featured
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. ANLATSAM ROMAN OLUR! Uğur SATILMA

ANLATSAM ROMAN OLUR! Uğur SATILMA

Birisi “Kendimi anlatsam roman olur” dediğinde,  sö­züm ona renkli ve ilginç bir yaşam öyküsü olduğunu ima eder ve merak uyandırır. Bu ya gerçekte böyledir ya da söy­leyen biraz abartıyı sever. Öyle ya da böyle her insanın saygı duyulması gereken, kendine has bir yaşam öyküsü muhak­kak vardır. Dursunbey’de bir Romanın romanlara konu ola­cak hikâyesi varsa, bilin ki o Cemil Kamçı’dır. Dursunbey ta­rihinde Cemil Kamçı kadar iz bırakan başka bir Roman çık­madı.

Hayatı bize göre çok farklı ama kendi içinde çok zen­gin bir içeriğe sahip olan, değişik yaşam felsefeleri ile hayata bambaşka bir açıdan bakabilen ve gündelik yaşam tarzları ile toplumumuzun renkleridir romanlar. Neşelidirler, öyle her şeyi kafaya takmazlar ve ilkbahar geldi mi bir anda orta­dan kayboluverirler. Toplumun geri kalanı gibi mecbur de­ğillerdir sistematik bir kurguda yaşamaya. Onlar daha farklı bir yolu seçmişler ve genel anlamıyla da mutludurlar. Roman gibi yaşam herhalde budur.

En büyük sıkıntıları ise toplum tarafından anlaşıla­ma­malarıdır. Ön yargılıyızdır çünkü bu insanlara, herhangi olumsuz bir durumda direkt onlara gözümüzü diker ve suç­luluk imasında bulunuruz. Çocuklarımızın arkadaşlık kur­malarını engeller; sokakta, sınıfta ve her alanda yalnızlığa mahkûm ederiz. Sonuçta bütün çıkışları tutulan Romanlar kendilerine biçilen role razı olurlar.

2006-2011 yılları arasında görev yaptığım Üçeylül İl­köğretim Okulunda özelikle küçük sınıflarda en uyumlu öğ­renciler açık ara Roman çocuklarıydı. İlk başta göze çarpan güler yüzleri oluyordu. Özgüven anlamında da diğerlerinden farkları yoktu. Ancak sınıf atladıkça her sene bir şeyler eksi­liyor, gitgide yalnızlaşıyorlar ve son sınıflara doğru birbirle­rinden başka arkadaşları kalmıyordu.

Toplum olarak onlara yaklaşımımız farklı olsa ve okul­dan başlayarak bu insanları yalnızlaştırmasak muhte­melen sosyal hayatta da çok renkli ve farklı yaşam felsefe­sine sahip arkadaşlarımız olur. Eğer dışlanmasalar belki de içlerinden birçoğu eğitimle varabilecekleri statüye ulaşmak için eği­time çok daha fazla önem verecek. Ancak potansiyeli olsun ya da olmasın şu haliyle tüm Roman çocuklarının git­tiği yol aynı. Keşke Dursunbey’de onlara rol model olabile­cek kah­ramanları çıkarabilsek.  Böylelikle bahar ayları geldi­ğinde hiç düşünmeden çocuklarını eğitimden koparan aile­ler, ço­cukları için daha farklı seçenekler olduğunu görebilir­ler.

İşte bu yüzden Cemil Kamçı gibi Roman toplumuna model olabilecek kişileri iyi bilmemiz gerekiyor. Cemil Kamçı 1952 yılında Dursunbey’de dünyaya geldi. Yaşadığı İstasyon Mahallesinde spora olan tutkusunu herkes bili­yordu. Akranlarına göre gelişmiş fiziği ile fark ediliyordu. Büyüklerinin yön­lendirmesi ile kaleciliğe merak saldı.

