27 Şubat-5 Mart 2021 tarihleri arasında 172 (Yüz binde) olan vaka İnsidansı 3-9 Nisan 2021 tarihlerinde 529’a, 3 katına çıkmıştır. Bir önceki haftaya göre ise insidansta % 23 artış olmuştur.
Alınan kısmi önlemler yap-boz olarak devam etmektedir. Daha önce uygulanan yöntemlerdir ve görünen o ki daha önce olduğu kadar yarar sağlayacaktır.
Kısmi alınan önlemlerden en önemlisi şehirlerarası ulaşım kısıtlılığıdır, yararlı olmakla birlikte şehir içi ulaşım kısıtlılığı azaltmadan, kapalı alanlarda çalışanlara kısıtlama getirilmeden çok yararlı olabileceğini düşünmemekteyiz.
Açık havadaki park alanlarının bantlanıp, yasaklanarak, AVM’lerin fabrikaların, yemekhanelerin açık olması ne yazık ki çok da bilimsel önlemler değildir. Saat 21 de başlayan yasağı 19’a çekmek de çok sınırlı yarar sağlayacak, virüs mesai saatlerinde sanki bulaşmayıp, mesai saatleri dışını bekleyecek gibi anlam taşımaktadır.
İki aşısını da olan 65 yaş üstü kısıtlılıklarının devam etmesinin dünyanın hiçbir yerinde örneği yoktur.
Sayın Sağlık Bakanı mevcut durumdan 84 milyon insanımızı sorumlu tutmaktadır. Şunu özellikle belirtmek isteriz ki 1 yılı aşkın süredir tüm bilimsel yöntemleri öneren, şeffaflığı savunana, önlemlerin zamanında alınmasını, aşı çeşitliliği ve yeteri kadar, zamanında aşı sağlanmasını talep eden, toplumsal bağışıklığın bir an önce oluşturulması için hızla aşılamanın yapılmasını savunan mevcut durumdan en çok zararı gören, en çok hastalanan ve ölen hekim ve sağlık çalışanları örgütleri olarak mevcut durumdan sorumlu olmadığımızı özellikle ve yüksek sesle ve mağdurları olduğumuz halde Covid-19’u meslek hastalığı olarak kabul ettirememenin üzüntüsünü yaşadığımızı belirtmek istiyoruz.
Tam kapanma olmadan ve toplumun tüm kesimlerinin hızla aşılanması sağlanmadan salgının önüne geçmek mümkün olmayacaktır.” Coşkun YAMAN (balikesir24saat.com)