TEMA Vakfı Balıkesir Temsilcisi Metin Kuter, 20 Mayıs Dünya Arıcılık Günü nedeniyle bir açıklama yaparken, arıların çevrenin korunması ve tarımsal sürdürülebilirlik açısından önemine dikkat çekti.
Kuter, “Arılar varsa yarınlar var” projesini Balıkesir’de de tanıtacaklarını bildirdi.
TEMA Vakfı Balıkesir Temsilcisi Metin Kuter, 20 Mayıs Dünya Arıcılık Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.”Arılar çevrenin korunması ve tarımsal sürdürülebilirlik için de çok değerli ve vazgeçilmezdir” diyen Kuter’in açıklaması şöyle: “Balın, arıların ve arıcıların yarınlarını korumak bizim en büyük sorumluluğumuzdur. Arı denildiğinde akla ilk olarak bal gelse de arılar yalnızca bal için değil, çevrenin korunması ve tarımsal sürdürülebilirlik için de çok değerli ve vazgeçilmezdir. Arılar aslında minicik kanatlarıyla bu dünyayı yarına taşıyan muhteşem varlıklar. Bu muhteşem varlığın yarınımızı koruması için bizim de arıların yarınını korumamız gerekiyor. Biliyoruz ki yarınlar için arılar olmazsa olmaz Bu yüzden biz, var gücümüzle arının varlığının korunup sürdürülmesi için çaba harcıyoruz. Bunun için sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projeleri oluşturuyor, hayata geçiriyoruz.. Hedefimiz önce çocuklarımızdan başlayarak daha çok kişiye ulaşarak, arıların doğa ve insan için önemi, ekosisteme katkıları konusunda farkındalık yaratmaktır”
“YAŞAMIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN ARILARIN VAR OLMASI GEREKİR”
” Onlar küçücük olmalarına rağmen gezegenimiz için büyük roller üstlenirler. Faydalarının sadece baldan ibaret olduğunu sandığımızda yanılırız. Bilmeliyiz ki, gıdalarımızın en az üçte biri, arıların tozlaşma işlemi sayesinde elde edilir. Çiçekli bitkilerin ve ağaçların yüzde sekseni arıların taşıdığı polenler sayesinde çoğalır. Ekosistemin çeşitliliği ve hayatın devamlılığı arıların varlığına bağlıdır. Arıları korumak ve onların varlığının sürekliliğini sağlamak için; arıların sevdiği bitkileri yetiştirip doğadaki çeşitliliği arttırmalıyız.Arıları yok eden tarım kimyasallarının yasaklanmasını sağlamalıyız. İklim değişikliğine olan olumsuz etkimizi azaltmalıyız. Sürdürülebilir ve sağlıklı arıcılık yapabilmek için bal arılarına doğal ve temiz su kaynağı sağlamalıyız.Etrafınıza bakınız arıları görüyorsanız, sizin için yaşam var demektir.
100 milyon yıldır gezegenimizde olan bal arıları, koloni şeklinde yaşam sürerler. Kovan içindeki yaşamı beslemek için çiçeklerden ve bazı bitkilerden nektar toplayan arılar, bu esnada polen taşıyarak doğadaki biyolojik çeşitliliğin de mimarı olurlar. Doğadaki en iyi polen taşıyıcıları vücutlarındaki tüylerinden dolayı arılardır. Biyolojik çeşitlilikte rol oynayan arılar; böylece diğer hayvanların ve insanların da besin gereksinimin giderilmesini, diğer bir deyişle hayatta kalmalarını sağlarlar. İklim değişikliği, ısınan havalar, tarım kimyasalları, yanlış arıcılık uygulamaları gibi sebeplerle yaşam kalitesi düşen , yok olan arıların varlığını korumak canlı yaşamının devamlılığı açısından kritiktir”
23 MAYIS’TA STAND AÇACAKLAR
TEMA Vakfı’nın Balparmak işbirliği ile “Arılar varsa yarınlar var” pojesini Balıkesir’de de uygulamaya başladığını belirten Kuter, ” İlimiz merkezindeki beş sınıfta projeyi uyguluyoruz. Proje üç yıl devam edecektir. 23 Mayıs 2019 Perşembe günü de Yeşilli Meydanında TÜİK önünde stand açarak halkımızı bilgilendirmeye çalışacağız. Herkesi standımıza bekliyoruz” dedi.(balikesir24saat)