Cemil Kamçı’yı yaşıtlarından ayı­ran temel faktör yalnızca fiziği değil, aynı zamanda eğitime bakış açısıydı. Eğitim o dönemde de şimdiki gibi Roman çocuk­ları için geçerli bir seçenek değildi. İlkokuldan sonra Dursun­bey’de ortaokula başlamak roman toplumu için aslında büyük bir adımdı. Üstüne gelişmiş iletişim becerisi ve sporun kendine açtığı kapılar eklenince kısa zamanda kendini kabul ettirmiş ve ilçenin sevilen bir siması haline gelmiştir Cemil Kamçı.

 

Cemil Kamçı kendisini sahiplenen Dursunbey halkına ve Dursunbeyspordaki takım arkadaşlarına hala minnet duygularını dile getiriyor. Aynı hedef doğrultusunda müca­dele ettiği takım arkadaşlarını, düğün gününde Balıkesir’de yapılacak maçta bile yalnız bırakmayacak kadar Dursunbey sevdalısı biriydi. O gün sahaya çıkıp takımını galibiyete taşı­mış ve düğününe yetişmiştir.

Cemil Kamçı’nın başarısı sadece sportif ve sosyal alanla sınırlı değildir. O günlerde belediye hoparlöründen kulağına ilişen maliye sınavlarına katılmış, yüzlerce kişinin içinde ilk beş kişi arasına girip memur olmaya hak kazanmıştı. Bu başarısı aslında bu romanlara imkân verildiğinde po­tansiyellerini nasıl ortaya çıkaracaklarının açık bir kanıtıdır. Cemil Kamçı memur olarak önce Ayvalık daha sonra Dursunbey ve son olarak Ba­lıkesir’de çalışmış ve hala yaşamını Balıkesir’de sürdür­mektedir.  Kendisine çok şey verdiğini ifade ettiği Dursunbey’le bağını hiç koparmamış, zaman zaman Dursun­bey’e gelip dostları ile eski güzel günleri yâd ediyor ve özlem gideriyor Cemil Kamçı.

Son olarak 2015 yı­lında düzenlenen Bahar Turnu­vası’nda Akif Günay gibi eski şöhretlerin yer al­dığı gösteri maçında sahaya çıktığında seyircilerin ken­disine gös­terdiği ilgi görül­meye de­ğerdi. Dursunbeyliler geçmişte ilçelerine büyük kat­kıları olan temiz yürekli dev adamı bağırlarına bastılar ve öz­lem giderdiler.

Cemil Kamçı, Roman toplumunun bir ferdi olarak top­lumla kaynaşmasında asıl tutkalın spor olduğunu, Balıke­sir’de birçok kapının kendisine açıldığını, insanların uzun boylu Dursunbeyspor kalecisini tanıdığını ifade ediyor. Fut­bolu bıraktıktan sonra Dursunbeyspor’un kalesini oğlu Tez­can’a devretmiş. Oğlu da babasının izinden Dursunbeys­por’un genç ve büyük takımında yıllarca başarıyla mücadele etmiştir.

Eğitim konusunda çocuklarına tüm imkânları sundu­ğunu oğlu Tezcan’ın meslek lisesinden sonra yüksekokulu bitirdiğini gururla ifade ediyor. Torunları da aynı şekilde eğitim hayatlarına devam etmekte ve en büyük desteği de dedeleri Cemil Kamçı’dan bulmaktalar.

Dursunbey, Cemil Kamçı gibi güzel örneklerle maale­sef uzun zamandır karşılaşmıyor.  Tüm Roman çocukları için gi­dilecek rota aynı. Elbet kendi kültürlerini yaşatmalılar, el­bet Roman gibi yaşamalılar ancak bunun kolay yolu top­lumda statü sahibi olan, farklı kültürlerin içine korkusuzca dalan ve gururla Roman olduğunu haykıran nesiller yetiştir­mekle mümkün olacaktır. Her Roman çocuğunun potansiye­lini bil­meye ve keşfetmeye hakkı vardır. Onları pozitif ener­jileri ve güler yüzleriyle doktor, öğretmen vb. olarak görmek istiyo­ruz. Bunun için gerekli olan; Roman toplumunun eğiti­min önemini kavraması, geriye kalanların da Romanlara koşulsuz destek olmasıdır.

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
ANLATSAM ROMAN OLUR! Uğur SATILMA
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!