featured
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR-SANAT
  3. “ANTANDROS ÖREN YERİ İLAN EDİLMELİ”

“ANTANDROS ÖREN YERİ İLAN EDİLMELİ”

Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği’nin antik bir Troas kenti olan Antandros’u her yönüyle tanıtmak amacıyla hazırladığı “Antandros Gün Işığına Çıkıyor” adlı etkinlik Balıkesir Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde gerçekleştirildi.

Sanat tarihçisi ve fotoğraf sanatçısı Firdevs Sayılan‘ın’ın kazı çalışmalarını anlatan fotoğraf sergisinin Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mürsel Sabancı tarafından açılması ile başlayan etkinlikte Nurdan Çakır Tezgin, “Antandros’tan günümüze antik zaman sofraları”, Veli Dalbudak,  “Antandros Roma” ve Şahin Boran, “Antandros’taki Kimmerya” adlı kitaplarını imzaladı. Söyleşiye bu üç yazarla birlikte Kazı Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat ve Doç. Dr. Yasemin Polat da katıldı.

Etkinlikte derneğin açtığı kurslarda üretilen Antandros temalı ürünler sergilendi ve katılımcılarla mozaik ve antik sikke basımı yapıldı. Konuklara gül şerbeti ile antik döneme özgü ballı peynirli Lilyum ekmeği ikram edildi.

Altınoluk Tarihi Andandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gülçin Cömert, yeni  bir kültür rotası oluşturmayı amaçladıklarını belirtirken, Antandros’un ören yeri ilan edilmesini istediklerini açıkladı.

Derneğin çalışmaları ve antik kentle ilgili bilgiler veren Cömert, şunları söyledi:

“Antandros Derneği kamu yararına bir dernek. Kazılarla aynı dönemde kurulan ve kazı ekibimize destek olmaya çalışan ayrıca 7’den 77’e farkındalık yaratmaya çalışan dernektir. 380 üyemizle bugüne kadar Yasemin Polat Hocamızla yaptığımız projeyle 3 bin 500 çocuğa kültürel miras eğitimi verdik ve vermeye devam ediyoruz. Ayrıca el sanatlarıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Amacımız Andandros’un efsanelerini ve mozaiklerini yaşama geçirmek ve farkındalık yaratmak.”

“Edremit Ticaret Odası’nın ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle çok güzel bir antik yemek kitabı hazırladık. Nurdan Çakır Tezgin 7 yıl boyunca araştırdı ve 90 reçeteden oluşan bir kitap yazdı. Sevgili Gürcan Polat hocamız bu kitaba Antandros’un tarihini, arkeolojisini anlatan makaleleriyle katkıda bulundu. Sevgili Doç. Dr. Yasemin Polat hocamız bu kitaba Antandros’un yemek kültürünü anlatan bir makalesiyle katkıda bulundu. Bu kitabın asıl amacı hem bu reçeteleri kayıt altına almak hem de Balıkesir’imizde bir gastronomik kültür rotası daha oluşturmak. Yani Körfez’e gelen konutlar Adramytteon’u, Antandros’u gezecek, Zeus’la Hera’nın evlendiği, dünyanın ilk güzellik yarışmasının yapıldığı İda Dağı’na çıkacak. Sonra da akşam daha ne yapalım demeden bizim antik yemeklerden oluşan menülerimizden yiyecek, belki antik kıyafetleri giyecek. Biz bunu turizmcilerimizin hizmetine sunuyoruz. Hep birlikte belki böyle bir antik kültür rotası oluştururuz diye düşünüyoruz”

“Öncelikle Antandros’un ören yeri olmasını istiyoruz. Bugüne kadar Antandros’ta kamulaştırma sorunları vardı. Sayın Valimiz Hasan Şıldak’ın gayretleriyle değerli kaymakamızın da takibiyle büyük bölüm kamulaştırıldı. Artık Büyükşehir belediyemizin de takibi ile bu konuyu sonuçlandırmak istiyoruz ve Antandros ören yeri olmalı diyoruz”

Antandros Kazı Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, kazıların 2001 yılında başladığını ve kesintisiz olarak devam ettiğini belirtirken, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar en büyük sorunumuz kamulaştırma sorunuydu. Çünkü özel mülkiyette çalıştığımız için fazla genişleme olanağımız yoktu. Ama bu yıl itibariyle onlar büyük ölçüde çözülmüş durumda, daha geniş ve çok daha değişik fotoğraflarla sergilere katılma olanağı bulacağımızı düşünüyorum. Antandros kenti çok büyük bir kent. 2001 yılında toprak üstünde hiçbir şey yoktu ve şimdi orada çok güzel bir Roma villamız var. Bu M.S 300 civarı tarihli bir villa. O Roma villasından çıkarak aslında bugün tanıtımı yapılan kitabın alt yapısı oluştu. O Roma villasında ne yeniyordan yola çıkıldı. Aslında Garum Sostan temelleri atıldı ve bugüne kadar geldi. Bu kitabın içeriğindeki malzemeleri geçen yıl yaptığımız Antandros Roma Yemeği Festivalinde hepsi bir fiil Nurdan Hanım tarafından gerçekleştirildi ve o yemekler sunuldu. Tabi bu bir başlangıç oldu ve bundan sonra daha büyük organizasyonlar olacağını düşünüyorum. Bizim burada bir şansımız var o da derneğimiz. Dernek üyelerinin her biri Antandros’un bir neferi durumunda ve onların bu özverili çalışmaları olmasa bunların hiç birisini yapma şansımız olmayacaktı”

Doç. Dr. Yasemin Polat da Antandros Mutfağıyla ilgili bilgiler verirken, ” 2003 yıllarında kazıya ilk başladığımız bir alan vardı ve kazarken bir anda yanık tabakası gelmeye başladı. Birden seramiklerin ucu görünmeye başladı. O buluntu bizim için çok müthişti. Çünkü ben daha önce katıldığım kazılarda yerinde kurulmuş, hiç el değmemiş alanla karşılaşmamıştım. Kazdıkça o seramikler bir bir ortaya çıkmaya başladı. Biz burada çökmüş kerpiç duvarların altında kalan 2 bin 550 yıl önce orada yanmış yıkılmış evin içine girdik ve adım adım onu açtık. İşte o açtığımız yapı aslında bir evin işliği ve mutfağıydı. İşte ben orada yemek kültürünü sizlerle tanıştırmış oldum” dedi. (balikesir24saat.com)

 

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
“ANTANDROS ÖREN YERİ İLAN EDİLMELİ”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!